Diversen

In Memoriam Jean Louis Trintignant

Vandaag overleed na een langdurig ziekbed de Franse acteur en coureur Jean Louis Trintignant op 91-jarige leeftijd. Acteurs en muzikanten hebben vaak een voorliefde voor de autosport. Beroemde voorbeelden zijn natuurlijk Paul Newman en meer recentelijk Patrick Dempsey maar bij Jean Louis was het meer een familieaangelegenheid. Maar liefst drie van zijn ooms waren in de autosport actief waarvan oom Maurice de bekendste was.

2022 1966
Jean Louis Trintignant. Beroemd acteur en begenadigd coureur.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR/Archief Willem J. Staat

In Memoriam Jean Louis Trintignant
Wie van de oudere generatie herinnert zich niet de fantastische film van Claude Lelouch "Un Homme et une Femme" waarin Anouk Aiméé zijn tegenspeelster was. Een film die de "Palm d'Or op het filmfestival van Cannes destijds won. Een enorm bioscoopsucces dat ook de Ford Mustang bij het grote publiek wereldwijd beroemd maakte. De passie voor de autosport had Jean Louis niet van een vreemde. Oom Maurice was in de vijftiger jaren een grote Franse raceheld en won o.a. de 24U van Le Mans en de GP van Monaco.

2022 Mustang
De Ford Mustang werd door de bekroonde film Un et Une femme wereldberoemd.

Le Mans, Spa-Francorchamps, Dakar waren de passies van de wereldberoemde acteur wiens leven ook door familietragedies gekenmerkt werd. Verdeeldheid binnen zijn familie in WWII was iets waar hij zijn gehele leven lang mee worstelde. Begin jaren zeventig overleed zijn 7-jarige dochtertje plotsling. In 2003 overleed zijn dochter Marie na een mishandeling door haar Litouwse vriend. Deze tragedie kwam Jean Louis eigenlijk nooit meer te boven. Het trok een zware wissel op zijn leven.

2022 Claude Lelouche
De verklaring van filmregisseur Claude Lelouch die het zonder Trintignant nooit gemaakt zou hebben in de filmwereld.

Politiek interesseerde de Fransman weinig. De autosport des te meer. Hier vond hij ook het geluk met rallyrijdster Marianne Hoepfner, zijn derde vrouw met wie hij in 2000 trouwde. De Rallye Raids waaraan beiden deelnamen zorgden uiteindelijk voor een huwelijksverbintenis.

2022 Porsche 935 K3
Bijna een topklassering op Le Mans 1980 met de winnende Kremer Porsche 935 K3 uit 1979

Zelf had ik het genoegen om Trintignant enkele malen op Spa Francorchamps te zien rijden. Op 51-jarige leeftijd won hij in 1982 bijna samen met Thierry Tassin en Jean Pierre Jarier dit evenement. Een slordig gemonteerde onboard camera beroofde het trio van de overwinning. Zij verloren drie ronden op de leiders en eindigden alsnog als tweede. Twee jaar eerder zag Trintignant een goede klassering tijdens de 24U van Le Mans in rook opgaan. Samen met Anny Charlotte Verney en Xavier Lapeyre lag een Top 10 klassering in het verschiet totdat zondagmorgen om 8u een klapband voor een behoorlijke achterstand zorgde. De schade kon nog hersteld worden maar een kapotte versnellingsbak maakte een einde aan alle aspiraties.

2022 82
Mooie herinneringen aan het seizoen 1982 waren vorig jaar in het Brusselse Autoworld te bewonderen.

In 2017 werd bij Jean Louis kanker geconstateerd maar weigert elke behandeling. Marianne Hoepfner maakte vanmiddag het overlijden van haar echtgenoot bekend. "Jean Louis stierf vanmorgen vredig thuis in Collias omringd door zijn familieleden." De magie van de film- en autosportwereld werd in zijn persoonlijk leven door teveel tragedies overtroefd. Maar de film "Un homme et Une femme, hebben Jean Louis Trintignant, Anouk Aimée en de Mustang onsterfelijk gemaakt. Jean Louis Trintignant werd 91 jaar.

2022 Spa 1982
De BMW 528i waarmee bijna de 24U van Francorchamps gewonnen werd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet