Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Austin Hill wint 2023 Xfinity-seizoensopener Daytona op bijna identieke wijze als vorig jaar

Nadat Sam Mayer zijn Chevrolet op de backstretch met een enorme vonkenregen op zijn dak ging moesten Austin Hill, Justin Allgaier en John Hunter Nemecheck in hun auto’s wachten wie de werkelijke winnaar was geworden van “Beef It’s What’s Dinner 300” was geworden.

2023 Start Xfinity 300
Start van de Beef It's What for Dinner 300. De wedstrijd eindigde op identieke wijze als in 2022.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: NASCAR

Austin Hill wint 2023 Xfinity-seizoensopener Daytona op bijna identieke wijze als vorig jaar
Voor de coureurs moet het een eeuwigheid geleken hebben. Nadat de NASCAR-organisatie de videobeelden van de laatste ronde uitvoerig bekeken had werd in Hill voor het tweede achtereenvolgende jaar in het World Center of Racing tot winnaar uitgeroepen. Hij won voor het grootste aantal toeschouwers van de Xfinity-opener sinds dat de faciliteit in 2006 voor ruim 400 miljoen dollar gerenoveerd werd.

Hill, een volwaardig superspeedwayracer reed afgelopen zaterdag in “Beef it’s What’s Dinner ruim 38 ronden aan de leiding en was in duel met John Hunter Nemecheck voordat de NASCAR-organisatie de wedstrijd, vijf ronden later dan de geplande wedstrijdafstand, bevroor.

Hill: “Zodra de lichten aangingen dacht ik dat ik het in mijn zak had want het was zo bijzonder close. Het is nogal speciaal om hier weer naar Daytona terug te komen. Drie overwinningen waarvan één in de Truckseries en twee in Xfinity. Wij kwamen tweemaal op verschillende tijden terug. Ik hoop dat iedereen ervan genoten heeft. Het was geweldig. Ik had zoveel fun. We hebben in Daytona gewonnen. Let’s go!”

2023 Austin Hill Sam Mayer
Vrijwel gedurende de gehele wedstrijd waren de Chevrolets van Austin Hill en Sam Mayer met elkaar in gevecht.

Toch gingen zijn eerste gedachten naar Sam Mayer uit. Contact tussen Hill’s No 21 Chevrolet Camaro en Mayer’s No 1 Chevrolet zorgde ervoor dat Mayer tollend ondersteboven ging totdat zijn auto in het gras kwam en weer rechtop tot stilstand kwam. Mayer kon het Medical Center gelukkig ongedeerd verlaten.

“Toen ik de No1 Mayer en de No7 Allgaier zag komen begon ik ze af te knijpen, de No1 kwam naar beneden en begon “loose” te worden en dan kun je in de allerlaatste echt niet meer van je gas afgaan. Ik hoop dat Sam OK is want dit was een enorme crash daar. Ik ben altijd nogal klein geweest dus dit was wel passend. Maar ik ben wel trots op iedereen bij JR Motorsports. Onze Chevrolet Camaro’s waren bloedsnel vanavond” grapte de boomlange Austin Hill. Allgaier werd derde en zat andermaal dicht bij de overwinning die hem op Daytona kennelijk niet gegund is.

2023 Burton Herbst Alfredo Nemecheck
Een groepje om positie vechtende coureurs bestaande uit Jeb Burton, Riley Herbst, Anthony Alfredo en John Hunter Nemecheck.

Rookie Parker Ratzlaff behaalde met een vierde plek zijn beste Xfinity-resultaat en achter hem volgden Myatt Snider, Riley Herbst, Joe Graf Jr. Ryan Sieg, Cole Custer en Justin Haley. Met dank aan Justin Allgaier wist Hill het eerste wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven. In de allerlaatste ronde stuurde Hill naar beneden om Allgaier’s Chevrolet af te blokken. Allgaier besloot om van het gas af te gaan om Hill meer ruimte te geven zeker omdat Hill’s achterbumper langzaam weg begon te glijden.

Allgaier over de boordradio: “Ik ga niet van het gas af. Ik rijd liever het gehele startveld in puin. Dit is gewoon stom racen.” Austin Hill: “Justin heeft me gewoon lucht gegeven. Dit waardeer ik enorm.”

Kennelijk moet Allgaier van zijn edelmoedigheid karmisch voordeel gehad hebben. Terwijl Parker Kligerman in de 40e ronde de Chevrolet van Sheldon Creed in de rondte draaide, spinde hij zijdelings achter langs het eerste wrak. Daardoor moest er het nodig aan zijn auto afgetapet worden. Allgaier kwam geheel achteraan weer terug de baan op maar ging in de 54e ronde alweer op jacht naar de leiding. Met Mayer kort achter zich wist Allgaier het tweede wedstrijdsegment te winnen.

2023 Winnaar Hill
Voor Austin Hill werd het eigenlijk een Hattrick op de Speedway.

Justin Allgaier: “Terugvallen spinnen en naar voren knokken. Het was gewoon crazy hoe snel onze auto vanavond was en hoe goed dat we in het verkeer waren.’’ Snelheid, manoeuvreerbaarheid brachten hem niet verder dan dat.

NASCAR Xfinity Series Race - Beef. It's What's For Dinner. 300
Daytona International Speedway
1. (1) Austin Hill, Chevrolet, 125 ronden
2. (7) John Hunter Nemechek, Toyota, 125 ronden
3. (5) Justin Allgaier, Chevrolet, 125 ronden
4. (16) Parker Retzlaff #, Chevrolet, 125 ronden
5. (13) Myatt Snider, Toyota, 125 ronden
6. (9) Riley Herbst, Ford, 125 ronden
7. (29) Joe Graf Jr, Ford, 125 ronden
8. (22) Ryan Sieg, Ford, 125 ronden
9. (3) Cole Custer, Ford, 125.
10. (19) Justin Haley(i), Chevrolet, 125 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet