VLN

Luca Ludwig rijdt Octane126-Ferrari naar pole voor 24h Nürburgring

220527 24h Nbr Quali Ferrari
Pole voor de Octane126-Ferrari bij de 24-uursrace op de Nürburgring

Zijn vader Klaus Ludwig behaalde in de loop van zijn indrukwekkende carrière zes keer de pole-position voor de 24-uursrace op de Nürburgring. Ditmaal was het zoon Luca Ludwig die de beste startplaats behaalde. In de goudkleurige Ferrari 488 GT3 van het team octane126 bleef Ludwig als enige rijder in de beslissende Top Qualifying 2 onder een tijd van 8:10 en veroverde met een tijd van 8:09,469 minuten de pole-position. Hij had een voorsprong van 1,171 seconde op Augusto Farfus in de nummer 99-ROWE-BMW, nadat het ROWE-team alle drie de voorafgaande kwalificatiesessies aangevoerd had, op vrijdagmiddag net als eerder al op donderdag dankzij Nicky Catsburg.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ADAC Nordrhein, BMW

Van tevoren had het Octane126-team via een mededeling zijn ongenoegen geuit over de gang van zaken tijdens de 24-uursrace en vooral de ontwikkeling van de 'balance of performance', die het Zwitserse team als 'balance of politics' bekritiseerde. "Het is duidelijk dat de Duitse merken niet willen dat een niet-Duits merk hier wint, en niet pas sinds dit seizoen", aldus het team in een verklaring. Niettemin was daarvan in ieder geval in de Top Qualifying niets te bespeuren, want hier was Luca Ludwig zonder meer de snelste. "We moesten de auto opnieuw opbouwen en hadden gisteren nog de nodige problemen", zei Ludwig. "Vandaag was alles tip-top. De band functioneerde na drie bochten en was vervolgens perfect in het venster. Het was een bijna perfecte ronde." Ook Ludwigs tweede tijd van 8:10,406 minuten zou nog genoeg voor de eerste startplaats geweest zijn. Overigens is het niet de eerste keer dat een Ferrari bij de 24-uursrace op de Nürburgring vanaf de pole-position start: in 2011 was dat al een keer het geval met de Farnbacher-Hankook-Ferrari.

220527 24h Quali Farfus
Augusto Farfus, hier met teamgenoot Philipp Eng (l.) reed de tweede tijd

Augusto Farfus reed de nummer 99-ROWE-BMW naar de tweede startplaats, gevolgd door Jordan Pepper in de Konrad-Lamborghini. Christopher Haase kwalificeerde de snelste Audi, de nummer 22-Car Collection-Audi op de vierde plaats, gevolgd door de nummer 16-Scherer-Phoenix-Audi en de beide BMW's van het BMW Junior Team en Walkenhorst Motorsport. De beste Mercedes was de nummer 12-Bilstein-Mercedes met Luca Stolz als achtste, een plaats voor Nico Menzel in de nummer 25-Huber-Porsche als best geplaatste 911. De best geplaatste auto met Nederlandse inbreng is de nummer 98-ROWE-BMW met Nicky Catsburg, 13e op de grid. De Phoenix-Audi met Robin Frijns start als 22e. De Racing One-Ferrari met Jeroen Bleekemolen en Jules Szymkowiak staat 31e op de grid.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet