Retro

Retro: Toine Hezemans terug in de cockpit. Deelname aan Historische Targa Florio

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Toine Hezemans keert op 80-jarige leeftijd terug in de cockpit. Van 16-19 oktober  a.s. neemt Toine samen met Mark Koense aan de Historic Targa Florio op Sicilië deel.

2022 Historic Targa
Toine Hezemans stapt op 80-jarige leeftijd weer terug in de cockpit. Tegenwoordig geen uitzondering meer. Giacomo Agostini was op Assen afgelopen weekend ook aan zijn tweede of misschien wel derde jeugd bezig.

Tekst en Foto's: PR

Toine Hezemans terug in de cockpit. Deelname aan Historische Targa Florio
Ruim 43 jaar geleden hing Toine Hezemans zijn helm aan de wilgen. In 1971 won Toine samen met de lokale held Nino Vaccarella in Alfa Romeo 33.3 op Sicilië de wereldberoemde Targa Florio. Op 80-jarige leeftijd keert Toine op deze heilige en historische grond terug en rijdt samen met Mark Koense in de Scuderia Real Art On Wheels Porsche 911 aan de start. Met deze zelfde auto eindigde Gianpiero Moretti in 1969 samen met Everardo Ostini als 10e in het algemeen klassement. In totaal zal de Porsche een afstand van 720 km afleggen ofwel elf wedstrijdrondes.

2022_TF_1971.jpg
In de Alfa 33.3 cockpit lang geleden alweer.

Toine Hezemans: "Hier behaalde ik één van mijn mooiste successen en kon absoluut geen nee zeggen" In de zestiger en zeventiger jaren behaalde Toine vele grote internationale successen in het Europese Heuvelklimkampioenschap en in Toerwagen en GT-races. Bij de GP van Hockenheim 1967 voor toerwagen en GT-wagens kwam voor Toine met een allereerste overwinning de eerste grote internationale doorbraak.

In 1970 werd de Nederlander Alfa-fabrieksrijder en kwam zowel in het Wereldkampioenschap voor Sportscars en het EK Toerwagens aan de start. Met vier overwinningen behaalde hij dat jaar met een Alfa Romeo GTAM de EK titel.

Na zijn overwinning in de Targa Florio volgden later zeges in 1000 KM Nürburgring (1977 en 1978), 24 Uur van Daytona (1978) en 6 Uur van Watkins Glen (1978). Ook waren er in de zeventiger jaren een groot aantal starts in de DRM met een zelf gebouwde Escort en later met een Loos Porsche 935. Ook organiseerde Toine ooit eens de befaamde 'Crazy Race" met Kevertjes. Een historisch evenement voor diegenen die het meemaakten. Uit veiligheidsoverwegingen kwam er geen vervolg meer aan het evenement.

2022 1971 2
Nog mooier was die fantastische overwinning met Nino Vaccarella in 1971.

In 1997 richtte Toine het Carsport Team Holland op dat met Vipers en Corvettes t/m 2007 onderweg was. Inmiddels maakten zijn beide zonen Loris en Liam de overstap naar de EuroNASCAR-serie. Loris won in 2019 en 2021 dit kampioenschap terwijl Liam inmiddels bij het team van Hendriks Motorsport na een succesvolle kart carrière inmiddels in zijn voetstappen is getreden.

Samen met Ernst Berg heeft Toine het Team HEZEBERG opgericht hetgeen leidde tot een succesvolle deelname van Jacques Villeneuve aan de Daytona 500 waar de Canadees het nodige prijzengeld wist binnen te harken.

1970 GTAM
Europees Toerwagenkampioen in 1970.

Met HEZEBERG wil men in de NASCAR-series voet vatten. Naast de Ford Mustang voor Loris heeft men voor geselecteerde evenementen voormalig F-1-rijder Daniil Kvyat aangetrokken. Die rijdt met een Toyota Camry waarvoor bij de firma APP een eigen motor werd ontwikkeld. De eerste deelnames waren hoopvol.
Naast zijn activiteiten in de racerij was Toine tevens een succesvol ondernemer in de diamanthandel en onroerend goed.

2022 NASCAR
2022 HEZEBERG. Focus op NASCAR.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet