VLN

Turbulente beginfase ADAC TotalEnergies 24h-Rennen Nürburgring - diverse kanshebbers al uit de race

220528 24h Start formatie
Formatie net voor de start van de race

De eerste vijf uur van de 50e editie van het ADAC TotalEnergies 24h-Rennen Nürburgring zijn achter de rug en zoals vrijwel altijd mag er zonder meer worden gesproken van een turbulente beginfase. Bij Porsche zijn de nummer 1-Manthey-911 en de auto van Toksport-WRT al uit de race, bij BMW verloren de nummer 99-ROWE-M6 en de auto van het Junior Team al veel tijd, Mercedes-AMG kende veel tijdverlies door een klapband bij de nummer 4-Bilstein-auto, net als de pole-winnende Octane126-Ferrari.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ADAC Nordrhein, screenshot

Vanaf 20 voor vier ging het veld van 136 auto's in drie groepen de formatieronde in, waarbij voor het eerst sinds 2019 de fans en baancommissarissen weer dicht langs de baan stonden om de rijders aan te moedigen en toe te zwaaien, een emotioneel moment. Om 16.00 uur zwaaide wedstrijdleider Walter Hornung de groene vlag voor de eerste startgroep, waarbij het opmerkelijk goed ging. De eerste ronde verliep zonder noemenswaardige incidenten, maar in de loop van de tweede ronde waren de snelste auto's alweer in de buurt van de langzaamste deelnemers met de Dacia en de nodige BMW's, zodat de eerste deelnemers op een ronde werden gezet.

220528 24h Start Start met de Octane126-Ferrari en de nummer 99-ROWE-BMW vooraan

Incidenten lieten natuurlijk niet lang op zich wachten. Een van de meest opmerkelijke situaties ontstond in het derde uur, toen de beide broers Dries en Laurens Vanthoor in respectievelijk de nummer 15-Phoenix-Audi (waarmee ook Robin Frijns rijdt) en de nummer 1-Manthey-Porsche, bijgenaamd "Grello". De twee broers streden op het scherpst van de snede om de derde plaats, zij aan zij op de Döttinger Höhe. In de "side draft" kwam het tot contact tussen de Audi en de Porsche, waarop Laurens Vanthoor de controle over de Porsche verloor en hard in de vangrails crashte. De race voor de winnende Porsche van vorig jaar was daarmee ten einde.Een curieuze situatie was er ook tussen de Toksport-WRT-Porsche (Andlauer/Campbell/Jaminet) en de nummer 99-ROWE-BMW (De Phillippi/Eng/Yelloly/Farfus). Eerst kwam het tot een aanrijding tussen de beide auto's toen ze vrijwel gelijktijdig de pits uit reden, relatief korte tijd later kwam Yelloly in botsing met Andlauer op het Grand Prix-circuit, toen Yelloly volledig zijn rempunt miste. De Porsche belandde in de grindbak en moet als uitvaller worden genoteerd. De BMW liep schade op aan de voorwielophanging en verloor ook veel tijd voor reparatie in de paddock. Flinke schade rechts voor was er ook voor de Bilstein-Mercedes met Luca Stolz aan het stuur, die een klapband had en vrijwel een volledige ronde op de Nordschleife moest afleggen, voordat hij de auto terug kon brengen naar de pits.

220528 24h Toerwagens

Na vijf uur rijdt de nummer 90-TF Sport-Aston Martin (Sørensen/Thiim/Pittard/Martin) aan de leiding, voor de nummer 98-ROWE-BMW (Catsburg/Edwards/S. van der Linde/Wittmann) en de nummer 15-Phoenix-Audi (K. van der Linde/D. Vanthoor/Vervisch/Frijns).

Nicky Catsburg meldde na zijn eerste stint: "Het ging allemaal voorspoedig, behalve het verkeer op de baan... Ik weet niet wat iedereen in zijn hoofd heeft, maar het lijkt wel een sprintrace! Er zijn al veel toppers uit de race, dus wij moeten gewoon het hoofd koel houden en zorgen dat we aan de finish komen. Het lijkt erop dat de Aston Martin heel erg snel is. Onze snelheid is ook wel oké. Er kan nog van alles gebeuren, er zit voor morgen ook nog wat regen in de lucht, dus we blijven ons best doen en proberen uit de problemen te blijven."

Ook voor Jeroen Bleekemolen, te elfder ure toegevoegd aan de bezetting van de nummer 14-Racing One-Ferrari (Kohlhaas/Foster/Szymkowiak/Bleekemolen), verloopt de race tot dusver voorspoedig. "Nick is gestart, daarna reed Jules, die is al goed naar voren gekomen, toen ben ik ingestapt, ook een paar plaatsen goedgemaakt, we rijden net de top 20 in. De auto is snel, we hadden een heel klein beetje schade door een aanrijding in de eerste stint, maar daar hebben we verder geen last van. Met tape kun je hem goed bij elkaar houden. Hopelijk gaan we zo door."

220528 24h KTM
De brandende Teichmann-KTM, Felix van der Laden kon ongedeerd uitstappen

Een angstwekkend incident was er rond 21.15 uur, toen bij de Teichmann-KTM met de in Duitsland bekende en populaire autosport-influencer Felix van der Laden aan het stuur de vlammen uit de achterkant van de auto sloegen. Van der Laden parkeerde de auto bij Fuchsröhre in het gras naast de baan. De rijder kon zelfstandig uitstappen, maar de auto rolde daarna, brandend en wel, een flink stuk door, rolde dwars over de baan en kwam aan de overkant tegen de vangrails tot stilstand, waar het vuur eindelijk kon worden geblust.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet