GT

GT World Challenge Europe: Feitjes over de Spa 24H en hoor van Marciello, Schothorst, Frey en Machiels na de race

220731 FinishMarciello
Marciello als eerste over de finish in de TotalEnergies 24 Hours of Spa

De 74e editie van de 24 uurswedstrijd op Circuit de Spa-Francorchamps was, zoals we gewend zijn van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS, ontzettend spannend van begin tot eind. Raffaele Marciello heeft het ongeluk dat hij altijd had in Ardennen, achter zich gelaten. Hij is samen met Jules Gounon en Dani Juncadella tot winnaar uitgeroepen van de befaamde endurance race die volgend jaar CrowdStrike in plaats van TotalEnergies als titelsponsor zal dragen. Wij hebben leuke feiten op een rijtje gezet en ook een aantal coureurs het woord laten doen.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: SRO (Jules Beaumont/Jules Benichou/Kevin Pecks)

Feitjes
De race dit weekend had twaalf Safety Car-periodes en dat zit rond het gemiddelde aantal neutralisaties dat we normaal ook zien. Het zijn er twee meer dan vorig jaar, maar twee minder dan de twee edities ervoor. In 2018 waren er ook twaalf Safety Car-periodes. Toevallig was de editie van 2018 ook de laatste volledig droge 24 Uur van Spa tot vandaag.

De gemiddelde afstand die per race in het GT3-tijdperk is afgelegd is 3639 kilometer. Akkodis ASP-coureurs Gounon, Juncadella en Marciello wisten 536 ronden te doen in 24 uur tijd. Dat betekent dat ze 3754 kilometer hebben afgelegd, 115 kilometer meer dan gemiddeld, maar 196 kilometer minder dan het afstandrecord van het GT3-tijdperk uit 2013.

Vandaag zijn acht auto's in de ronde van de leider gefinisht. Daarmee wordt het record van 2020 geëvenaard. Audi zat twee jaar geleden ook in die top acht. Sterker nog, tot vandaag was de beste Audi nooit lager gefinisht dan vierde in het GT3-tijdperk. In de 2022-editie van de 24 Uur van Spa echter werd de beste Audi slechts als twaalfde geklasseerd: Ricardo Feller, Dennis Marschall en Markus Winkelhock hadden twee ronden achterstand in de nummer-66-auto van Attempto Racing.

De overwinning van de nummer-88-Mercedes-AMG van Akkodis ASP Team is de eerste sinds 2013 voor Mercedes-AMG of Mercedes-Benz. Toen zette het Duitse merk nog de oude SLS AMG GT3 in. Bernd Schneider won toen samen met Maxi Buhk, die vandaag vierde werd, en Maximilian Götz, die vandaag tweede werd. Het is de eerste zege vanaf pole positie sinds 2014. Mercedes-AMG verbrak ook het record voor meeste pole positie op rij met vier. In 2019 was het Maro Engel, in 2020, 2021 en 2022, na de straf van Orange1 K-PAX Racing, was het Raffaele Marciello.

Het GT3-ronderecord van Marco Mapelli uit 2020 is verbroken door AF Corse-coureur Alessio Rovera. De Italiaan zette op de zondagochtend een tijd neer van 2:17,480 en was daarmee 0,666 seconden sneller dan het oude record van Mapelli. Rovera won de Pro-Am Cup samen met Andrea Bertolini, Stefano Costantini en Louis Machiels, maar kon helaas niet bij de persconferentie zijn, omdat hij door de kapotte airconditioning ziek was geworden.

Sarah Bovy, Rahel Frey, Michelle Gatting en Doriane Pin van de Iron Dames waren het eerste volledige vrouwenteam in de 24 Uur van Spa sinds Florence Duez, Kathy Rafanelli en Vanina Ickx meededen in 1997 voor team BMW Fina. Het kwartet in de roze Ferrari schreef vandaag geschiedenis door, in de Gold Cup, de zege op hun naam te schrijven.

Raffaele Marciello (#88-Akkodis ASP-Mercedes-AMG, overall winnaar)

220731 CelebrationMarciello

"Ik zag altijd anderen 24-uursraces winnen. Hier, op de Nürburgring, Daytona. Ik zat altijd dichtbij, maar kreeg nooit de winst te pakken. Dat kan heel frustrerend zijn. Ook om andere merken altijd te zien winnen en nooit AMG. We waren niet zo snel als vorig jaar of twee jaar geleden, maar we deden het goed met de banden. Mijn teamgenoten deden het geweldig qua track limits. We deden alles perfect, ook al waren we niet de snelsten. Ik ben heel blij, want eindelijk hebben we het voor elkaar gekregen."

Steijn Schothorst (#2-GetSpeed-Mercedes-AMG, tweede positie)

220731 FinishSchothorst

"Het is volgens mij mijn allereerste podium in een 24-uursrace, dus ik ben tevreden. En dat dat dan bij deze [op Spa] gebeurt, deze grootse race, is iets waar ik trots op kan zijn. Ik moet vooral mijn team en mijn teamgenoten bedanken en Mercedes ook dat ze mij de kans hebben gegeven om hier te zijn."

Rahel Frey (#83-Iron Dames-Ferrari, Gold Cup-winnaar)

220731 FinishFrey

"Het is een goed teken [dat we hebben gewonnen], een goede boodschap die we mee kunnen geven. We willen meer meisjes motiveren om proberen ook deze doelen te behalen en dat ze zich bij ons komen voegen in de racerij. Zoals je kan zien, heb ik een roze pak aan, ik rijd in een roze auto en dat benadrukt de boodschap die we de wereld van de autosport in willen sturen. Het was een moeilijke race, maar we gaven niet op. Hopelijk komen er binnenkort nog meer successen bij."

Louis Machiels (#52-AF Corse-Ferrari, Pro-Am Cup-winnaar)

220731 FinishMachiels

"Het was een uitdagende race voor mij [als gentlemen driver], zeker als we het hebben over de track limits. Ik ben wel van mening dat het een goed systeem is, maar tegelijkertijd moet ik mijn teamgenoten feliciteren die niet de track limits overschreden, want ik kan daar niet over meepraten. De baan is erg veranderd, maar ik ben er wel blij mee, zeker met het feit dat de grindbakken weer terug. Tenzij je er natuurlijk zelf in staat, dan is het meteen klaar. Ik hoop dat ik dit over tien jaar, wanneer ik 61 ben, nog steeds kan doen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet