Formule 1

Formule 1: Lewis Hamilton - We are still rising

01

In gesprek met Lewis Hamilton. De Britse Formule 1 coureur won zeven titels, kwam daarmee op gelijke hoogte uit als Michael Schumacher en dacht vorig seizoen zijn achtste te kunnen behalen. Het liep anders zoals we allemaal weten. Max Verstappen kaapte in de laatste alles-of-niets race de 2021 titel voor Hamilton's neus weg.

Tekst: Anjès Verhey
Foto's: PR

Anjès: Lewis, sinds je eerste kampioenschap in 2008 voor McLaren ben je behoorlijk exentriek geworden. Progressieve ideeën, piercings, Rap kapsel en nu oversize kleding. Ben jij dat nog of speel je een rol?

Lewis: Geen rol! Ik ben de Lewis van weleer gebleven. In de jaren na McLaren nog zes keer de titel... ja, wel veranderd in bepaalde opzichten. Racisme, daar doel je denk ik op, is een van mijn topics. Daartegen vecht ik. Iedereen moet zichzelf zijn, maar wel fatsoenlijk blijven, niemand kwaad doen. Mijn piercings zijn, nieuwe FIA regels, verleden tijd maar van mijn kleding of mijn haardracht heeft niemand last. Ik ben gewoon Lewis!
  03 Lewis gaat op weg voor een snel kwalificatie rondje

Anjès: Echte racefans werden hier (Oostenrijk) geconfronteerd met relschoppers. Drank, misdragingen op aantal vlakken.

Lewis: Daarover heb ik me verbaasd. Had dat in onze sport echt niet verwacht. Ook ik, zoals velen met mij, heb mijn mening openlijk gegeven. Dit kan niet en mag niet meer voorkomen. De echte fans moeten kunnen genieten van de vooral dit seizoen spannende en veelal spectaculaire wedstrijden.

Anjès: Kwestie Grand Prix Abu Dhabi blijft nog steeds een dankbaar item voor de fans van jou en die van Max om zich, laten we zeggen, op te winden...

02

Lewis: Abu Dhabi beschouw ik als verleden tijd. Nú strijd ik voor mijn achtste titel, dat valt niet mee en lijkt onhaalbaar, dat besef ik goed, in dit seizoen. Mercedes-AMG, mijn team, moet opboksen tegen twee ijzersterke teams, Red Bull Racing en Ferrari dat zich vrij onverwacht supersterk naar de voorgrond rijdt. Maar... we are still rising!

Anjès: Geruchten dat je na dit seizoen je helm aan de wilgen hangt...

Lewis: Geruchten, praat mij er niet van! Niemand vraagt het rechtstreeks aan mij. Ik ben nog lang niet versleten. Voel me in de kracht van mijn leven, jong genoeg en fit maar vooral uitgedaagd. Heb nog een rekening openstaan. De 8e titel is als het ware de worst die mij in gedachten nog steeds wordt voorgehouden. Afgeschreven in de Formule 1 als 37-jarige. Kom nou! Denk aan Mario Andretti, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso en andere 'oude bokken' die het racen niet laten konden.... Nee, we zullen doorgaan!
  04 Ondanks dat Mercedes momenteel niet de snelste wagen heeft scoort Lewis regelmatig een podium plek

Anjès: Hoe was het om een poosje tijdens de Oostenrijkse race te moeten knokken met je oude stalgenoot Valtteri Bottas (Alfa Romeo/Ferrari) én dat Mick Schumacher (Haas/Ferrari) je rondenlang achter zich hield?

Lewis: Het geeft aan dat Mercedes-AMG nog veel werk te doen heeft alvorens weer een toppositie aan het front van het veld te kunnen innemen. Maar we zijn duidelijk op weg, De eerste resultaten zijn er!

Anjès: Ook een zevenvoudig titeldrager kan een akelige fout maken...

Lewis: Ja, dat gebeurt en werd door mij betreurd. Ik bood mijn team excuus aan. Vooral voor de mannen die de wagen in ijltempo in orde moesten maken.
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet