Sportscars

Sportscars: Drie Nederlanders in actie tijdens WEC-rookietest Bahrein, Oosten snelste nieuwkomer in klasse

221113 WEC Peugeot
De Deen Malthe Jacobsen was in de nummer 94-Peugeot de snelste nieuwkomer

Daags na de FIA WEC-seizoensfinale kwamen meerdere teams uit het kampioenschap nog een keer in actie tijdens de jaarlijkse rookie-test van de WEC-organisatie. Daarbij reden ook drie Nederlandse coureurs: Bent Viscaal mocht de LMP2 van het Italiaanse Prema-Orlen-team proberen, Indy Dontje reed met de Aston Martin Vantage van het Britse team Northwest AMR en Maxime Oosten bestuurde de Porsche van het Duitse team Project 1, dat gisteren in de race de GTE-Am-klasse won. De snelste nieuwkomer tijdens de test was het Deense talent Malthe Jakobsen, die met de Peugeot 9X8 in actie kwam.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Prescott Motorsport/Rick Kiewiet

De jaarlijkse rookie-test is altijd de gelegenheid waarbij talenten uit lagere klassen op uitnodiging van de organisatie van het kampioenschap de kans krijgen om ervaring op te doen, maar waarbij ook teams zelf kandidaten kunnen laten rijden. Zo kwamen bij Peugeot naast Malthe Jacobsen, ELMS-kampioen in de LMP3-klasse, ook de vaste simulatorrijder Yann Ehrlacher, ook bekend vanuit de WTCR, en de Duitser Maximilian Günther in actie, waarbij laatstgenoemde na zijn vastlegging door Maserati voor de Formule E sinds enkele weken ook tot de Stellantis-familie behoort. Voor Toyota reed de Française Lilou Wadoux, bekend vanuit de Richard Mille-LMP2 in het WEC, die daarmee de eerste vrouw achter het stuur van een hypercar werd.

Bij elk van de teams was een van de vaste rijders aanwezig om een referentietijd neer te zetten. Zo eindigden José María López (nummer 7-Toyota), Nico Müller (nummer 94-Peugeot), Matthieu Vaxivière (Alpine) en Mikkel Jensen (nummer 93-Peugeot) op de eerste vier plaatsen in het dagklassement, gevolgd door de nieuwkomers Jacobsen (94-Peugeot), Wadoux (nummer 8-Toyota), Günther (93-Peugeot) en Ehrlacher (94-Peugeot).

221113 WEC Prema
Bent Viscaal deed ervaring op met de LMP2-Oreca van het Prema-Orlen-team

De snelste nieuwkomer in LMP2 was de Australiër Garnet Patterson met de nummer 23-United Autosports-Oreca, gevolgd door Oliver Caldwell, uitkomend voor het Richard Mille Racing Team, en Frederick Lubin, rijdend voor Vector Sport. Van de mensen met meer ervaring in LMP2 eindigde Nelson Piquet bovenaan, gevolgd door Antonio Fuoco, Paul Loup Chatin en Bent Viscaal. Onze landgenoot, die in de Oreca van het Prema-Orlen-team reed, schreef in de middagsessie de snelste tijd van alle rijders op zijn naam. Zijn commentaar na afloop: "Allereerst ben ik Prema natuurlijk ontzettend dankbaar voor deze testkans, het is een team wat ik al jaren op het circuit tegenkom (en meestal achteraan rijd haha). We hebben ons plan voor vandaag succesvol uitgevoerd, ik ben onder de indruk van de werkwijze van dit team. Dat ik in de middagsessie de snelste rondetijd heb gereden is natuurlijk mooi meegenomen."

In GTE-Pro realiseerde Lorenzo Colombo met de nummer 52-AF Corse-Ferrari de snelste tijd, slechts 0,001 seconde voor Axcil Jefferies in de nummer 64-Corvette. Andere rijders die ook met de Corvette in actie kwamen, eindigden op de plaatsen daarachter, te weten Nick Tandy, Nicolas Varone en Ben Keating, die gisteren de GTE-Am-titel op zijn naam schreef. Eerder dit weekeinde bevestigde Corvette dat Keating volgend jaar samen met Nicky Catsburg in de GTE-Am-klasse van het FIA WEC zal rijden.

221113 WEC Project 1
Snelste nieuwkomer in GTE-Am was Maxime Oosten met de Project 1-Porsche

In GTE-Am was Duits en Benelux-M2-Cup-kampioen Maxime Oosten met de nummer 46-Project 1-Porsche de snelste nieuwkomer. Hij kwam tot op 0,884 seconden van de tijd van de Deen Mikkel Pedersen, die gisteren in de Project 1-Porsche de klasse won. Ook Indy Dontje reed vandaag in Bahrein, hij testte voor het Britse team Northwest AMR. Over zijn ervaringen met de Aston Martin zei hij: "Ik was er op uitnodiging van Northwest. Supergaaf dat ze mij hebben benaderd! Dat had een beetje te maken met mijn seizoen met Aston Martin in de ADAC GT4. Leuk dat het ook gewoon nog vanuit die hoek kan komen... Ik heb uiteindelijk een hele mooie ervaring gehad in de GTE. In de ochtend heb ik drie ronden gereden, in de middag ietsje langer, maar we moesten de tijd delen met vier mensen, dus het was best hectisch. De ervaring was mooi, ik hoop dat ik iets heb kunnen laten zien en wie weet is er wel een kans om volgend jaar bij Northwest in de auto te zitten. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan!"

221113 WEC Northwest
Mede vanwege zijn prestaties in ADAC GT4 mocht Indy Dontje met de Northwest AMR-Aston Martin testen


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet