Formule 2

Pech achtervolgt Richard Verschoor bij FIA F2 op Circuit Paul Ricard

R.Verschoor PaulRicard.01

Richard Verschoor is tijdens de Franse ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap op Circuit Paul Ricard achtervolgd door pech waardoor het 21-jarige TeamNL-talent puntloos bleef. In de sprintrace bleef Verschoor door een technisch probleem op de startopstelling staan en kon pas met een achterstand van vijf ronden aan de wedstrijd beginnen. In de hoofdrace leek Verschoor met een achtste plaats op weg naar punten voor het kampioenschap, toen met nog één ronde te gaan zijn Trident-bolide met een technisch probleem stilviel. Het was daarmee voor de Nederlander een weekend om snel te vergeten.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Het was een uiterst zure ervaring geweest voor Richard Verschoor, twee weken geleden op de Red Bull Ring. Onder moeilijke omstandigheden had het 21-jarige TeamNL-talent foutloos en op dominante wijze de feature race op zijn naam geschreven. Na de podiumceremonie werd de Trident-piloot echter uit de uitslag gehaald omdat er door een rekenfout niet meer de reglementair vereiste hoeveelheid brandstof in de tank van zijn auto was achtergebleven. Verschoor viel niets te verwijten en het was voor de Nederlander goed om te kunnen constateren dat het met de snelheid in ieder geval weer goed zat.

R.Verschoor PaulRicard.02

Verschoor ging dan ook vol vertrouwen richting Circuit Paul Ricard waar de negende ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap op het programma stond. Op het bloedhete Franse circuit zat het TeamNL-talent er in de vrije training met een zesde plaats meteen goed bij. In de daaropvolgende kwalificatie klokte Verschoor in de eerste run zelfs een uitstekende vierde tijd, waarmee een goede uitgangspositie voor de sprint- en hoofdrace mogelijk leek. Door een code rood bleven er aan het eind van de kwalificatie nog maar zes minuten over, waardoor het hele veld gelijktijdig de baan weer op ging. Helaas pakte dit voor Verschoor verkeerd uit. De Trident-piloot verbeterde zijn tijd nog wel, maar zakte naar de elfde positie. "Door de file die ontstond kon ik in de opwarmronde niet het juiste tempo rijden en begon ik tot twee keer toe met te koude banden en remmen aan mijn snelle ronde. Echt heel erg zonde, want daardoor laat je veel tijd liggen", aldus een teleurgestelde Verschoor, die inderdaad in de eerste sector niet aan zijn eerder gereden tijden kwam. Hoewel inhalen op het snelle Paul Ricard zeker niet makkelijk is, keek Verschoor gezien zijn snelheid toch hoopvol uit naar de races.

R.Verschoor PaulRicard.03

Hoe anders zou het lopen. Toen het veld wegreed voor de formatieronde van de sprintrace, bleef de Trident-bolide van Verschoor door een technisch probleem roerloos staan. Zijn auto werd naar de pits geduwd, maar toen het euvel eenmaal verholpen was, was de race al vijf ronden onderweg. Verschoor reed de wedstrijd nog wel uit en zette daarbij goede rondetijden op de klokken, wat hoop gaf voor de feature race van zondag, maar met vijf ronden achterstand werd de Nederlander niet in de uitslag opgenomen.

R.Verschoor PaulRicard.04

In deze hoofdrace waren er bij de start geen problemen. Verschoor was vanaf de elfde startplaats goed weg en lag na één ronde op plek negen. Gestart op de rode, zachte en snelle banden volgde het TeamNL-talent de top acht redelijk probleemloos. Door zijn banden te sparen kon Verschoor lang doorrijden en toen hij dan ook als een van de laatste rijders op de rode band de pits opzocht voor zijn bandenwissel, lag hij op plek vier. Als elfde kwam de Trident-piloot de baan weer op, had ook op de hardere witte banden een goed tempo en wist op te klimmen naar plek acht. Daarmee leek Verschoor op weg naar een finish in de punten. In de voorlaatste ronde, net voor het opdraaien van het rechte stuk, sloeg de pechduivel opnieuw keihard toe.

R.Verschoor PaulRicard.06

Met een technisch probleem moest Verschoor zijn rokende bolide aan de kant zetten en zag zo een goede race met nog één ronde te gaan voortijdig eindigen en punten voor het kampioenschap letterlijk in rook opgaan. "Vanaf halverwege de race waren er al problemen met de auto, maar in de voorlaatste ronde hield hij er echt mee op", keek een teleurgestelde Verschoor terug.

R.Verschoor PaulRicard.05

Enige troost voor Verschoor en zijn team is dat volgende week op de Hungaroring alweer de volgende ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap op het programma staat en de bittere smaak van een weekend vol technische tegenslag kan worden weggespoeld.

R.Verschoor PaulRicard.07
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet