Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Flinke startcrash in kwalificatierace Macau GT Cup

221119 Macau GT crash
Zo ontstond de chaos, die na de bocht nog groter zou worden

De Macau GT Cup – een aantal jaren lang ook de FIA GT World Cup – behoort tot de spectaculairste onderdelen van de jaarlijkse Macau Grand Prix. Eigenlijk is het gekkenwerk, met GT3's op een circuit waarvan de helft zo smal is dat een GT3-auto er maar nauwelijks doorheen past. Maar dat maakt het juist ook zo gaaf. En waar het misgaat, is meestal juist op het snelle en brede gedeelte van het stratencircuit. Dit jaar, tijdens de 69e editie, zijn de GT's opnieuw van de partij. En voor het eerst sinds drie jaar ook weer met internationale toppers als Mortara, Engel en Marciello, nu je nog maar vijf dagen in quarantaine hoeft. Maar ook ditmaal ging het mis, bij de start van de kwalificatierace.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: screenshot

Edoardo Mortara stond op pole-position met zijn Audi R8, voor de beide Mercedes-rijders Maro Engel en Edoardo Mortara. Bij de rollende start ging Porsche-rijder Alexandre Imperatori, die als vierde startte, al vroeg op het gas, raakte de Mercedes van Marciello, waarna er iets verderop in het veld massacaramobolage ontstond. Fong raakte de Mercedes van O'Young, de Porsche van Min reed erin en de chaos was compleet. De race werd onmiddellijk gestaakt.



Nadat de chaos was opgeruimd kon er toch nog een race over zes ronden worden afgewerkt. Bij de herstart behield Engel de leiding voor zijn merkgenoot Marciello en Lamborghini-rijder Kang Ling. Engel en Marciello kwamen ook in deze volgorde als eerste en tweede over de eindstreep, maar tussen Ling en Imperatori ontspon zich een flinke strijd om de derde plaats, totdat Imperatori een fout maakte. Daarvan profiteerde Mortara, die de vierde plaats pakte. Ling eindigde als derde voor Mortara en Imperatori.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet