Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Terugblik ADAC GT Masters 2007-2022

Toen op zondag 23 oktober jl. in Hockenheim de finishvlag viel konden we nog niet vermoeden dat het ADAC GT Masters concept na 16 bestaansjaren mogelijk zou gaan veranderen. De samenvoeging met de LMP3 Prototypes en de GT3 Masters stuitte terecht op zoveel verzet van de teams die het kampioenschap jarenlang in stand gehouden hebben. Noch de ACO noch SRO waren erg gecharmeerd van het nieuwe DTM Endurance concept We blikken nog eens terug in de geschiedenisboeken.


2022 Kox 2007
Hockenheim 2007 Peter Kox voert in het allereerste ADAC GT Masters jaar het veld. In 2010 werd de Eindhovernaar kampioen.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Terugblik ADAC GT Masters 2007-2022
Tussen de DTM en de ADAC GT Masters lag er altijd een een spanningsveld. In totaal reden de ADAC GT Masters en de DTM viermaal samen. (2007, 2008, 2016 en 2017). Na het tweede optreden op de Norisring in 2008 was er tussen de ADAC en de ITR de nodige wrevel maar na acht jaren vonden beide partijen elkaar weer met twee schitterende evenementen op de Lausitzring in 2016 en 2017. Daaruit kon de conclusie getrokken worden dat beide partijen elkaar hard genoeg nodig hadden. Vooral de laatste jaren trad de ADAC GT Masters duidelijk meer uit de schaduw van de DTM. Gerhard. De toekomst zal uitwijzen hoe het met de GT Masters verder moet. Na de bekendmaking van de DTM Endurance series begonnen o.a. de teams van Montaplast by Land Motorsport, Car Collection en Emil Frey Racing zich flink te roeren. Hoe het met de ADAC GT Masters verder moet is op dit moment nog onduidelijk.


2022 Kox  Von Thurn und Taxisn


Peter Kox en Albert von Thurn und Taxis die zich nu tot de rallysport heeft bekeerd.

De Nederlanders
Wel is duidelijk dat een groot aantal Nederlanders in de afgelopen jaar hun stempel op de ADAC GT Masters heeft gedrukt. Eindhovenaar Peter Kox was in de begin jaren van de ADAC GT Masters en behaalde in 2010 samen met Albert von Thurn und Taxis(nu in de rallyesport actief) met een Reiter Engineering Lamborghini LP560 GT3 de titel. In de schaduw van de DTM bleef deze prachtprestatie in de Nederlandse media toch een beetje ondergewaardeerd. We kunnen niet anders zeggen. In zijn actieve ADAC GT Masters jaren behaalde Peter maar liefst negen overwinningen. Nederlanders waren goed in thuisoverwinningen op CM.com Circuit Zandvoort.

2022 Vla Zandv 2
Samen met de Fransman Kevin Estre won Jaap van Lagen (op de computers altijd aangeduid als Vla..) in 2014 op Zandvoort.

Jaap van Lagen behaalde tijdens de Masters-wedstrijd in 2014 samen met GT-specialist Kevin Estre een fraaie thuisoverwinning.

2012 DB Motorsport
De Nederlanders deden op het Zandvoort altijd uitstekend. Een prachtige overwinning van Jeroen den Boer en Simon Knap met de DB Motorsport BMW Z4 GT3 in 2012.

Twee jaar eerder hadden Jeroen den Boer (nu om den brode bij BMW Motorsport actief) en Simon Knap bij de tweede wedstrijd op Zandvoort met hun DB Motorsport BMW Z4 GT3 een huzarenstukje in de Nederlandse autosportgeschiedenis geleverd door tegen de sterke concurrentie een fraaie thuisoverwinning te pakken.]

2022 Callaway Zandvoort
Renger van der Zande viel in 2017 voor de geblesseerde Daniel Keilwitz in.Ondanks de Mercedes-banden van de Nederlander direct een overwinning met de Callaway Corvette C7-R.

In 2017 verving Renger v.d. Zande de geblesseerde Daniel Keilwitz bij Callaway en behaalde samen met Jules Gounon eveneens een schitterende overwinning op CM.Com Circuit Zandvoort. V.d. Zande legde daarmee tevens de basis voor de titel die Gounon dat seizoen zou behalen. In de beginjaren van de ADAC GT Masters behaalden zowel Christiaan Frankenhout als Alexander van der Lof een zege in de ADAC GT Masters. Voor de Corona-crisis was Indy Dontje een constante factor in de ADAC GT Masters en behaalde in 2018 samen met Maximilian Buhk(die na het seizoen 2022 een streep onder zijn carriere zette omdat er andere dingen in het leven zijn) een fraaie overwinning op de Nürburgring. In het beginjaar van de ADAC GT Masters startte Jos Menten slechts driemaal en hielp met drie zeges Christopher Haase direct aan diens eerste titel in het kampioenschap.

2022 Bleekemolen Oschersleben 2015
Huzarenstukje van Jeroen Bleekemolen en Luca Stolz op Oschersleben 2015. Direct een overwinning met de gloednieuwe HTP Bentley GT3 Continental in de openingswedstrijd.

Ook Jeroen Bleekemolen beleefde met podiumresultaten en het team van HTP Motorsport en Tony Seiler mooie momenten in de ADAC GT Masters. In 2013 was daar tijdens de wedstrijd op de Nürburgring een onverwacht podium met de Zwiterse privater Toni Sailer met een Corvette Z06 R GT3. In 2015 was er een prachtige overwinning voor Jeroen bij de openingswedstrijd op Oschersleben waar hij samen met Luca Stolz in de HTP Bentley Continental GT3 de openingswedstrijd wist te winnen. Andere Nederlanders die o.a in de ADAC GT Masters actief waren Alexander van der Lof die één overwinning wist te behalen, Marius Ritskes, Wolf Nathan, Bas en Steijn Schothorst, Patrick Huisman en Xavier Maassen.

2020 Kox 2008
Enorm zware crash van Peter Kox op de Norisring 2008  nadat een andere Lamborghini-rijder plotseling zijn remmen verloor

Memorable momenten
Uw redacteur beleefde een aantal memorabele momenten in de ADAC GT Masters zoals de startcrash in Oschersleben 2014 waarbij gelukkig niemand gewond raakte. Ook Peter Kox beleefde in 2008 een "hairy moment"op de Norisring nadat een Lamborghini-collega voor de Grundig Kehre plotseling zijn remmen verloor. Kox kon ongedeerd zijn zwaar gehavende Lamborghini verlaten.

2022 Charly  Collard
De allerlaatste overwinning van Team Schnitzer op eigen bodem in 2017. Charly Lamm omhelst winnaar Ricky Collard. 

De BMW M6 GT3 was een prachtige maar moeilijke auto in de GT3. Team Schnitzer verlegde in 2017 en 2018 haar activiteiten naar de ADAC GT Masters. Het team van Charly Lamm behaalde in de tweede wedstrijd met de combinatie Ricky Collard/Philipp Eng een schitterende overwinning in de openingswedstrijd. Achteraf bleek het de allerlaatste overwinning van Team Schnitzer in aanwezigheid van Charly Lamm op Duitse bodem zijn. Zonder dat we het toen beseften werd het een historische zege voor het familieteam van BMW Team Schnitzer.

2022 Sachsenring 2018
Vanuit kansloze positie winnen. Elio Ehrhart en Pierre Kaffer deden het toch maar op de Sachsenring 2018

De wedstrijd op de Sachsenring 2018 ontaardde in een ware destruction derby waarbij een aantal "gentlemen racers" eerder als Formule Ford Festival-coureurs acteerde. Het leidde tot een gigantisch chaos waarbij veel schade gereden werd. Maar het leverde wel een historische maar schitterende overwinning voor de combinatie Elio Ehrhart/Pierre Kaffer met een TECE Audi R8 LMS GT3 op. Wie die dag bij de bookmakers op dit duo wedde, heeft waarschijnlijk een fortuin getrokken.

ADAC GT Masters betekende een leuke mix van professionele/semi professionele en amateurcoureurs dat altijd garant stond voor leuke en spectaculaire actie.

2022 Marciello Kampioen
Marciello de laatste kampioen onder het huidige reglement

ADAC GT Masters kampioenen
2007 Christopher Haase Lamborghini Gallardo GT3 Reiter Engineering
2008 Tim Bergmeister Porsche 997 GT3 Cup Mühlner Motorsport
2009 Christian Abt Abt Sportsline Audi R8 LMS
2010 Peter Kox/Albert von Thurn und Taxis Reiter Lamborghini Gallardo LP560 GT3
2011 Dino Lundardi/Alexandros Maragaritis BMW Alpina B6 GT3
2012 Sebastian Asch/ Maximilian Götz KFZ Teile 24 MS Racing Mercedes Benz SLS AMG GT3
2013 Daniel Keilwitz/Diego Alessi Callaway Chevrolet Corvette Z06R GT3
2014 René Rast/Kelvin van der Linde Prosperia C.Abt Racing Audi R8 LMS GT3
2015 Sebastian Asch/Luca Ludwig Team Zakspeed Mercedes Benz SLS AMG GT3
2016 Conor de Phillippi/Christopher Mies Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS GT 3
2017 Jules Gounon Callaway Corvette C7 GT3 R
2018 Mathieu Jaminet/Robert Renauer Precote Herbert Motorsport Porsche 911 GT3 R
2019 Patric Niederhauser/Kelvin van der Linde Rutronik Audi R8 LMS GT3
2020 Michael Ammermüller/Christian Engelhart SSR Performance Porsche 911 GT3 R
2021 Ricardo Feller/Christopher Mies Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS GT3
2022 Raffaele Marciello Mann Filter Team Landgraf AMG Mercedes GT3 Evo

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet