Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Jaaroverzicht René de Boer 2022

221231 Jaaroverzicht Grossglockner
In september al in de sneeuw met de Porsche 911 op de Grossglockner

En weer is er een jaar ten einde, een jaar waarin de meeste activiteiten gelukkig weer normaal konden plaatsvinden, met publiek ter plaatse, en je mensen voor gesprekken of interviews ook weer gewoon "face to face" kon spreken, wat, ondanks de zegeningen van digitale technologie, toch een andere kwaliteit heeft dan een gesprek via Zoom. En net zoals collega Mattijs Diepraam, die eerder deze week al zijn terugblik op het afgelopen jaar publiceerde, was er ook voor deze scribent genoeg om weer een jaaroverzicht in woord en beeld samen te stellen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Frits van Eldik, Annette Laqua, Tom Kirkpatrick/BMW, Richard Prince/Corvette, Volker Figura, Rebocar/R. de Boer e.a.

De situatie bij mij aan het thuisfront is ten opzichte van eind vorig jaar niet veel veranderd: mijn echtgenote woont in verband met psychische problemen nog steeds elders (en dat blijft naar alle waarschijnlijkheid ook wel zo), zodat ik de zorg voor onze drie kinderen op me genomen heb. Dat geeft weliswaar enorm veel voldoening en plezier, ze ontwikkelen zich uitstekend en het is goed om te weten dat er voor de kinderen rust en stabiliteit is. Dankzij de hulp van een aantal mensen dat meedenkt en ondersteunt, kan ik af en toe ook weg voor evenementen, want we moeten tenslotte ook ergens van leven, maar uiteraard wil ik daarvan geen misbruik maken, en zo ben ik dus een stuk minder frequent uithuizig dan vroeger. Niet optimaal, maar zo is het nu eenmaal, en het is al mooi genoeg (en bepaald niet vanzelfsprekend) dat mensen bereid zijn om op de kinderen te passen als ik er soms niet ben. Daar ben ik zeer dankbaar voor, en het doet me de mogelijkheden die ik heb des te meer waarderen. "Travelling isn't a right, it's a privilege", zei mijn Britse college Andrew Cotton vele jaren geleden al eens, toen we genoten van een drankje aan de bar in een hotel in Macau. Hoe zeer hij gelijk had, besef ik nu steeds meer.

221231 Jaaroverzicht februari BMW Alle details van de nieuwe BMW M4 GT3 bekijken

Medio februari was ik in München voor een persevenement op bescheiden schaal van BMW Motorsport. We mochten uitgebreid kennismaken met het wordingsproces van de M4 GT3 en 's avonds was er een plezierig diner met een aantal coureurs, de nieuwe sportdirecteur Andreas Roos en de Nederlander Frank van Meel, die aan het hoofd staat van BMW M, de sportieve divisie die dit jaar het 50-jarig jubileum vierde. Altijd goed om weer eens in een informele setting met elkaar van gedachten te kunnen wisselen, wat daarna met meerdere collega's nog een tijdlang werd voortgezet aan de bar van het hotel.

221231 Jaaroverzicht RdB 1982
Zo stond ik (geheel rechts) 40 jaar geleden met mijn vader op de service bij de AMAC-Tulpenrally, bij de Citroën van Paul Maaskant

Eind februari had ik mijn eerste autosportevenement in de vorm van de Rally van Haspengouw, de seizoensstart van het Belgisch rallykampioenschap in St. Truiden. Het was tevens de rallypremière van Jos Verstappen en Richard Pex, beide met een Citroën C3 R2, en ik maakte een grote reportage voor het tijdschrift CitroExpert alsmede een verslag voor deze website. Het was op twee maanden na 40 jaar geleden dat mijn vader mij, in april 1982, voor het eerst meenam naar een rally, de AMAC-Tulpenrally in Barneveld, waar ik voorgoed verslaafd raakte aan de autosport. Het resultaat leest u hier. En zo leek het me een leuk idee om mijn beide oudste kinderen (12 en 10) ook mee te nemen naar België, want anders dan tijdens raceweekeinden op circuits was mijn schema er niet zo vol en kon ik tussen de werkzaamheden door voldoende tijd en aandacht aan ze besteden. Ze waren al een paar keer mee geweest naar circuits (Nürburgring, Spa-Francorchamps) en stelden vast dat je voor het volgen van een rally verder moet lopen en langer moet wachten voordat er weer eens een auto langs komt, maar ze vonden het wel mooi (en de Belgische frites op het serviceterrein maakten de wachttijd weer goed). Bij de Tulpenrally, 40 jaar geleden, maakte iemand een foto van mijn vader en mij bij de Citroën Visa, waarmee toen Paul Maaskant voor het eerst in actie kwam. Collega Frits van Eldik maakte een vergelijkbare foto van mij met de kinderen. L'histoire se répète, gelukkig maar!

221231 Jaaroverzicht Haspengouw
En zo stond ik met twee van mijn drie kinderen bij de service tijdens de Rally van Haspengouw, bij de Citroën van Jos Verstappen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet