GT

GT: 65 auto's, drie Nederlandse rijders op inschrijflijst 74e TotalEnergies 24 Hours of Spa

220621 Spa Entry visual


Op de eerste van de twee officiële testdagen voor de TotalEnergies 24 Hours of Spa maakte de organisatie vanmiddag de inschrijflijst voor het evenement van eind juli bekend. Een total van 65 auto's wordt verwacht voor de 74e editie van de 24-uursklassieker in de Ardennen, waaronder 23 in de Pro-klasse, waaruit in de regel de algemeen winnaar komt. Een aantal van slechts drie Nederlanders is wat mager, maar voor de rest is het een veld om van te watertanden!

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Twee Nederlandse rijders komen uit in de Pro-klasse, te beginnen met Steijn Schothorst, die het volledige seizoen in de (let op, daar komt'ie) Fanatec GT World Challenge powered by AWS Endurance Cup rijdt met de Duitsers Maximilian Götz en Luca Stolz in de Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 2 van het AMG Team GetSpeed. De tweede landgenoot in de Pro-klasse is Nicky Catsburg, die met de nummer 98-BMW van ROWE Racing in actie komt en samen is ingeschreven met de Braziliaan Augusto Farfus en de Brit Nick Yelloly. Max Weering completeert het Nederlandse trio, hij rijdt in de Silver Cup met de nummer 27-Leipert-Lamborghini Huracán, samen met de Brit Jordan Witt en de Nieuw Zeelander Brendon Leitch.

Zowel Mercedes-AMG als Porsche zijn met 13 auto's vertegenwoordigd en daarmee de merken met het grootste contingent in het veld. Ruim een derde van alle auto's komt uit Stuttgart (nou ja, Weissach en Affalterbach, om precies te zijn). Mercedes kent drie Pro-auto's, elk een van Akkodis ASP, GetSpeed en GruppeM Racing. Bij Porsche zijn er vijf Pro-911's, de twee vaste van Dinamic en afzonderlijke voor Spa van KCMG, GPX Racing en EMA Motorsport.

Ferrari, vorig jaar met Iron Lynx winnaar na een zinderend slot, is er met twee sterke Pro-auto's bij en is in totaal met vijf 488's aanwezig. Audi is ook goed vertegenwoordigd met twaalf auto's, allemaal van de nieuwe evo II-specificatie, waarvan vijf in Pro: twee van WRT en elk een van Tresor by Car Collection, Saintéloc en Attempto . Helaas moet WRT het zonder Robin Frijns stellen, want die komt datzelfde weekeinde in actie in de beide races van de Formule E in Londen.

BMW is er met vijf nieuwe M4's, waarvan twee in Pro, te weten de genoemde ROWE-BMW van Nicky Catsburg en de zusterauto met de BMW-junioren Harper, Verhagen en Hesse . Lamborghini kent negen inschrijvingen, waarvan drie Pro-auto's, twee van Emil Frey en een van het Amerikaanse Orange 1 K-Pax. McLaren (vier auto's, 1 Pro van Jota) en Bentley (1 auto in Pro-Am) completeren het veld.

Naast de 23 Pro-auto's rijden er 18 in de Silver Cup, 14 in de dit jaar nieuwe Gold Cup (inclusief het eerste volledige damesteam sinds Vanina Ickx, Florence Duez en Kate Rafanelli in 1997, bestaande uit Rahel Frey, Sarah Bovy en Michelle Gatting), acht in Pro-Am en twee in de Bronze Cup. Oh ja, en Valentino Rossi komt ook.

De volledige inschrijflijst is hier te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet