Sportscars

Sportscars: BMW kiest voor WRT bij deelname FIA WEC en Le Mans vanaf 2024

220802 BMW WRT signing
Onderteking door vlnr Franciscus van Meel (CEO BMW M), Andreas Roos (hoofd BMW M Motorsport), Vincent Vosse en Pascal Weerts (beide WRT)

"Jamais deux sans trois", zegt men in het Frans: er gebeurt nooit iets zonder dat daaruit een consequentie volgt. En zo arriveerde slechts enkele uren na de aankondiging dat de samenwerking tussen het Belgische team WRT en Audi aan het eind van dit seizoen beëindigd wordt, de melding dat WRT door BMW is aangewezen als het team dat de twee nieuwe BMW M Hybrid V8 in het FIA World Endurance Championship gaat inzetten. Het WEC-programma van BMW start in 2024, volgend jaar bereidt WRT het programma voor. Dat het team onder leiding van Vincent Vosse ook met BMW in de GT-racerij actief wordt, ligt voor de hand, staat echter officieel nog niet vast.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: BMW

De eerste geruchten over contacten tussen BMW en WRT ontstonden rondom het FIA WEC-weekeinde begin mei op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, waar BMW-sportdirecteur Andreas Roos opvallend vaak en langdurig rondom de pitbox en de hospitality van WRT gesignaleerd werd. Roos was jarenlang actief bij Audi Sport en kent daardoor WRT zeer intensief, dus hij is als geen ander in staat om de kwaliteiten van het Belgische team op waarde te schatten. Anderzijds moest Vincent Vosse na het plotselinge einde van het geplande LMDh-programma van Audi op zoek naar een andere geschikte partner, want het zou natuurlijk zonde zijn van alle moeite en investeringen van de afgelopen jaren in de LMP2-klasse om aan het lange-afstandsverhaal geen gevolg te geven.

Zo kwam uiteindelijk vrij snel de overeenkomst tot stand. "De successen en de rijke ervaring maken WRT voor ons de ideale partner voor de terugkeer naar Le Mans", zegt Andreas Roos. "De gesprekken met Vincent Vosse en zijn partners waren van begin af aan zeer positief. Over mogelijke activiteiten voor WRT in de GT-racerij hebben we op dit moment nog niet gesproken. Over ons raceprogramma met de BMW M4 GT3 in 2023 beslissen we de komende maanden in nauwe samenwerking met al onze BMW M Motorsport-teams."

220802 BMW WRT auto De BMW M V8 Hybrid LMDh wordt vanaf 2024 door WRT in het FIA WEC ingezet

Vincent Vosse zegt: "Wij allemaal bij WRT zijn zeer gelukkig met de start van deze nieuwe samenwerking met BMW M Motorsport en we voelen ons vereerd, met een fabrikant samen te werken, die zo'n ongelooflijk succesvolle historie in de autosport heeft. Van meet af aan was het ons plan en onze droom, aan de 24 Uur van Le Mans deel te nemen. Daarom zijn we twee jaar geleden met een LMP2-programma gestart, dat we konden bekronen met de titels in de ELMS en het FIA WEC en de klassezege bij de 24 Uur van Le Mans. Dat we nu het LMDh-strijdperk betreden met een sterke partner als BMW M Motorsport, is de logische volgende stap. Ik kan me de laatste overwinning van BMW in Le Mans in 1999 nog goed herinneren, want ik stond als rijder bij het team in de pitbox ernaast. We zullen er hard voor werken om deze momenten te herhalen en samen te beleven."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet