Formule 1

Formule 1: Vettel zet eind van seizoen punt achter zijn carrière

vettel-astonmartin

Sebastian Vettel heeft bekendgemaakt dat hij aan het einde van dit seizoen een punt zet achter zijn F1-carrière. De viervoudig wereldkampioen deed dat per video op zijn pas geopende Instagram-account. Daarmee neemt een 53-voudig Grand Prix-winnaar afscheid van de Formule 1 en wellicht van de sport als geheel. Het besluit van de 35-jarige Duitser kan een aardige rijderscarrousel in gang zetten op de transfermarkt van 2022-'23.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Aston Martin F1 Team, Scuderia Ferrari, Red Bull Racing

Rond de toekomst van Vettel hingen al langere tijd vraagtekens, nadat hij bij diverse gelegenheden – waaronder een optreden in het BBC-programma Question Time – liet weten dat hij zijn F1-carrière steeds moeilijker kan rijmen met zijn zorgen rondom duurzaamheid en sociale kwesties. Daarover sprak hij zich de laatste jaren steeds duidelijker uit. Zijn openheid en ook zijn bereidwilligheid om daarvoor zelf in actie te komen maakten hem geliefd bij een aanzienlijk deel van de F1-liefhebbers – voor velen betekende dat zelfs een ommezwaai, nadat Vettel onder meer vanwege zijn 'vingertje' na overwinningen veel van zijn populariteit was verloren. Anderen vonden het hypocriet als hij ondanks zijn overtuigingen zou blijven racen.

In zijn video liet Vettel weten dat die ongerijmdheid een rol heeft gespeeld in zijn besluit. Ook wil hij meer aandacht aan zijn gezin wijden. Hij vertelde nog niet wat zijn verdere plannen zijn en daarmee dus ook niet of hij alleen afscheid neemt van de Formule 1 of ook van de sport als zodanig. Zijn verklaring was weloverwogen, persoonlijk en bij vlagen ontroerend.
  seb vettel f1

Vettel was in de aanloop naar de Formule 1 zowel BMW- als Red Bull-junior. Zijn F1-debuut kwam in 2007 op het circuit van Indianapolis: in een eenmalig optreden voor BMW als invaller voor Robert Kubica scoorde hij meteen zijn eerste WK-punten. Daarna nam hij bij Toro Rosso de plaats in van Scott Speed. In zijn eerste volledige seizoen voor het Italiaanse B-team van Red Bull pakte hij op Monza meteen zijn eerste pole, om daarna naar een fameuze eerste overwinning te rijden. Dat was genoeg voor Red Bull om hem voor 2009 naar het A-team te halen.

Er volgden zes seizoenen voor Red Bull, vijf met Mark Webber als teamgenoot, de laatste met Daniel Ricciardo naast zich. Van 2010 tot en met 2013 haalde hij vier keer op rij de wereldtitel binnen. In zijn laatste seizoen werd hij afgetroefd door Ricciardo, waarna hij besloot om naar Ferrari over te stappen, in de hoop in de voetsporen te treden van zijn illustere landgenoot Michael Schumacher en óók met Ferrari wereldkampioen te worden.
  Vettel

In 2015 won Vettel meteen zijn tweede race voor Ferrari, maar in de jaren van Mercedes-overmacht en felle Red Bull-tegenstand duurde het tot 2017 voordat hij echt kans maakte op de wereldtitel. Twee keer op rij legde hij het echter af tegen Lewis Hamilton, nadat hij zowel in 2017 als in 2018 halverwege het seizoen nog het kampioenschap aanvoerde. In 2019 volgde er opnieuw een jaar waarin een jonge teamgenoot hem te snel af was: deze keer was het Charles Leclerc. Dat leidde tot zijn overgang naar het in Aston Martin omgedoopte Force India/Racing Point-team. In 2021 bereikte hij daarmee nog één keer het podium, maar de Aston Martin van 2022 rijdt in de achterste regionen mee.

Het vertrek van Vettel opent bij Aston Martin een positie naast Lance Stroll en kan al tijdens de zomerstop een aardige rijderscarrousel in gang zetten. Het maakt het in ieder geval weer een beetje eenvoudiger om het 'overgeslagen talent' van Oscar Piastri in 2023 een plaatsje te geven. Omdat dat niet per se bij Aston Martin hoeft te gebeuren, heeft het afscheid van de Duitser mogelijk nog meer transferbewegingen tot gevolg.
  Vettel

Als Vettel zijn seizoen volmaakt, haalt hij precies de mijlpaal van 300 GP's. Met nog 11 races te gaan heeft de Duitser aan 289 GP's deelgenomen. De Formule ADAC-kampioen van 2004 en de F3-kampioen van 2005 behaalde hij zijn F1-carrière 53 overwinningen en 57 pole positions en reed 38 snelste ronden. Aan zijn huidige puntentotaal van 3076 voegt hij wellicht nog een paar punten toe.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet