Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Spannende eerste NASCAR Pro Finale in Grobnik tussen Day en Ercoli

In de eerste wedstrijd van de NASCAR Whelen Euroseries viel de balans in het voordeel van PK Carsport-coureur Alon Day uit. Na 17 uiterst spannende ronden ging Day met een voorsprong van ruim 0.219 secs. op Gianmarco Ercoli als eerste over de streep. Gedurende de gehele wedstrijd hing Ercoli boven op de bumper van de PK Carsport Camaro. In de tussenstand van het kampioenschap bedraagt het verschil tussen beide concurrenten slechts 16 punten.

2022 Alon Day
Gaat Alon Day voor een vierde recordtitel in de finale op Grobnik?

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen/Bart Dehaese

Spannende eerste NASCAR Pro Finale in Grobnik tussen Day en Ercoli
Het was voor Alon Day geen gemakkelijke opgave om zijn 32e overwinning te behalen. Direct bij de start moest polesitter Day zijn #24 PK Carsport Chevrolet Camaro door de eerste bochten heen worstelen. Al in de eerste ronde ging Ercoli aan de EuroNASCAR FJ van de Fransman Patrick Lemarie voorbij. Hoewel het verschil nooit minder dan een seconde bedroeg kreeg de CAAL Racing-coureur nooit echt de kans om bij Day werkelijk in de aanval te gaan. De Israëliër pakte vandaag voor de eerste keer dubbele punten.

Alon Day: " Hij was er gedurende de gehele tijd en pushte behoorlijk hard. Ik wist dat het om het kampioenschap ging. Ik moest mijn adem inhouden. Dit was een zware wedstrijd. Felicitaties aan Giorgio Maggi voor de pole morgen en aan Ercoli die me tot aan de limiet wist te pushen. Hopelijk kunnen we morgen de klus klaren. Daar zijn we nu op gefocust''

Gianmarco Ercoli: " Ik had een goede start en ik denk dat ik sneller dan Alon ben. Maar op het moment dat ik hem kon inhalen kwam de gele vlag uit. Niet goed voor het kampioenschap maar het is nog niet voorbij. Morgen hebben we de tweede wedstrijd. De set-up van mijn auto is erg snel en morgen is alles mogelijk."

2022 Start Day nam direct de leiding en stond die niet meer af.

Met 16 punten verschil tussen Day en Ercoli is alles mogelijk maar de calculatie is erg gemakkelijk. Indien Day morgen in de Top 5 weet te eindigen dan wordt hij de eerste viervoudige NWES-kampioen. De Italiaan moet winnen en heeft daarbij wel wat geluk van Vrouwe Fortuna nodig. Day moet als zesde of lager eindigen wil hij het kampioenschap verliezen. Giorgio Maggi eindigde met zijn Toyota Camry als vierde en eerste in de Junior Trophy. Ook hij maakt nog kans op de titel.

Patrick Lemarie die als tweede van start ging reed een erg solide wedstrijd en wilde zich niet met het titelduel bemoeien en nam genoegen met zijn eerste 2022 NASCAR Whelen Euroseries Podium dit seizoen. Met 54 jaar en 265 dagen wel de oudste coureur op het podium in de NWES.

Liam Hezemans eindigde met zijn Hendriks Motorsport Toyota Camry als vijfde en pakte tevens de Junior Trophy. Achter Liam volgde Romain Iannetta met zijn Marko Stipp Motorsport Chevrolet Camaro gevolgd door Sebastiaan Bleekemolen in de Team Bleekemolen Ford Mustang.

2022 Duel
Schitterende openingsfase tussen Day en Ercoli.

Vanwege een valse herstart kreeg Sebastiaan een tijdstraf van 10 seconden opgelegd waardoor hij naar de zevende plek werd teruggezet. Zijn teamgenoot Henri Tuomaala eindigde met de Team Bleekemolen Camaro als achtste en eerste in de Challenger Trophy. Vanaf een zestiende startplek stormde de Zweed Alexander Graff in zijn Speedhouse Ford Mustang naar P9 gevolgd door zijn teamgenoot Marc Goossens. Claudio Cappelli eindigde met een elfde plek als tweede in de Challenger Trophy.

Na een onvrijwillige trip richting grindbak moest Nicola zijn titelhoop begraven. De Italiaan bevond zich achter Vittorio Ghirelli die met Giorgio Maggi flink in gevecht verwikkeld was. De #36 Not Only Motorsport Ford Mustang verloor een onderdeel waarbij de auto vlam vatte en Rocca van de baan gleed. Ook Marc Goossens gleed er vanaf maar wist zich te herstellen en kwam als tiende over de streep. Er was een korte neutralisatie in de wedstrijd om de gestrande auto's van Dario Caso en Martin Doubek te bergen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet