Compact Cars

Compact Cars: Dubbel voor Tappel

compact-r2-trio-gerlach

De Compact Cars kwamen tijdens de nationale autoraces op 2 en 3 mei twee keer in actie. De eerste race, verreden op zaterdag, werd een ongekend waterballet. Henk Tappel kwam in de stromende regen als eerste over de finish. Evenals de eerste race van de Compact Cars op zaterdag, eindigde ook de wedstrijd op zondag 3 mei in een overwinning voor Henk Tappel. De Suzuki Swift-rijder moest op het Circuit Park Zandvoort de hele race alles geven om zijn tweede zege in het weekend veilig te stellen.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Gerrie Hoekstra

De eerste training van de Compact Cars op het Circuit Park Zandvoort was om meerdere redenen spraakmakend. Sandra Douma, normaal actief in de Pearle Citroën Saxo CUP, reed haar allereerste rondjes in een Citroën AX; niet in de laatste plaats tot haar eigen verrassing reed ze de snelste tijd. 'Omdat ik moest werken, had ik geen tijd om vooraf te trainen', aldus Sandra. 'Ik besloot de eerste tijdtraining daarom te gebruiken om de auto af te stellen, waarna ik in de tweede training een tijd wilde zetten.'

FIA-foutje
Ruud van der Valk, Rick Engelkes en Bert Bongers waren minder gelukkig, omdat de Technische Commissie de veiligheidsriemen in de Citroëns AX GTi van de teamgenoten afkeurde. De riemen waren weliswaar FIA-goedgekeurd, maar hiervan werd in geen enkel FIA-bulletin melding gemaakt. Hierdoor miste het team de eerste tijdtraining.

Tweede training
Tijdens de tweede training regende het weliswaar licht, maar in de beginfase was de baan toch sneller dan in de ochtenduren. Peter Claassen profiteerde en reed met zijn Rover 114 GTi zijn tweede pole op rij. Achter Sandra Douma pakte Toon van der Haterd met zijn Suzuki Swift GTi de derde plaats, gevolgd door de sterk rijdende Ep van der Scheer en zijn nieuwe Volkswagen Polo.
  compact-r2-scheer

Powerboatracen

De race zelf had meer weg van powerboatracen dan van autosport. In de stromende regen nam Peter Claassen na de start de kop, maar Toon van der Haterd nam deze felbegeerde positie al in de eerste ronde over.

compactnatGedurende de eerste zeven ronden ontspon zich een fraai gevecht om de ereplaatsen tussen Van der Haterd, Claassen, Douma, Bert Bongers en Henk Tappel (Suzuki Swift GTi). Ook achter de kopgroep waren leuke gevechten te zien, waaronder het strijdende drietal Emil Schelvis (Citroën AX), Martin Goedemans (Toyota Starlet) en Frits Lorie (Peugeot 205).
Noordelijk podium
Halverwege de wedstrijd veranderde de situatie aan kop totaal, toen Peter Claassen en Toon van der Haterd elkaar in de Tarzanbocht raakten en de strijd moesten staken.


Henk Tappel nam de leiding over, gevolgd door Bert Bongers die later Sandra Douma en Edwin Schreuder moest laten passeren. Met winnaar Henk Tappel uit Assen, de als tweede geklasseerde Sandra Douma uit Leeuwarden en Edwin Schreuder uit Haren op plaats drie, eindigde de eerste race met een volledig Noord-Nederlands podium!

  engelkens

Een fantastische zesde plaats in de wedstrijd op zaterdag voor acteur Rick Engelkes die zich in de regen goed manifesteerde.

tappelhand

Uitslag tweede race Compact Cars, zaterdag 2 mei 1998
1. Henk Tappel Suzuki Swift GTi
2. Sandra Douma Citroën AX GTi
3. Edwin Schreuder Citroën AX GTi
4. Bert Bongers Citroën AX GTi
5. Stefan van Bloemendaal Citroën AX GTi
6. Rick Engelkes Citroën AX GTi
7. Ep van der Scheer Volkswagen Polo
8. Hans de Groot Suzuki Swift GTi
9. Harry Nijenhuis Suzuki Swift GTi
10. Ruud van der Valk Citroën AX GTi
11. Ton Evenaar Suzuki Swift GTi
12. Hyco Louwes Citroën AX GTi
13. Emil Schelvis Citroën AX GTi
14. Robert Andriessen Suzuki Swift GTi
15. Frits Lorie Peugeot 205
16. Martin Goedemans Toyota Starlet
17. Peter Grondel Suzuki Swift
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet