24H Series

24H Series: Pure Rxcing wint Hankook 6H Abu Dhabi, klassezege Red Camel-Jordans.nl in Porsche 992 Cup

230121 6h Abu Dhabi Start
Start van de derde editie van de Hankook 6H Abu Dhabi

Nadat hij vorige week in de Hankook 24H Dubai zijn eerste lange-afstandsrace reed, heeft Harry King, kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux, nu ook zijn eerste overwinning in een lange-afstandsrace op zak. Samen met zijn teamgenoten Aliaksandr Malykhin en Joel Sturm zegevierde de Brit in de Porsche van het onder Litouwse vlag rijdende Pure Rxcing, waarvan de inzet verzorgd werd door Herberth Motorsport, in de Hankook 6H Abu Dhabi. Nederlands succes was er voor Red Camel-Jordans.nl, dat met Ivo, Rik en Luc Breukers alsmede Fabian Danz in de Porsche 911 GT3 Cup de 992-klasse won.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba

De Pure Rxcing-Porsche startte vanaf de pole-position en Harry King toonde meteen in de beginfase van de race zijn kwaliteiten, door een voorsprong van zo'n 20 seconden op te bouwen. Die werd echter aan het eind van het eerste uur teniet gedaan, toen de eerste safety-car-fase het veld weer bij elkaar bracht. Het was voor het eerst dat er bij een evenement van de Nederlandse organisatie Creventic gebruik werd gemaakt van een safety-car, want normaliter is code-60 hier de norm. Kort voor de tweede van in totaal drie safety-car-interventies maakte de Pure Rxcing-Porsche een pitstop, wat het team een belangrijke voorsprong verschafte voor de tweede helft van de race.

Het bleef spannend, want de zusterauto, de Herberth Motorsport-Porsche van Markus en Felix Neuhofer en Alfred en Robert Renauer, had na de laatste reeks pitstops de leiding weer overgenomen, terwijl de Pure Rxcing-Porsche ook nog eens een tijdstraf van tien seconden voor het verlaten van de baan bij een inhaalmanoeuvre boven het hoofd hing. De Pure Rxcing-Porsche reed echter in de laatste 15 minuten het gat dicht, passeerde de Herberth-Porsche, bouwde een voorsprong van 17 seconden op en kwam als winnaar over de eindstreep. Nadat de tijdstraf in de uitslag was verdisconteerd, won het Pure Rxcing-team met een marge van 7,266 seconden op de Herberth-Porsche. Voor het Litouwse team was het de eerste overwinning in de 24H Series powered by Hankook.

230121 6h Abu Dhabi winner De winnende Pure Rxcing-Porsche

Herberth Motorsport had aan de tweede plaats genoeg voor het winnen van de GT3-teamtitel in de nieuwe Middle East Trophy van Creventic. De Haas RT-Audi R8 van Stéphane Perrin, Mathieu Detry en Maxime Soulet eindigde als derde in de race, gevolgd door de Phoenix Racing-Audi, die de Middle East Trophy-titel in de GT3 Pro/Am-klasse won.

230121 6h Abu Dhabi Red Camel
Het Nederlandse team Red Camel-Jordans.nl won de Porsche Cup-klasse

Als vijfde algemeen won het team Red Camel-Jordans.nl met vader Ivo en zoons Rik en Luc Breukers plus de Zwitser Fabian Danz de Porsche 992-Cup-klasse. Het was een mooie goedmaker na de teleurstellend verlopen 24 Uur van Dubai van vorige week. De JR Motorsport-BMW M6 met Ted van Vliet en Max Weering, die als derde gestart was, leek in de race lange tijd op weg naar een top-tien-klassering, maar verloor twee minuten als gevolg van een tijdstraf voor inhalen tijdens een safety-car-fase.

230121 6h Abu Dhabi Razoon KTM
GTX-klassezege en Middle East Trophy-titel voor de Razoon-KTM

In de GTX-klasse ging de winst naar de Razoon-More than Racing-KTM X-BOW met Dominik Olbert, Daniel Drexel, Hyytham Qarajouli en Laura Kraihamer. Daarmee won het Oostenrijkse team ook de teamtitel in de GTX-klasse in de Middle East Trophy. De Buggyra ZM Racing-Mercedes won de GT4-klasse, voor het Britse Ram Racing, eveneens met Mercedes. Sharky-Racing, nieuwkomer in de 24H Series, won met de Audi RS 3 de TCR-Klasse.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet