Sportscars

Sportscars: Volledig IMSA-seizoen Giedo van der Garde met LMP2 bij TDS Racing

221129 IMSA TDS
Giedo van der Garde en François Heriau gaan rijden met de TDS-Oreca met startnummer 35

"Ja, heeeel vet", reageert Giedo van der Garde op het nieuws dat hij het komende seizoen zal uitkomen met een LMP2 van het Franse TDS Racing in het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Van der Garde zal een duo vormen met de 39-jarige Fransman François Heriau, die als "brons"-rijder de financiering van het verhaal voor zijn rekening neemt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: TDS Racing

Het Franse team TDS van Xavier Combet en Jacques Morello runde het afgelopen seizoen al de Oreca 07-Gibson-LMP2 van Racing Team Nederland tijdens de eerste drie lange-afstandsraces van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, de 24 Uur van Daytona, de 12 Uur van Sebring en de 6 Uur van Watkins Glen. Om bekende redenen moest het team bij de laatste wedstrijd, de tien-uursrace Petit Le Mans op Road Atlanta, verstek laten gaan.

Voor het volledige IMSA-seizoen 2023 zet TDS Racing, dat over een operationele basis in Florida beschikt, twee LMP2's in, één voor Heriau en Van der Garde en de andere voor Steven Thomas, die de overstap maakt van het Amerikaanse team PR1/Mathiasen Motorsport, waarmee hij het afgelopen IMSA-seizoen reed.

Voor Giedo van der Garde wordt het zijn eerste volledige seizoen in de IMSA-serie, waarmee hij naast Renger van der Zande in de fabrieks-Cadillac LMDh van Chip Ganassi Racing dus de tweede Nederlander is die als deelnemer in die competitie vast staat. Teamgenoot Heriau reed een aantal jaren in de Franse V-de-V-serie en groeide daarna via een LMP3 in de Le Mans Cup door naar het FIA WEC, waar hij dit jaar samen met Jean-Baptiste en Mathieu Lahaye bij Ultimate als derde eindigde in de Pro-Am-categorie van de LMP2-klasse.

Tijdens de vier lange-afstandsraces van de IMSA Michelin Endurance Cup krijgen Van der Garde en Heriau versterking van de pas 16-jarige Amerikaan Josh Pierson, die ondanks zijn jonge leeftijd al over heel wat LMP2-ervaring beschikt, want hij reed zowel het volledige IMSA-programma als de WEC. Steven Thomas gaat naar verluidt samen rijden met Scott Huffaker en Mikkel Jensen, met wie hij ook bij PR1/Mathiasen Motorsport al een team vormde. Voor Daytona wordt bij beide equipes nog een nader te benoemen vierde rijder verwacht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet