Raceway Venray

Div: Colin White herstelt van zware crash op Thruxton

In Amerika vind je ze nog wel, coureurs die dagelijks racen. NASCAR-kampioen Kyle Larson schaamt er zich niet voor om naast zijn Cup-activiteiten vrijwel elke avond op een kleine lokale Speedway, gravelbaantje te racen. Hier in Europa komen ze wat minder voor maar de Brit Colin White behoort tot dezelfde categorie. Racen op een circuit, 24 Uursracen, Cup-racen, rijden met een Stockcar in een afgelegen Brits stadion. De diehard racer die er zijn brood mee verdient of het voor de fun doet. Dit soort enthousiastelingen zijn nog dun gezaaid.

2022 White Actie
Colin White in actie op Raceway Venray eerder dit jaar.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Colin White herstelt van zware crash op Thruxton
Vrijwel elk wedstrijd weekend is de 65-jarige Brit Colin White met zijn ASCAR op Raceway Venray te gast. De Brit heeft een indrukwekkende CV. Op de circuits reed Colin maar liefst 386 wedstrijden, stond 182 maal op het podium, behaalde 22 poles, reed 83x de snelste ronde en won er 98. In totaal een ongelofelijk podiumpercentage van maar liefst 47,2 procent. Daarbij zijn de optredens op Venray en in de Britse Ascar series (dat in 2007 ophield te bestaan) nog niet eens meegeteld. In 2007 won Colin overigens het ter ziele gegane Britse Ascar kampioenschap maar vond al snel een nieuw thuis op Raceway Venray waar hij de afgelopen jaren de nodige prijzen in de wacht wist te slepen.

2022 White 1

Colin White een absolute Britse racelegende. Hij racete niet elk weekend maar elke dag.....

Het bleef bij uw redacteur vanwege de vele autosportactiviteiten de afgelopen weken en maanden helaas een beetje onder de radar maar vorige week werd Colin helaas op het Britse Thruxton het slachtoffer van een werkelijk angstaanjagende en gruwelijke crash waarvan je de beelden maar liever niet ziet. (overigens zijn vrijwel alle beelden van de crash door You Tube verwijderd)

2022 White Speedway
Lange afstandsraces, V8 Ovalseries maar ook Hotrods. Colin White stapte overal in.

Een botsing tussen Colin's teamgenoot Mike Brown was helaas onvermijdelijk. Brown verloor de controle over zijn Ginetta waarbij de bolide van Colin eigenlijk doormidden gereden werd en volledig uit elkaar spatte.

2022 White sleutelen
Met benzine in het bloed geboren en altijd maar met veel plezier sleutelen.

Colin liep bij de crash twee gebroken werveltjes in zijn rug op alsmede een gebroken botje in zijn enkel waaraan hij inmiddels met succes is geopereerd. Colin's dochter Karla heeft inmiddels via de social media laten weten dat haar vader in "good spirits" is en volledig zal herstellen. Het is nu natuurlijk afwachten of de Brit weer op de circuits zal terugkeren maar uit ervaring weten we dat "old racers never die". Ook autosport.nl wenst de Britse racelegende een spoedig herstel toe.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet