Retro

Retro: Days of Elegance Chateau St. Gerlach

Crisis leidt tot creativiteit. Dit moet ongeveer de filosofie van beursorganisator Erik Panis zijn geweest. De succesvolle Interclassics beurzen moesten de afgelopen twee jaar in Maastricht forfait geven terwijl de Brusselse editie eind vorig jaar met thema 75 jaar Jacky Ickx in de Brusselse Heysel paleizen alsnog doorgang vond.

2022 Overview Afgelopen zaterdag waren we eens niet op een circuit maar op een heerlijke lokatie.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Days of Elegance Chateau St. Gerlach
In zijn openingswoord in het programmaboekje van de Days of Elegance zegt organisator Panis dat de Days of Elegance een logische volgende stap van de succesvolle Interclassics beurzen in Maastricht en Brussel. Een concept dat nu werd uitgebreid met de Days of Elegance in Chateau St. Gerlach in Valkenburg, gelegen onder de rook van Maastricht. Een openlucht evenement met een Concours d'Elegance waarmee Panis binnen enkele jaren een plek met internationaal aanzien op de agenda wil veroveren. En naast de Days of Elegance is er natuurlijk ook een Concours d'Elegance voor de geëxposeerde automobielen. Daarvoor waren dit jaar al een groot aantal juryleden uit de automotive- en klassieke wereld uitgenodigd. Verder was er op bescheiden schaal nog een "luxury market" en een rally voor Historische automobielen. Het evenemententerrein was dan ook in vijf groepen onderverdeeld

2022 Alpine Renault
De Alpine A211 Le Mans uit 1967.


Gentlemans Thoroughbreds (1950-1980)
Elegant Tourers (1930-1970)
When coachworks becomes an art ( tot 1960)
Racing Legends (tot 1980)
Future Classics # Supercars (1980 -heden)

Uiteraard ging onze aandacht natuurlijk het meeste uit naar de Racing Legends en nog een aantal raceklassiekers op de stands van de verschillende exposanten.

Van Porsche vielen er bijv. twee opvallende modellen te bewonderen zoals bijv. de Porsche 356 Gmundt uit 1948 waarvan de restauratie in 1998 voltooid werd. Porsche Classic Gelderland had bijv. een prachtige Porsche 904 GTS straatversie staan. Prachtig oranje gespoten. Bij velen zullen de herinneringen aan het Racing Team Holland zijn bovengekomen. Het in Valkenburg geëxposeerde exemplaar werd in 1990 volledig gerestaureerd.

2022 Lola T70
De ex-Jackie Stewart was ook voor het Concours d'Elegance ingeschreven.

Het Brusselse Autoworld museum had al publiekstrekkers de fantastische Lola T70 MK II Spyder uit 1965 van Sir Jackie Stewart en de Renault Alpine A211 Le Mans uit 1967 gestuurd. De Alpine werd in 1996 gerestaureerd. En de Ferrari klapstukken mochten natuurlijk ook niet ontbreken. Zo viel er onder meer een Ferrari 250 GT Europa te bewonderen die in 1953 op het Autosalon van Parijs voor de eerste maal getoond werd. Het in Valkenburg geëxposeerde exemplaar had o.a. aan de Liège-Rome-Liège rally deelgenomen. Daarnaast was er een prachtige 500 Mondial Barchetta te zien. Van deze auto werden er in totaal in twee verschillende uitvoeringen 22 en 16 gebouwd worden.

2022 Maserati 1961 Tipo 61
Niet altijd de betrouwbaarste Maserati maar zo ontzettend mooi gerestaureerd.

Maar ook bij de diverse exposanten troffen we prachtig historisch gerestaureerd materiaal aan. Bij het Belgische Speed and Classics troffen we een prachtige Maserati Tipo 61 aan waarbij je de koude rillingen over de rug liepen hoe prachtig deze auto wel niet was.

2022 Maserati Tipo 61 rear 2
Prova Typo 61. De fraaie achterzijde.

Bij het aanzien van deze auto kreeg je direct fraaie jeugdherinneringen aan de Michel Vaillant comic "No 13 aan de start" Daarnaast stond nog een prachtige McLaren Elva M1B uit 1966 gereden door de Brit David Prophet en de Zweedse Autosport legende Picko Troberg. Prophet kwam in 1981 bij een helikoptercrash op Silverstone om het leven terwijl Troberg enkele jaren geleden overleed. Troberg was de mentor van vele grote Zweedse rijders zoals Ronnie Peterson en Reine Wisell.Kortom ook op historisch autosportgebied viel er veel fraais tijdens deze eerste editie van Days of Elegance te bewonderen.

2022 Cockpit Maserati Een blik op de prachtig gerestaureerde cockpit van de Tipo 61
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet