Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Alan Czyż meldt zich meteen op het podium

podium div 1

Alan Czyż is alweer zo'n jong Pools talent dat als opstap naar een carrière in de autosport voor de Ford Fiesta Sprint Cup heeft gekozen. De pas 16-jarige rijder houdt de Poolse traditie van snelle leerlingen hoog door direct al om de podiumposities mee te strijden. Bewonderenswaardig, want de Poolse tiener komt niet uit voor een ervaren en groot team, maar voor het eigen familieteam Nowicki Auto Serwis. "Ik wil uiteindelijk hogerop komen in de autosport en net als mijn vader titels winnen", klinkt het uit de mond van de serieus met zijn sport bezig zijnde scholier.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

portret-czyz


Ondanks zijn pas 16 jaar heeft Alan Czyż er al heel wat racekilometers opzitten en is hij ook dit jaar op meerdere fronten actief. "Ik heb eerst jaren gekart en daarna kwam de in Polen zo populaire Kia Picanto Cup en de rallycross. Als oriëntatie op 2021, ik was toen 14 jaar oud, heb ik getest in de Formule 4 voor deelname aan het Italiaans kampioenschap. Uiteindelijk hebben we toch de keuze gemaakt voor de toerwagens. Dit jaar combineer ik de Ford Fiesta Sprint Cup met de rallycross in Polen", steekt Czyż rustig van wal.
  46-czyz-1

Czyż is niet de eerste jonge Pool die de overstap maakt vanuit de Picanto Cup richting de Ford Fiesta Sprint Cup. "Toen ik het kampioenschap zag, was ik meteen geïnteresseerd. De Fiesta is na de Picanto een mooie volgende stap op de ladder als je hogerop wilt in de autosport. Daarbij is de Ford Fiesta Sprint Cup een mooi kampioenschap, wordt er op uitdagende en aansprekende circuits gereden en is er een sterk deelnemersveld."
  ALAN CZYZ-3

Voor de jonge Pool zijn alle circuits op de kalender van de Ford Fiesta Sprint Cup nieuw. "Ja, op Zandvoort kwam ik voor het eerst en Zolder kende ik ook niet. Zandvoort vond ik het mooiste circuit waar ik tot nu toe gereden heb, echt heel gaaf. Op Circuit Zolder heb ik in maart een testdag gehad. Het is ook een leuk circuit, maar ik denk dat het lastiger is met inhalen", aldus Czyż voor aanvang van de kwalificatie.
  czyz-achter

Czyż voelde zich direct thuis in de Fiesta. "Ik had er meteen een goed gevoel mee, maar om echt snel te zijn moet je wel wat risico's nemen. Echt eenvoudig is het zeker niet. Mijn doel voor dit jaar is zoveel mogelijk ervaring opdoen en uiteraard proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Maar ik stel voor mezelf niet als doel om meteen de titel te pakken." Een eindstation is de Fiesta Cup voor Czyż zeker niet en daarmee beantwoordt de jonge Pool ook weer aan een van de doelstellingen van de cup. "Ik wil hierna verder in de autosport en net als mijn vader titels winnen. Hij heeft diverse Poolse kampioenschappen op zijn naam staan. In zijn tijd was het lastiger om vanuit Polen naar het buitenland te reizen en daar te racen."
  monteur-czyz-2

Met zijn vader komt meteen het eigen familieteam Nowicki Auto Serwis om de hoek kijken. Zijn vader Artur en oom Arek Nowicki zorgen voor het onderhoud en de afstelling van de Fiesta, terwijl zijn moeder en zus ook altijd van de partij zijn als het team met de camper en aanhanger op pad zijn. "Mijn oom was destijds al monteur bij mijn vader en hij heeft heel veel technische kennis in huis. Ik zie het dan ook niet als een nadeel dat we niet bij een groter team zijn aangesloten en het met minder ervaring en de data van maar één auto moeten doen."
  ALAN CZYZ-1

Dat Czyż over het nodige talent beschikt, bewees hij meteen bij de openingsronde op Zandvoort. Door technische problemen in de kwalificatie moest Czyż achteraan starten, maar sneed met mooie inhaalacties door het veld om als vierde de finish te passeren, goed voor plek twee in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. Daarmee was de eerste podiumpositie een feit. In Zolder bewees Czyż dat het bepaald geen toevalstreffer was. In de kwalificatie reed hij naar de vijfde plaats, maar zag zijn eerste race met koppelingsproblemen voortijdig eindigen. Zijn vader en oom gingen direct aan de slag en in race twee stond Czyż weer gewoon aan de start. De jonge Pool beloonde het harde werken met een vijfde plaats algemeen, goed voor opnieuw een tweede plaats en dus een podium in de Divisie 1.
  monteur-czyz

Rust wordt Czyż na Zolder niet gegund want in Polen staat ook weer de rallycross op het programma. "In mijn klasse rijden 34 auto's en ik sta nu derde in het klassement. De Fiesta Cup heeft voorrang waardoor ik twee wedstrijden van het rallycross kampioenschap mis. Gelukkig kent het reglement twee schrapresultaten waardoor ik toch mee kan doen voor de titel." Blijf er dan ook nog wat tijd over voor school met al dat reizen en racen? "De school is daar vrij gemakkelijk in en de leraren weten wat ik doe. Daarnaast zijn de schoolresultaten ook nog steeds goed, dus het valt allemaal wel mee", aldus Czyż, die tot slot nog even zijn vader, moeder, zus en oom speciaal wil bedanken.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet