IndyCar

Indycar: Dixon verprutst het in de slotfase. Marcus Ericsson wint Indy 500. VeeKay crasht


2022 Johnson
Jimmie Johnson deed het in zijn eerste Indy 500 niet onaardig. Jammer dat hij crashte.

En juist op dit moment zagen we een VeeKay/Ilott copypaste crash. Daarna ging vrijwel iedereen naar binnen terwijl de Ganassi-teamgenoten Ericsson en Johnson een akkefietje in de pitlane hadden. Bij de herstart in de 113e ronde nam Scott Dixon opnieuw de leiding nadat Arrow McLaren-rijder hem kortstondig passeerde.In de 131e ronde begon viervoudig Indy 500 winnaar Helio Castroneves langzaam de kopgroep binnen te sluipen en begonnen de Michael Shank-auto's duidelijk samen te werken.

Voor Colton Herta is de wedstrijd in de 139e ronde definitief over. Koploper Scott Dixon kwam in de 143e ronde voor zijn één na laatste stop naar binnen evenals Conor Daly bij wie een minimale aanpassing aan de voorvleugel werd verricht. O'Ward kwam net voor Dixon en Daly terug op de baan

O Ward
Uitstekende strategie bij het team van Arrow McLaren.
.
Stand 150e ronde: O'Ward, Dixon, Rosenqvist, Daly, Ferrucci, Ericsson, Kanaan, Pagenaud, Castroneves, Rossi. Ed Carpenter is in deze fase uit de kopgroep getuimeld Voor McLaughlin was de wedstrijd twee ronden later ten einde toen hij met zijn Penske Dallara Chevrolet de muur inging. Daarmee brak tevens de fase aan waarin het er harder aan toeging. De herstart volgde in de 159e ronde. Andretti Autosport-coureur Alexander Rossi profiteerde door naar de zesde plek op te schuiven. O'Ward nam in de 161e ronde de kop maar werd direct door Dixon terugverwezen.

2022 Fans
Deze fans waren vanmorgen al heel vroeg op de Speedway aanwezig.

Vierde Pitstopcyclus
Carpenter kwam in de 170e ronde voor zijn allerlaatste stop, zes ronden later gevolgd door Scott Dixon en Conor Daly. Vanwege te snel rijden in de pitlane werd Dixon direct bestraft en viel naar de 26e plek terug. De virtuele leiding was in de 188e ronden in handen van Marco Andretti en Jimmie Johnson. Tien ronden voor het einde kregen Ericsson en Pato O'Ward opnieuw de leiding in handen. Kort na zijn pitstop toucheerde Johnson de muur en zorgde voor de laatste neutralisatie door te vroeg in te sturen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Indy 500 besloot de organisatie de rode vlag te hanteren.

2022 Ericsson
Een prachtige overwinning voor Marcus Ericsson. Rode vlaggen schijnen hem geluk te brengen. Dit kunnen niet veel coureurs zeggen.

Na de herstart nam Ericsson opnieuw de leiding terwijl Kanaan buitenom bij O'Ward ging. Ericsson bleef de leiding behouden maar een neutralisatie bezorgde Ericsson zijn allereerste Indycar-overwinning. Saillant detail Ericsson behaalde zijn drie eerdere overwinningen ook onder Rode Vlag. Voor het team van Chip Ganassi betekende het de eerste Indycar-overwinning sinds 2012. Toen won het team met Dario Franchitti voor de laatste maal. Het betekende de allereerste overwinning voor startnummer 8 sinds 1956. Toen won Pat Flaherty. De Zweed wordt overigens gemanaged door oud F2-coureur Eje Elgh. Marcus Ericsson is de tweede Zweedse coureur die de Indy 500 op zijn naam wist te schrijven. De Zweed Kenny Brack was in 1998 voor het team van A.J. Foyt met een Dallara Oldsmobile de eerste.

Uitslag
1. Marcus Ericsson Dallara Honda 200 ronden
2. Pato O' Ward Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Tony Kanaan Dallara Honda 200 ronden
4. Felix Rosenqvist Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Alexander Rossi Dallara Honda 200 ronden
6. Conor Daly Dallara Chevrolet 200 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Honda 200 ronden
8. Simon Pagenaud Dallara Honda 200 ronden
9. Alex Palou Dallara Honda 200 ronden
10.Santino Ferrucci Dallara Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet