V8 Supercars

V8 Supercars: Adelaide 500 wordt Supercarfinale tot 2026!

Politieke strubbelingen zorgden er de afgelopen jaren voor dat Adelaide van de Supercar-kalender verdween. Labour politicus Peter Malinauskas voerde een enorme campagne om dit evenement te behouden. Hij won eerder dit jaar de lokale verkiezingen en nu wordt het evenement nog dit jaar in ere hersteld.

2020 Start
Kort voor de Corona-uitbraak zou 2020 de laatste wedstrijd geweest zijn. Het politieke lot beschikte nu een keer anders. Niet als seizoensopener maar als afsluiter wordt het evenement volledig in ere hersteld.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: archief autosport.nl

Adelaide 500 wordt Supercarfinale tot 2026
Van 1985 tot 1995 werd de Australische Grand Prix op het stratencircuit van Adelaide verreden. Daarna verhuisde het evenement naar Melbourne. Vanaf 1999 t/m 2020 reden de Supercars in Adelaide. De Clipsal 500 werd een begrip. Adelaide zelfs meer bezoekers dan de F1 in haar hoogtijdagen daar. Een onvergetelijk hoogtepunt was natuurlijk het Volvo-debuut met Scott McLaughlin in 2014. Voor de Nieuw Zeelander betekende het een paspoort richting Indycar.

2014 McLaughlin 2

Na 2020 leek er door politieke strubbelingen een einde te komen aan de openingswedstrijd van de Supercars. Labour politicus Peter Malinauskas vocht als een leeuw om het evenement te behouden en won zelfs de lokale verkiezingen.

jason vrouw adelaide
Een ander hoogtepunt in 2011 was dat de zwaar aan kanker lijdende Jason Richard in de toenmalige Supercar2-series nog wist te winnen. Zijn  allerlaatste overwinning.

Gisteren werd er een overeenkomst getekend tussen Malinauskas, nu de president in Zuid Australië, en de Supercar-organisatie. Peter Malinauskas: "Dit is een historisch moment voor de autosport in Zuid Australië. We zorgen niet alleen voor de terugkeer van het evenement maar we hebben de wedstrijd ook voor de volgende vijf jaar veilig gesteld. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze laatste wedstrijd van het Supercars-kampioenschap een integraal onderdeel van de sportkalender zal worden zoals de openingswedstrijd (Clipsal 500) ooit was."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet