TCR Series

TCR: Overwinningen voor Syzmon Ladniak en Jessica Bäckman in TCR Germany op de Salzburgring

De TCR Germany beleefde dit weekend haar première op de Salzburgring in Oostenrijk. De 19-jarige Pool Szymon Ladniak behaalde direct zijn allereerste overwinning terwijl de Zweedse Jessica Bäckman in de tweede wedstrijd haar mannelijke collega's andermaal het nakijken gaf.

2021 Salzburgring start
Liqui Moly Team Engstler had een goed weekend op de Salzburgring.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Overwinningen voor Syzmon Ladniak en Jessica Bäckman in TCR Germany op de Salzburgring
Eveneens hoge temperaturen op de Salzburgring dit weekend. De eerste wedstrijd leverde afgelopen zaterdag een dubbeloverwinning voor het Liqui Moly Team Engstler op. De jonge Pool Szymon Ladniak won de eerste wedstrijd met meer dan tien seconden voorsprong op zijn team collega Martin Andersen (DK/27). Junior-coureur René Kircher (D/21 Roja Motorsport by ASL Lichtbau) eindigde met zijn Hyundai i30 in Salzburg op de derde plek.

Ladniak: "Deze overwinning voelt prachtig aan. Toen ik met zoveel voorsprong op de eerste plek reed schoten er wel een paar slechte dingen door mijn hoofd heen. Maar ik ben erin geslaagd. Het is gewoon sensationeel om hier met de bekers te staan" Bij de start was Andersen direct als eerste weg maar Ladniak was zo sterk dat hij hem moest laten gaan.

2021 Martin Andersen
Martin Andersen pakte waardevolle punten voor het kampioenschap.


Vervolgens werd het een Poolse One Man Show waarbij Ladniak met een voorsprong van maar liefst 11.407 seconden als eerste over de streep ging. De strijd om de tweede plek was veel spannender en werd in het voordeel van Martin Andersen beslist. De Deen leverde over de gehele wedstrijdafstand een fraai duel met de ROJA Hyundai 's van René Kircher en teameigenaar Robin Jahr. Meermaals klopte Kircher bij de Deen aan maar de deur bleef gesloten.

Martin Andersen: "Het was een harde wedstrijd. Ik had een goede start maar de snelheid van Szymon kon ik echter niet bijhouden. De laatste vijf ronden leken wel een eeuwigheid te duren omdat Kircher behoorlijk snel was. Met het resultaat ben ik erg tevreden want ik sleepte belangrijke punten voor het kampioenschap in de wacht. Hoewel René Kircher er niet in slaagde om bij Andersen aansluiting te vinden was hij toch tevreden over het resultaat. " Ik ben dolgelukkig met P3. Omdat ik hier nog nooit geweest was, had ik in het begin een paar problemen maar het heeft goed gefunctioneerd. Het was met Andersen een keihard gevecht. Helaas was het onvoldoende maar ik ben tevreden" aldus Kircher.

Vanwege een motorwissel moest Jessica Bäckman (S/24 Roja Motorsport by ASL Lichtbau) achteraan starten maar de Zweedse wist zich naar een vijfde plek op te werken. Roland Hertner (D/62) eindigde als zesde en was daarmee tevens de beste Trophy-coureur. Daarachter volgden Vincent Rademecker (B/55 Maurer Motorsport) in zijn Maurer Holden Astra TCR, Max Gruhn(D/22 Audi RS 3), Kai Rosowski (D/28 K-Ro Racing Audi RS3 en Michael Maurer (CH/29 Maurer Motorsport).

Backmann Chicane
Jessica Bäckman had een superstart op de Salzburgring.


Overtuigende overwinning voor Jessica Bäckman

De 24-jarige Jessica Bäckman zet haar statistieken voort. Moet ze niet van achteren starten dan wint ze ook. Bij de tweede ADAC TCR Germany-wedstrijd leidde zij van start tot finish en pakte een overtuigende overwinning. Met haar Hyundai Veloster versloeg zij de Deen Martin Andersen (DK/27 Liqui Moly Team Engstler) met een voorsprong van ruim vijf seconden. Jonas Karlys(Lit/32 Nord Pass) wist zijn vijfde startplek in een podiumklassering om te zetten eindigde als derde.

Jessica Bäckman: "Op het einde had ik een beetje angst dat mijn banden het niet zouden redden. Een goede afsluiting van een moeilijk weekend zeker omdat Martin Andersen zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap kon continueren. Na de zomerpauze ga ik er alles aan doen om deze afstand te verkleinen."

Voor Martin Andersen werd het opnieuw een tweede plek. Een beetje frappant was wel dat hij alle sessies als tweede wist af te sluiten. In de tussenstand van het kampioenschap beschikt Andersen over een voorsprong van acht punten op Bäckman. Martin Andersen: "Het zijn belangrijke punten en een prachtig resultaat voor het team."

2021 Jessica Backmann 1
Winnares Jessica Bäckman heeft haar zinnen op het kampioenschap gezet.

Jonas Karlys eindigde als derde. De Litouwer startte als vijfde en reed al in de allereerste bocht richting podium. Jonas Karlys: "Het voelt goed aan om op het podium te staan. Ik was bij de start erg gefocust en wilde zo snel mogelijk zijn. Super dat het gelukt is."

Achter Karlys streden de Junioren om de kampioenschapspunten maar in de eerste bocht hadden zij allemaal hun problemen. Syzmon Ladniak (PL./19 Liqui Moly Team Engstler miste de chicane en moest daarbij de Audi RS3 LMS van Max Gruhn (D/22 Gruhn Stahlbau Racing) die kort daarop dezelfde fout beging waardoor Ladniak alsnog kon passeren en daarmee zijn vierde plek terug verwierf. Gruhn eindigde als vijfde. Voor Robin Jahr verliep de wedstrijd wat minder goed.

De Hyundai Veloster-rijder startte als negende en was na enkele ronden al vierde en streed met Jonas Karlys om de derde plek. Daarna viel de ROJA-rijder met bandenproblemen terug naar de achtste plek gevolgd door Michael Maurer en Kai Rosowski. Met een zesde plek was Roland Hertner andermaal de beste Trophy-rijder. Voor de TCR Germany gaat nu de lange zomerpauze in. Pas tijdens het weekend van 5/7 augustus komt het kampioenschap op de Nürburgring weer opnieuw in actie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet