Porsche Cups

Porsche Supercup: Patrick Huisman tweede, Jeroen Bleekemolen vijfde in Barcelona

480_podium_barcelona

Richard Westbrook heeft vandaag de derde seizoensrace in de Porsche Supercup gewonnen. De titelverdediger verwees Patrick Huisman (tweede) en Christian Menzel (derde) naar de overige plaatsen op het erepodium. Gastcoureur Jeroen Bleekemolen werd op het Spaanse asfalt als vijfde afgevlagd.

Tekst: Marc Kok

De Porsches reden vanmorgen in het bijprogramma van de GP Formule 1 in Barcelona. Als om 11.30 uur de lichten op groen gaan, mag Patrick Huisman in het 30 deelnemers tellende veld vanaf de meest ideale startpositie beginnen. De viervoudig Porsche Supercup-kampioen is prima weg en leidt het veld.

480_start_barcelona

Wereldstart
Jeroen Bleekemolen, die als gastrijder een sterke vijfde trainingstijd had neergezet, moet bij de start een plekje inleveren. Na amper een halve ronde ziet Jeroen zijn broer Sebastiaan al achter hem rijden. De oudste van de twee broers heeft een wereldstart en is vanaf plek 11 al opgeschoven naar stek 7.

Paul van Splunteren heeft minder mazzel. De coureur uit Vught moet na de eerste ronde reeds een pitstop maken en zijn linkervoorwiel laten vervangen.

Racepace
Richard Westbrook, die als vierde op de grid stond, blijkt al snel een goede racepace te hebben. In de derde ronde snoept de rappe Brit de tweede plaats af van Christian Menzel. Sebastiaan Bleekemolen heeft inmiddels twee plekjes moeten inleveren en rijdt nu negende.

Ondertussen verhoogt Jeroen Bleekemolen de druk op de voor hem rijdende Nicolas Armindo. De Fransman wordt in de vijfde ronde door de 25-jarige Aerdenhouter in een foutje gedwongen, komt even buiten de baan, waardoor ‘Bleek’ de vijfde stek herovert.

Wisseling aan kop
Vlak voordat de helft van de 14 ronden (65,044 kilometer) lange race is afgewerkt, pakt Richard Westbrook de kop. De Brit profiteert in een rechterbocht van een aanremfoutje van Huisman.

In de achtste toer probeert Alessandro Zampedri de op plek drie rijdende Christian Menzel te verschalken. Omdat de Italiaan veel te veel risico neemt en een bocht mist, moet hij zijn vierde positie afgeven aan Jeroen Bleekemolen.

Ontketend
Met nog vier ronden te gaan neemt Richard Westbrook snel afstand van de rest. Patrick Huisman kan de ontketende titelverdediger niet bijhouden. Damien Faulkner, winnaar van de eerste race in Bahrein, heeft eveneens een snelle auto en weet Jeroen Bleekemolen in te rekenen voor P4.

In de 12de lap gaat Martin Ragginger binnendoor bij Sebastiaan Bleekemolen. Omdat de Haarlemmer geen botsing wil veroorzaken en Ragginger de ruimte geeft, kan ook Miguel Angel de Castro voorbij. Bleekemolen is elfde en zal deze positie tot en met het zwart-wit geblokt vasthouden.

Westbrook gaat na 26.20,032 minuten als winnaar over de finish. Naast de 9.000 euro winstpremie levert dat 20 punten voor het kampioenschap en de leiding in het tussenklassement op. Westbrook lost Uwe Alzen als koploper af, die in Barcelona een verschrikkelijk weekend had. Door technische problemen tijdens de kwalificatie moest de Duitser als laatste van start gaan vandaag. Nadat Alzen zich van P30 had opgewerkt naar de 19de stek, viel hij echter uit.

Nederlanders
Menno Kuus eindigde tijdens zijn eerste PSC-race van dit seizoen als 22ste. Ploeggenoot bij Harders Plaza Racing, Robert van den Berg, finishte op één ronde als 26ste. De rijders van HSF Porsche Eindhoven, Simon Frederiks en Paul van Splunteren, zijn als 23ste en 25ste geklasseerd.

Uitslag Porsche Supercup, Barcelona 13 mei 2007:
1. Richard Westbrook 14 ronden in 26.20,032 (148,198 kilometer per uur gemiddeld)
2. Patrick Huisman op 5,462 seconden
3. Christian Menzel op 8,393
4. Damien Faulkner op 8,605
5. Jeroen Bleekemolen op 9,494
6. Alessandro Zampedri op 10,437
7. Lance David Arnold op 12,050
8. Nicolas Armindo op 15,225
9. Martin Ragginger op 20,429
10. Miguel Angel de Castro op 20,869
11. Sebastiaan Bleekemolen op 22,445
22. Menno Kuus op 35,815
23. Simon Frederiks op 42,556
25. Paul van Splunteren op 1.35,687
26. Robert van den Berg op 1 ronde.
Uitgevallen: o.a. Uwe Alzen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet