Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup keert terug naar de kust

start

Met de Trophy of the Dunes keert de Ford Fiesta Sprint Cup voor ronde vijf van de titelstrijd terug naar CM.com Circuit Zandvoort, de baan waar het seizoen vroeg in april werd afgetrapt. Na een zomerstop van bijna twee maanden staan de rijders en teams te popelen om weer tot actie over te gaan. Die actie was er in de eerste vier ronden van het kampioenschap meer dan genoeg, met daarbij ook nog veel verschillende winnaars waardoor de titelstrijd nog ongemeen spannend is. Blijven de rookies domineren, nemen de meer ervaren rijders het heft in handen, of gaan de Belgische deelnemers er in de duinen met de fel begeerde punten en trofeeën vandoor?

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na de openingsronde op CM.com Circuit Zandvoort volgde voor de Ford Fiesta Sprint Cup de Belgische uitstapjes richting Circuit Zolder en Spa-Francorchamps, waarna begin augustus TT-Circuit Assen werd aangedaan.

assen-achter

Nu, na een zomerbreak, keert de opstapklasse voor jong talent terug naar het duinencircuit voor ronde vijf van het kampioenschap. Met daarna binnen vier weken bezoeken aan Spa-Francorchamps en Assen, wacht de rijders een drukke en interessante periode waarin de titelstrijd beslist gaat worden.


gianni

Aan spanning en sensatie in de tot nu toe verreden acht wedstrijden van de Ford Fiesta Sprint Cup geen gebrek, waarbij met elk vier keer een deelnemer uit de Nederlandse en Belgische cup als winnaar, de algemene zeges keurig werden verdeeld. Aan 'Nederlandse zijde' waren dat de jonkies Gianni van de Craats, Sen Roodenburg en Alan Czyz, waarbij vanuit de Divisie 2 voor rijders van 25 jaar en ouder Aleksander Olejniczak op Spa-Francorchamps iedereen verraste. Vanuit de Belgische cup wisten tot nu toe Tomas De Backer (drie keer) en Philippe Huart (één keer) de algemene winst voor zich op te eisen.
  czyz

Kijken we eerst naar de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar, waarin door de steeds wisselende top drie de strijd ongemeen spannend is. Met 123 punten wordt de lijst aangevoerd door Senna van Soelen.

senna

De onlangs 17 jaar geworden debutant scoorde weliswaar nog geen algemene zege, maar stond al wel twee keer op de hoogste trede van het Divisie 1-podium en pakte daarnaast nog vier andere top 3-klasseringen. Twee overwinningen waren er ook weggelegd voor zijn Bas Koeten Racing-teamgenoot Sen Roodenburg.


roodenburg

De 18-jarige debutant stond daarnaast twee keer op een lagere trede van het podium en door in alle andere wedstrijden punten te sprokkelen staat Roodenburg op slechts twee punten van de leider op plek twee van het kampioenschap. De derde positie (115 punten) is weggelegd voor de snelle en met zijn 16 jaar ook al zo jonge Pool Alan Czyz. De rijder van het familieteam Nowicki Auto Serwis pakte op TT-Circuit Assen zijn eerste zege, maar zag in race twee zijn auto bij een brand zwaar beschadigd raken.


brand

De wat langere zomerstop kwam voor Czyz dan ook goed uit. Op plek vier (105 punten) is Gianni van de Craats ook nog volop in de race voor de titel. De tweedejaars Fiesta Cup-rijder domineerde de eerste twee wedstrijden op Circuit Zandvoort en leek regelrecht op weg naar het kampioenschap. De onlangs pas 17 jaar geworden Bas Koeten Racing-piloot werd daarna getroffen door de nodige pech en liet ook wat mindere uitslagen noteren. Op Zandvoort zal Van de Craats zeker willen laten zien dat het duinencircuit zijn domein is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet