DTM

DTM: Halve punten na chaosrace Lausitz

dtm_safety_car

De gewraakte safety-car op de Lausitzring, die voor zoveel commotie zorgde

Na de turbulente DTM-race op de EuroSpeedway Lausitz van afgelopen zondag, waarbij twee safety-car-fases voor een betrekkelijk chaotisch raceverloop zorgden, heeft de DTM-commissie van de Duitse autosportfederatie DMSB besloten, slechts halve punten toe te kennen. Ook de aanpassingen van de gewichten op basis van de resultaten, normaal gesproken in stappen van zeven kilogram, worden gehalveerd, zodat er nu voor de volgende race op Brands Hatch sprake is van gewichtsverminderingen en -toenames van 3,5 kilogram. Het is voor het eerst in de DTM-geschiedenis dat met terugwerkende kracht een dergelijk besluit wordt genomen. Tevens meldt de DMSB dat er met onmiddellijke ingang maatregelen ter verbetering van de organisatie zullen worden genomen, "waarbij ook personele veranderingen worden overwogen".

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat
 

 

De basis voor de genomen beslissing werd gevormd door de analyse van televisie- en videobeelden alsmede de gegevens van de tijdwaarneming. "Daaruit komen meerdere foutieve beslissingen van de wedstrijdleiding tot uiting en kan het gepubliceerde resultaat van de race niet op alle posities worden bevestigd", aldus een officieel door de DMSB uitgegeven verklaring. "Het werd wel eenduidig bevestigd dat de coureurs op de eerste en tweede plaats (Mika Häkkinen en Paul di Resta; RdB) op de sportief door hen verdiende positie over de eindstreep reden."

Afgelopen woensdag kwam de uit zeven personen bestaande DMSB-commissie met vertegenwoordigers van de DMSB, de DTM-organisatie ITR alsmede de deelnemende merken Audi en Mercedes-Benz en de race-organisatoren, op het DMSB-kantoor in Frankfurt bijeen voor een buitengewone zitting. Daar werd een voorstel aan de DMSB-commissies geformuleerd, waarbij ook het volledig schrappen van alle kampioenschapspunten werd overwogen. Dat besluit werd dus uiteindelijk niet genomen - halve punten is nu de uiteindelijke beslissing.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet