Sportscars

Sportscars: Blomqvist behaalt pole op Watkins Glen (lang)

220626 IMSA pole
Tom Blomqvist reed met een nieuwe recordtijd naar de pole-position

Na de indrukwekkende pole-reeks van Sébastien Bourdais met de Ganassi-Cadillac is het nu de Meyer Shank Racing-Acura van Oliver Jarvis en Tom Blomqvist die vanaf de eerste plaats vertrekt voor de Sahlen's Six Hours of the Glen, de derde lange-afstandsrace van het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Tom Blomqvist kwam in de kwalificatie op Watkins Glen tot de nieuwe recordtijd van 1:29,580 minuten. Bourdais kwalificeerde de Ganassi-Cadillac, die hij deelt met Renger van der Zande, als derde. In LMP2 was de snelste tijd voor Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca, Frits van Eerd reed in de auto van Racing Team Nederland naar de vierde tijd. Snelste LMP3-rijder was Varrone in de FastMD Racing-Duqueine, in deze klasse start de Riley-Ligier met Kay van Berlo als zesde. Connor De Phillippi behaalde de GTD-Pro-pole in de BMW M4 van het RLL-team, Scott McAleer eindigde met de Mercedes-AMG van het team Korthoff Motorsports bovenaan in GTD.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

220626 IMSA ZAnde quali De Ganassi-Cadillac met Renger van der Zande start als derde

"Een goede kwalificatie van Seb, we zijn de eerste Cadillac", meldde Renger van der Zande. "We hadden eigenlijk een andere richting gekozen qua afstelling dit weekeinde, maar dat werkte niet helemaal. We hebben voor de kwalificatie de set-up van de andere auto gekopieerd, dat was een gokje, maar dat pakte beste lekker uit. Ik denk dat we met de Ganassi-Cadillacs wel iets sneller zijn dan de andere Cadillacs. De Acura's zijn in de kwalificatie wat sneller dan wij, maar voor ons is de derde plek een goede uitgangspositie en ik denk dat het tijdens de race mooi gelijk op kan gaan met de Acura's. Een lange race, heel mooi altijd, wat regen verwacht aan het eind, dus dat wordt nog spannend. Wij rijden met z'n tweeën, waarbij de meeste andere teams met z'n drieën rijden. Benieuwd wat dat gaat brengen."

220626 IMSA Eerd quali
Frits van Eerd kwalificeerde de Racing Team Nederland-Oreca als vierde LMP2

Na Daytona en Sebring is Watkins Glen het derde Amerikaanse optreden van dit jaar voor Racing Team Nederland. Ook hier heerste tevredenheid, zo liet teammanager Mark Koense weten. "Tot dusver gaat het allemaal prima. Een prachtig circuit, daar zijn we het allemaal over eens. Voor ons de eerste keer hier, al hebben we enkele weken geleden hier wel een keer getest met Giedo en Dylan, omdat het circuit voor het team en voor iedereen behalve Dylan nieuw is. Die test ging goed, we hebben Frits nu zoveel mogelijk rijtijd gegeven, wat wel lastig is met 50 auto's op de baan. Het is een kort heftig circuit, 'old school', maar wel veel incidenten. In de trainingen hebben we met name gewerkt aan de afstelling. Ik denk dat het de beste kwalificatie voor Frits tot nu toe geweest is, het eerste circuit waar hij nog nooit geweest is. Maar zoals altijd, het resultaat in de race is het belangrijkst. Het wordt een interessante dag!"

220626 IMSA Berlo quali
De Riley-LMP3 met Kay van Berlo

In LMP3 start de Riley-Motorsports-Ligier met Kay van Berlo vanaf de zesde plaats. Hier was het Gar Robinson die de kwalificatie reed. Voor Van Berlo, die dit weekeinde ook in de Amerikaanse Porsche Carrera Cup rijdt, is het weer een druk evenement. "Het ging goed", liet hij weten. "Ik denk dat we er best goed voor staan, al is het lastig om te zeggen waar iedereen precies staat, maar ik heb een goed gevoel over de auto, we zijn er klaar voor!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet