VLN

VLN: Wereldpremière Porsche 911 GT3 R op de Nordschleife. Drievoudig Le Mans winnaar Kazuki Nakajima aan de start. Porsche rivalen Ten Voorde en Heinrich vormen combinatie

A.s. zaterdag vindt op de Nürburgring Nordschleife de 54e editie van ZEWOTHERM ADAC Barbarossapreis plaats. Traditioneel weer een vieruurswedstrijd in de Groene Hel. Kaarten zijn via www. vln.de/tickets of aan de kassa verkrijgbaar. En ook nog eens enkele grote namen aan de start met uitstekende weersvoorspellingen voor de Eifel. 

2022 Wereldpremiere Porsche
De nieuwe GT3 Porsche maakt morgen zijn Nordschleife debuut.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: VLN

Wereldpremière Porsche 911 GT3 R op de Nordschleife. Drievoudig Le Mans winnaar Kazuki Nakajima aan de start. Porsche rivalen Ten Voorde en Heinrich vormen combinatie

Zoals zo vaak aan het einde van het seizoen op de Nordschleife weer een wereldpremière. Dit maal is het de gloednieuwe Porsche 911 GT3 R. Michael Dreiser Head of Sales bij Porsche Motorsport: "De nieuwe auto is gebaseerd op zijn voorganger die sinds 2019 in de GT3 kampioenschappen bijna alles gewonnen heeft van wat er te winnen viel. De auto wordt nu onder echte race-omstandigheden op het mooiste en het meest veeleisende circuit ter wereld ingezet. De belangrijkste focus lag op verbeterde rijeigenschappen voor professionals en amateurs ofwel de z.g. "gentlemen drivers". Verder grotere vermogensreserves die van de Balance of Performance afhankelijk zijn. Verder een vereenvoudigde bediening en geoptimaliseerde running costs waren de focus van het ontwikkelingsprogramma.

Omdat de 911 GT3 R nog niet over een homologatie beschikt staat hij in de SPX-klasse ingeschreven. Directe tegenstand komt van de twee Scherer Sport Team Phoenix Audi's. Tevens maakt Luca Engstler in de #6 naast Jakub Giermaziak en Kim Luis Schramm zijn Nordschleife debuut.


2022 Habsburg

Ferdinand Habsburg moet punten voor zijn Nordschleife Permit behalen.


Andere prominente deelnemers streven op de middellange termijn naar dit doel. Drievoudig Le Mans winnaar Kazuki Nakajima komt samen met Heiko Tönges in de Toyota GT86 van Toyota Gazoo Racing Germany powered by Ring Racing aan de start. Verder zal Ferdinand Habsburg, achterkleinzoon van Karl 1 van Oostenrijk en ex-DTM coureur Benjamin Goethe met een Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive zijn verplichte ronden afleggen om de Nordschleife Permit te behalen. Hugo Sasse, momenteel leider in de tussenstand van de ADAC GT4 Germany maakt samen met Gabriela Jilkova, Niek Hommerson, en Ivan Peklin een dubbelstart op de door ProSport Racing ingeschreven Cayman Porsches in de V5 en VT3 klasses.

Porsche Cup rivalen Ten Voorde Laurin Heinrich samen aan de start.
Beide grote concurrenten uit de Porsche Super- en Duitse Porsche Cup, Larry ten Voorde en Laurin Heinrich vormen dit weekend samen een combinatie en staan samen met George Kiefer in de klasse voor alternatieve brandstoffen met een Porsche Cayman GT4 CS van Four Motors Bioconcept aan de start. Op de Sachsenring waren beiden in een verbitterde titelstrijd verwikkeld dat in het voordeel van Heinrich beslist werd.
Renaissance in de TCR klasse

In de TCR klasse zijn vijf auto's van vier verschillende merken vertegenwoordigd. Nordschleife specialisten Jürgen en Joachim Nett keren na twee jaar met hun Peugeot 308 Racing Cup TCR terug. Eveneens daarbij zijn de drie ervaren Noren Hakon Schjaerin, Kenneth Ostvold en Andreas Lindstad met de Moller Bil Motorsport Audi RS3 LMS. Scherer Motorsport heeft een RS3 LMS ingeschreven voor de combinatie Andreas Gülden, Mattias Schläppi en Michael Bohrer.

2022  Pits

Wordt a.s. zaterdag weer volle bak op de Nürburgring.


Naast de SP9 klasse met maar liefst 15 inschrijvingen zijn de beide VT2 klasses eveneens goed bezet. De beide Porsche Endurance Trophy klasses (PETN) zijn met 13 en 15 inschrijvingen eveneens goed vertegenwoordigd.
De tussenstand van het kampioenschap wordt aangevoerd door Daniel Zils, Oskar Sandberg en voormalige Esports-specialist Sindre Setsaas met een Adrenalin Motorsport Team Alzner Automotive BMW 330i. Het trio beschikt over een voorsprong van 17 punten op de combinatie Mauro Calamia, Ivan Jacoma en Kai Riemer die met een Schmickler Performance powered by Ravenol Porsche 718 Cayman GT4 CS staan ingeschreven. Zij beschikken over 11 punten voorsprong op de AVIA WS Motorsport Porsche 911 GT3 Cup van de combinatie Daniel Blickle en Tim Scheerbarth.

Traditioneel begint de kwalificatie om 8.30u en start de wedstrijd om 12.00u. De toegang bedraagt slechts 18 Euro en kinderen tot 14 jaar hebben gratis entree.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet