GT

GT2: Longin/Saelens en Rosina/Sládečka winnen in Valencia, Hassid kampioen in Am-klasse

220917 Start
Een veld van elf GT2-auto's ging de felle strijd aan op Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia

De Fanatec GT2 European Series stond in het voorprogramma van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS op het Spaanse Circuit Ricardo Tormo met twee races van ieder vijftig minuten op de zaterdag. Stienes Longin en Nicolas Saelens (PK Carsport) wonnen Race 1. Het Belgische Audi-duo leek ook Race 2 op hun naam te schrijven, totdat Štefan Rosina en Filip Sládečka (True Racing) gebruik konden maken van een late fout van Saelens. Dat houdt het Pro-Am-kampioenschap nog erg spannend. Henry Hassid (LP Racing) was onverslaanbaar in de Am-klasse en pakte de titel al met nog een weekend te gaan.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Elia Erhart (LP Racing) ving de eerste race aan vanaf pole positie voor Sládečka, Saelens, Stefano Costantini (LP Racing), Peter Guelinckx (PK Carsport), Hassid, Kevin Weeda (Brabham Automotive Factory Racing) en Aurelijus Rusteika (High Class Racing). Weeda had een goede start en maakte twee posities goed. Guelinckx probeerde weer terug langs de Brabham te komen, maar spinde bij het uitkomen van de Bernat Martínez-haarspeldbocht. Verder achterin het veld raakte Kris Rosenberger zijn True Racing-teamgenoot Klaus Angerhofer. Na de verplichte pit stops was er meer pech voor KTM, toen Rosina de partner van Angerhofer, Hubert Trunkenpolz, uitschakelde. Stienes Longin en Saelens wonnen voor Costantini & Luca Pirri en Guelinckx & Bert Longin. Een 1-2-3-resultaat voor Audi na een straf voor Rosina en Sládečka. Hassid won de Am-klasse, toen Erharts auto terugviel door de langzame pace van teamgenoot Michael Doppelmayr. Rusteika en de Nederlander Michael Vergers moesten het doen met P6 in de Pro-Am-klasse achter de Brabham van Anders Fjordbach en Weeda.

220917 RosinaSladecka
Rosina verlaat Valencia met een kleine achterstand van vijf punten op Stienes Longin en Saelens

UITSLAG RACE 1

Fjordbach had zich als beste gekwalificeerd voor de tweede race voor Stienes Longin, Rosina, Vergers, Bert Longin, Pirri en Am-klasseleider Hassid. Bert Longin passeerde Vergers en Rosina en kwam op de derde positie terecht. Leonardo Gorini, in de LP Racing-Porsche met de bekende Rothmans-kleurenstelling, vocht met Sehdi Sarmini (True Racing) om de podiumplaatsen in de Am-klasse achter Hassid. Toen Weeda de auto van Fjordbach had overgenomen, werd de leidende Brabham naar binnengeroepen voor een straf naar aanleiding van een te korte pit stop. Uiteindelijk zou de door High Class Racing-gerunde BT62 uitvallen met een kapot wiel. Saelens leek op weg naar een tweede overwinning van het weekend, maar hij spinde met nog twee ronden te gaan. Sládečka ging er voorbij en zegevierde samen met Rosina. Rusteika en Vergers maakten het podium af. Hassid finishte netjes als vierde en won de Am-klasse. De Franse Luxemburger won ook meteen het Am-kampioenschap. Het werd hem wat makkelijker gemaakt, omdat Gianluca Giorgi, die tweede lag in de tussenstand, niet aanwezig was in Spanje met zijn Ebimotors-Porsche. Costantini & Pirri en Guelinckx & Longin werden vierde en vijfde in de Pro-Am-klasse, respectievelijk, na contact laat in de race.

220917 Hassid
Met zes overwinningen in tien races tot nu toe verdient Hassid het om de Am-titel op zijn naam te schrijven

UITSLAG RACE 2

Op 15 en 16 oktober zal voor het Pro-Am-kampioenschap van de Fanatec GT2 European Series worden gestreden tijdens het SRO Racing Festival op Circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet