Benelux Racing League

BRL verdeelt prijzen eerlijk bij spectaculaire seizoensopening (lang)

480_start_race1

Met de woorden “alle remmen gingen los, dit is waar het publiek voor komt”, beschreef Sandor van Es zowel de BRL-raceklasse als het weekend in Zolder. De seizoensopening van de Benelux Racing League liet lang op zich wachten, maar dat wachten werd allerzeerst beloond. De prijzen werden daarbij eerlijk verdeeld. De Collé-rijders Donald Molenaar en Sandor van Es trokken de V6-overwinningen naar zich toe, bij de Lights waren het Henry Zumbrink en Marijn van Kalmthout die de dienst uitmaakten en uiteindelijk de hoofdprijzen eerlijk verdeelden.

480_smaakmakers_lightTekst: Daan Jeuken, mmv. Remco Scheelings
Foto’s: Gerrie Hoekstra, Tim Böhme en Chris Schotanus


Eindelijk…
Terwijl raceklassen als de BMW 130i Cup en de SEAT Cupra Cup met Pinksteren al hun derde raceweekend van het seizoen aanvangen, werd het geduld van de BRL-rijders, -monteurs, -fans, -vrienden en bekenden op de proef gesteld. Maar afgelopen weekend ging het seizoen van de Benelux Racing League dan eindelijk van start, op het Belgische Circuit Zolder, waar de BRL in een programma stond met grote Trucks en vreemd ogende Legends Cars.

Dat de rijders stonden te popelen om te mogen rijden bewezen ze wel voor de kwalificatie, want de dikke V6’en stonden in de rij te wachten op het groene licht. Toen dat licht eenmaal de groene kleur had aangenomen waren de rijders zo ongeduldig dat ze in een trein het circuit rond koersten, in plaats van zichzelf wat vrije ruimte te creëren voor een vliegende ronde.

donald_molenaar

Donald Molenaar onderstreepte vanaf de eerste meters zijn titelaspiraties. Het eerste het beste rondje dat de Collé-rijder reed klokte hij een tijd in de 1:39, terwijl de rest van het veld nog niet verder was gekomen dan 1:41. Terwijl de rest dus aan de seconden begon te happen kon Molenaar op zijn lauweren rusten en aan duizendsten snoepen. “Het was een gok van me om meteen in het begin te gaan, terwijl de baan toen nog niet optimaal op temperatuur was. Ik gokte op de twee snelle rondjes en die bleken uiteindelijk ook genoeg te zijn.”

Het vroege gat betekende voor Molenaar echter niet dat hij zich helemaal geen zorgen hoefde te maken, want teamgenoot Sandor van Es kwam gevaarlijk opzetten. De man met startnummer 1 kwam steeds dichterbij de tijden van zijn teamgenoot, maar kwam uiteindelijk slechts 91 duizendste tekort om de pole af te pakken. Met twee blauwe bolides op de eerste startrij kon de equipe van Collé echter niet anders dan tevreden zijn.

Naderhand kon Van Es precies uitleggen waar hun team de winst had geboekt. “Iedereen kon kiezen om twee weken geleden op Zandvoort te testen of gisteren in Zolder. Als één van de weinigen hebben wij voor Zandvoort gekozen, zodat we de tijd hadden om de kleine onvolkomenheden uit de auto te halen. Daardoor hebben we de auto nu al helemaal goed voor elkaar, zeker nadat Donald hier gisteren heeft getest. Als je dan als team op één en twee staat kun je niets dan helemaal tevreden zijn.”

480_sandor_blij
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet