Formula Regional

FRECA: Hoofdprijzen op Paul Ricard voor Aron en Minì, maar Beganovic loopt uit, opnieuw podium voor Haverkort

CPR FR DL-7129-2

De overwinningen in de twee FRECA-races op Paul Ricard mogen dan zijn gegaan naar Paul Aron (Prema) en Gabriele Minì (ART), maar met twee tweede plaatsen was Dino Beganovic de echte spekkoper op het Zuid-Franse circuit. De Zweedse Ferrari-junior liep zo nóg verder uit in de tussenstand, en dat terwijl zijn voorsprong al zo royaal was. Hij heeft nu ruim 50% meer punten dan Minì, die de tweede plaats in de stand overnam van Hadrien David (R-Ace). Kas Haverkort (VAR) blijft intussen in beeld voor de top-drie-klassering die hij zichzelf aan het eind van het seizoen heeft voorgespiegeld: met opnieuw een podiumklassering staat hij zesde in de stand, maar zijn concurrenten David, Aron en Michael Belov (die voor MP ook een podium scoorde) zijn binnen handbereik. UPDATE: Beganovic werd later op de avond gediskwalificeerd en uit de uitslag van race 2 geschrapt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency

Een behoorlijk spannende eerste race zag klassementsleider Dino Beganovic van pole vertrekken, maar halverwege de race kwam zijn teamgenoot Paul Aron opzetten: eerst veroverde de Est de tweede plaats op Gabriel Bortoleto (R-Ace), om vervolgens ook de leiding over te nemen – in twee keer dat wel, want pas na zijn tweede poging bleef Aron vooraan. Beganovic probeerde nog terug te komen, maar koos een gat dat zich rap sloot en verspeelde daarbij bijna nog de tweede plaats aan Bortoleto.
  CPR FR SR-7185

Die verloor uiteindelijk ook zijn derde plaats, want Michael Belov (MP) kende een sterk slotstuk van zijn race: van de zesde plaats klom hij in enkele ronden op naar het podium, ten koste van Bortoleto, Minì en Mari Boya (ART), die daarna zijn zesde plaats verspeelde aan Hadrien David. Haverkort startte vanaf de tiende plaats (hij had als vierde getraind, maar kreeg een straf) en reed de hele race op de negende plaats, nadat hij Tim Tramnitz (Trident, beste rookie) bij de start te snel af was. Laurens van Hoepen (ART) kwam intussen niet verder dan de 18e plaats.
  CPR FR SR-5566

Voor de tweede race mocht Miní van pole vertrekken, een positie die hij ondanks twee safety cars wist te behouden – al was het nipt, want Beganovic zat de hele race op het vinkentouw. Haverkort gebruikte de herstart na de eerste safety car om de derde plaats af te pakken van Bortoleto, aan wie later ook Aron en David voorbijgingen. Belov werd deze keer zevende, voor Boya en Fluxa.
  CPR FR DL-6320

De rookiewinst ging verrassend naar Roman Bilinski, die zijn Trident-teamgenoot Tramnitz voorbijstreefde en de tiende plaats algemeen voor zich opeiste. Meteen na de twee Trident-coureurs volgden nog meer rookies: Montoya, Dürksen en Van Hoepen. De Nederlander had in de laatste ronde nog de 13e plaats in handen, maar verloor die op de meet aan Dürksen. Intussen verscheen Dilano van 't Hoff (MP) dit weekend niet aan de start. Hij bleek met een schouderblessure te zitten, die zijn prestaties de afgelopen races negatief hadden beïnvloed. De keuze om die blessure nu eerst goed te laten herstellen was daarom begrijpelijk.
  UPDATE: Laat op de avond volgde het nieuws dat Beganovic uit de uitslag van de tweede race was geschrapt. De diskwalificatie volgde nadat de keurmeesters hadden ontdekt dat de moeren op de wielnaven niet met de reglementaire hoeveelheid moment (500 Nm) waren aangedraaid, maar slechts met 240 Nm. Daardoor zouden de wiellagers vrijer kunnen lopen. Het resultaat is dat Kas Haverkort de tweede plaats in handen kreeg en Paul Aron de laatste plek op het podium. De voorsprong van Beganovic in het kampioenschap slonk met 18 punten, de Zweed staat nu nog 45 punten voor op Minì.
FRECA, Paul Ricard, 4-5 juni 2022