NASCAR

In memoriam Coy Gibbs

Een ongelofelijk drama voor het team van Joe Gibbs Racing. Je zoon kampioen zien worden in de Xfinity-series en kort daarna op 49-jarige leeftijd overlijden...... Exact die jaar na zijn broer J.D. Gibbs. Het familieleed moet voor teameigenaar en voormalig American Football coach Joe Gibbs niet te overzien zijn. Toch was hij gisteren nog kort bij de wedstrijd op Phoenix aanwezig.

2022 Coy Gibbs 2
Natuurlijk het mooiste dat er is. Een vader die zijn zoon coacht. Ty won afgelopen zaterdag de titel.Vader Coy overleed kort daarna.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA

In Memoriam Coy Gibbs
De 49-jarige Coy Gibbs maakte in het begin van zijn carrière deel uit van de Washington Redskins, het America Football Team en trad al snel in de voetsporen van zijn vader richting NASCAR. Samen met zijn broer J.D. racete hij begin millenniumjaren in de NASCAR Truckseries maar zette al in 2003 een punt onder zijn carrière. Maar de familie Gibbs was niet alleen in de NASCAR- en American Football wereld actief. Ook in de motorcross waren ze met het JGRMX team in de AMA motorcross en Supercrosskampioenschappen actief en werden onder de hoede van Coy de nodige successen behaald. Coy was tevens medebestuurslid van het NASCAR-Team. Afgelopen zaterdagavond zag hij zijn zoon kampioen Ty kampioen worden maar was als vader ook allerminst te spreken over diens acties op Martinsville vorige week. Coy's broer JD overleed in 2019 aan een degeneratieve neurologische ziekte. Coy stierf in de nacht van zaterdag op zondag in zijn slaap kort na het Xfinity-titelgewin van zijn zoon Ty.

Direct na de Xfinity wedstrijd gaf Coy nog een persconferentie met crewchief Chris Gayle waarin op de recente gebeurtenissen van zijn zoon Ty in de Xfinity-series werd ingegaan.

Coy Gibbs: " Ik ben trots op hem. Maar hij heeft altijd de steun van zijn vader. Het was hartverscheurend om door de moeilijke dagen heen te gaan. Toch geef ik er niets om en heb het allemaal al een keer meegemaakt. Het is als ouder moeilijk om een kind pijn te zien doen en zelf weet dat hij het verpest heeft. Om dit te doorstaan is moeilijk en zwaar voor de ouders.

Vandaag zag ik zijn vastberadenheid. Het heeft mij trots gemaakt. Het heeft ook mijn vrouw gemaakt. We waren beiden trots gewoon omdat hij doorging en zijn werk deed. Als hij dit voor de kost wil dan zal hij moeten leren hoe hij het wil doen."

Het is ook een leerproces voor al deze jongens. Ik zie al die jonge jongens die wij opvoeden. Het is gewoon een proces. Ze maken fouten, doen domme dingen. Soms overkomt het je, soms overkomt het een ander. Maar het is verschrikkelijk om dit je teamgenoot aan te doen(Coy referreerde aan de actie waarbij zoon Ty op Martinsville teamgenoot Brandon Jones van de baan beukte. Red). Maar daarvoor rijd je dan ook in de Xfinity-series. Maar ook in de Cup maken ze fouten. Ik zie dit soms elke week.

Daar moet je gewoon van leren. Je kunt praten wat je wilt maar je kunt maar beter het juiste doen. Dit is een beetje van wat ik mijn zoon vertel. Want het waren wel zijn acties." Het onverwachte overlijden van Coy Gibbs liet op de Championship 4 Finale een enorme impact na.

2022 Coy Gibbs 1
Americian Football, NASCAR en Motorcross dan heb je een echt sporthart.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet