24H Series

24H Series: CP Racing-Mercedes wint Hankook 24H Portimão na spannende strijd met Phoenix-Audi

220710 Prtimao CP
De winnende CP Racing-Mercedes-AMG GT3 in Portimão

De CP Racing-Mercedes van Charles Putman, Charles Espenlaub, Joe Foster en Shane Lewis heeft de Hankook 24H Portimao gewonnen. Het Amerikaanse kwartet legde in het etmaal op het Autódromo Internacional do Algarve in totaal 718 ronden af en won met 26,6 seconden voorsprong op de Phoenix-Audi van David Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Swen Herberger. Het Phoenix-team blijft daarmee aan de leiding in de tussenstand. Het enige Nederlandse team, Red Camel-Jordans.nl, haalde de eindstreep in de 992-klasse niet als gevolg van een gebroken aandrijfas, die werd veroorzaakt door oververhitting vanwege een defect aan de uitlaat. Wel was er Nederlands succes dankzij de ondersteuning door Bas Koeten Racing voor het Thaise team BBR, dat met de Cupra TCR de toerwagendivisie won.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba

Het bleef tot het einde toe spannend tussen de uiteindelijk winnende CP-Mercedes en de Phoenix-Audi, die vanaf de pole-position startte. De twee teams wisselden elkaar in de loop van de race niet minder dan 26 maal aan de leiding van het veld af. Voor Phoenix was er wat terugslag in de vorm van een handblessure, die Elia Erhart in de nacht tijdens een pitstop opliep. Daardoor moesten skiliftmagnaat Doppelmayr, Audi-fabrieksrijder Kaffer en Herberger de rest van de race met z'n drieën rijden. Uiteindelijk was de Mercedes iets in het voordeel, waarmee het Amerikaanse team de eerste algehele overwinning in de 24H Series behaalde.

De Ferrari van het Wochenspiegel Team Monschau, die wordt gerund door Rinaldi, kwam, met coureurs Georg en Leo Weiss, Jochen Krumbach, Daniel Keilwitz en Indy Dontje, aanvankelijk als derde over de eindstreep, maar werd uit de uitslag gehaald, nadat bij de technische keuring na afloop van de race bleek dat er geen katalysator in het uitlaatsysteem gemonteerd was. Daardoor erfde het Belgische team Red Ant Racing met vader Bert en zonen Yannick en Ayrton Redant plus Sam Dejonghe de derde plaats algemeen. Het team won tevens de 992-klasse, waarin de zusterauto van de renstal er zelfs een 1-2 van maakte. Door de uitval van de Red Camel-Jordans.nl-Porsche met vader Ivo en zonen Rik en Luc Breukers alsmede Fabian Danz is het verschil in het teamkampioenschap tussen Red Ant en Red Camel nu slechts één punt.

220710 Portimao BBR Toerwagenzege voor de BBR-Cupra

De toerwagenklasse leverde een overwinning op voor de Cupra TCR van het Thaise BBR-team, dat bij de inzet wordt ondersteund door Bas Koeten Racing en het Spaanse Monlau Competitcion. De voorsprong op de Audi van het Belgische AC Motorsport, die tweede in de klasse werd, bedroeg aan de finish maar liefst 32 ronden. Ook had het team de kortste tijd in de pits tijdens de race, een teken voor de goede preparatie. BMW zette in de GTX-klasse de nog niet gehomologeerde nieuwe M4 GT4 in met juniorrijders Dan Harper, Max Hesse en Neil Verhagen en de Duitse testrijder Jörg Weidinger. De nieuwe auto haalde de eindstreep in zijn eerste 24-uursrace en werd derde in zijn klasse. De volgende race van de 24H Series is de Hankook 24H Barcelona op 10 en 11 september.

220710 Portmao M4
24-uurs-racepremière voor de nieuwe BMW M4 GT4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet