ESports

Esports: Porsche bevestigt deelname aan de nieuwe ESL R1 serie

Van 10 t/m 12 februari beleeft de virtuele ESL R1 serie bestemd voor fabrieksteams en grote eSports-organisaties haar première. De serie vindt plaats op het "Rennsport" simulatie platform. Porsche zal aan deze nieuwe serie met het Porsche Coanda Esports Team deelnemen.

Philip Stam Dayne Warren Mack Backum Joshua Rogers Mitchell De Jong
Vlnr. Teambaas Philipp Stamm, Dayne Warren, Mack Bakkum, Joshua Rogers en Mitchell De Jong.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche

Porsche bevestigt deelname aan de nieuwe ESL R1 serie
Het Porsche Coanda Esports Team zal komend seizoen aan de nieuw opgericht ESL R1 serie deelnemen. Dit innovatieve simracing kampioenschap wordt door de Electronic Sports League georganiseerd en is hoofdzakelijk bedoeld voor fabrieksteams en grote eSports organisaties. De serie vindt plaats op het nieuwe "Rennsport" – simulatieplatform dat op bijzondere virtuele "reality"- ervaringen gericht is. Porsche Coanda zal het in haar debuutseizoen opnemen tegen rivalen als BMW M Team BS+Competition, Mercedes AMG Petronas Esports, Williams Esports, Team Redline en Apex Racing.


2023 Coanda Simsport Het Porsche Coanda Esports Racing Team in volle actie.

De bedoeling is dat de ESL R1 serie elk jaar in de herfst en in het voorjaar gaat plaatsvinden. De wedstrijd vindt plaats gedurende het weekend van 10-12 februari. Dit ter gelegenheid van de Extreme Masters in het Poolse Katowice. Na de live doubleheader volgen er nog eens zes online wedstrijden en de Spring Major offline finale vindt van 26 t/m 28 mei in München plaats. De digitale voertuigen moeten aan de internationale GT3 reglementen voldoen. Het Porsche Coanda Esports team zal de nieuwe 911 GT3 R inzetten.

2023 Thoams Laudenbach Thomas Laudenbach van Porsche onderstreept dat de professionele Esports competities een steeds belangrijkere rol in de autosport gaan innemen.

Thomas Laudenbach, vice president van Porsche Motorsport: " De nieuw gecreëerde ESL R1 series biedt ons competitieve Porsche Coanda Esports Racing Team een nieuw terrein van interessante competitie. Dit geeft ons de kans om op een bijzonder hoog niveau tegen andere fabrikanten en leidende Sim racing teams uit te komen. Dit en het onconventionele wedstrijdformaat beschikken over het potentieel om nog meer fans en toeschouwers voor het digitale racen aan te trekken. Voor Porsche Motorsport is Esports enorm belangrijk. Wij gebruiken het om nieuwe doelgroepen te bereiken maar het geeft hen ook een beter begrip van onze "brand values" Sinds 2019 beschikken wij al over de virtuele Porsche TAG Heuer Esports Cup."

2023 Mack Bakkum
De Nederlander Mack Bakkum officieel in dienst van Porsche.

Met Porsche Coanda Esports is dit de eerste maal sinds 2022 dat de sportwagenfabrikant officieel met een fabrieksteam aan een eSports kampioenschap deelneemt. Het huidige fabrieksteam bestaat uit Mack Bakkum (NL), Mitchell de Jong (USA), Joshua Rogers en Dayne Warren(beiden AUS). Samen met coureurs uit de echte autosport wonnen zij half januari de virtuele Le Mans Series titel. Met ESL R1 krijgen zij de kans om een andere titel aan hun palmares toe te voegen.

ESL R1 titel beslissing eind mei in live finale München
Twaalf teams zullen aan de ESL R1 series deelnemen. Acht partner teams en vier organisaties met een wildcard. Elk team zal vier racers inzetten. Vanaf de derde wedstrijd zullen van eind februari tot begin mei op vrijdag en maandag plaatsvinden. Dit omvat zeven verschillende wedstrijden van elk 20 minuten met twaalf auto's, vier kwartfinales, twee halve finales en een finale. Na acht wedstrijden zullen de 24 best geklasseerde rijders zich kwalificeren voor de Spring Major Finale die deel uitmaakt van de "Rennsport Summit op 27 en 28 mei a.s. in München waar zij om het ESL R1 kampioenschap en de teamtitel zullen strijden. De prijzenpot voor het seizoen 2023 omvat maar liefst 500.000 Euro.

2023 Mitchell De Jong
Mitchell De Jong. Amerikaan met Nederlandse wortels.

Philip Stamm, teambaas van Porsche Coanda Esports: " Het doel van Porsche Coanda Esports Racing is om aan 's werelds grootste eSports events deel te nemen. Het feit dat ESL met het nieuwe "Rennsport" simulatie platform samenwerkt is voor de gehele industrie een fantastische ontwikkeling. Wij zijn er trots op dat wij met het Porsche Coanda Esports Team vanaf dag 1 bij deze serie betrokken zijn. Wij kunnen nu de strijd aangaan met 's werelds beste racers, de sterkste teams uit de klassieke autosport, simracing en nieuwe tegenstanders. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij ons de laatste maanden goed hebben voorbereid om ook in dit kampioenschap ons potentieel volledig te onderstrepen."

2023 Coanda Simsport 1
De Coanda Simsport Porsche 911 GT3 R die we de komende maanden op de computer beeldschermen veelvuldig gaan zien.


ESL R1 2023 Kalender voorjaar
11 – 12 Februari, Intel Extreme Masters, Katowice (Poland), race 1 en 2
10/13 Maart, race 3
24 /27 Maart, race 4
7 /10 April, race 5
14/17 April, race 6
21 /24 April, race 7
5/8 May, race 8
27/28 May, Spring Major Finale, Rennsport Summit München
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet