IndyCar

IndyCar: Rinus VeeKay bereidt zich voor op derde Indianapolis 500-deelname

actie-rinus-indy

Voor de eerste keer in een volledig oranje bolide, voor de tweede keer vanaf de eerste startrij en voor de derde keer met startnummer 21: Rinus 'VeeKay' van Kalmthout maakt zich op voor zijn derde deelname aan de legendarische Indianapolis 500.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

In de aanloop naar de Indianapolis 500 hebben de coureurs van de NTT INDYCAR Series het als vanouds bijzonder druk. Zeker de front row starters: zij worden te pas en te onpas gevraagd voor media- en publieksactiviteiten. Voor VeeKay, die op het circuit de #21 Bitcoin Racing Team With BitNile Chevrolet van Ed Carpenter Racing bestuurt, is deze week daarom extreem druk, al geniet de jonge Nederlander met volle teugen.
  WCXM1841 Rinus op bezoek bij zijn fans

"Ik voel me goed. Woensdag was ietsje rustiger en daar probeerde ik van te genieten, want de rest van de week zit bomvol. We hebben een aantal leuke evenementen georganiseerd met Nederlandse fans en ik ben bijvoorbeeld aanwezig bij een basisschoolbezoekje. Ik merk dit jaar pas hoe de Indy 500 leeft in Indianapolis, omdat ik dit jaar natuurlijk pas voor de eerste keer voor volle tribunes mag racen op dit circuit. De Indianapolis 500 en alles daaromheen is een fantastische belevenis."
  QULE5457 Vader Marijn en Arie Luyendijk zijn blij met de snelste tijd van Rinus in de kwalificatie.

Het kwalificatieweekend bleek voor VeeKay een onvergetelijke. De talentvolle twintiger noteerde tijdens de eerste dag de allersnelste tijd van alle drieëndertig deelnemers. Met een gemiddelde van 233,655 mijlen per uur reed de Nederlander zelfs het – op dat moment – op twee na snelste four lap average ooit. Na soepel door de Fast Twelve te zijn geraakt, het tweede kwalificatiesegment dat op zondag werd gehouden, raasde VeeKay in het slotstuk naar een puike derde stek. Voor het derde achtereenvolgende jaar is VeeKay de best genoteerde Chevrolet-coureur.

"Qua krachtbron staan we er dit jaar beter voor dan voorheen. Zeker op de road en street courses, want daar hebben we uiteraard veel te maken met tractie en acceleratie. Chevrolet heeft in de afgelopen winter een stap voorwaarts gezet. In de kwalificatie van afgelopen zondag kwamen wij een klein beetje tekort ten opzichte van de Honda's van Ganassi, maar ook al hadden we zónder vleugels gereden, dan waren Dixon en Palou nog steeds sneller geweest. In racetrim hoeven we echter niet onder te doen voor de Honda's."
  QKOY9330

Voor zijn allereerste Indianapolis 500 kwalificeerde VeeKay zich op een fenomenale vierde positie, afgelopen jaar nam hij de derde startplaats in. Voor de 106e editie van de befaamde wedstrijd, die om sponsortechnische redenen door het leven gaat als de 106th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge, vertrekt VeeKay wederom vanaf de derde positie. Het kwalificatieresultaat is dus precies gelijk aan dat van twaalf maanden geleden, maar in de tussentijd is er veel veranderd.

"Ik ga de wedstrijd van dit jaar in met veel meer ervaring dan dat ik twaalf maanden geleden had. Het was natuurlijk heerlijk om vorig jaar aan de leiding van de Indianapolis 500 te gaan, maar ik heb mijn lesje ervan geleerd. Vooraan kan je niet zoveel brandstof besparen als bijvoorbeeld in het pack het geval is. Ook weet ik inmiddels dat het behoorlijk loont om vooruit te denken. De ervaring die ik vorig jaar tekort kwam, gaat me dit jaar van pas komen."

Een uitgekiende strategie kan op de Indianapolis Motor Speedway in no-time irrelevant worden. De wedstrijd duurt liefst 200 ronden, want 500 mijl – het circuit meet 2,5 mijl. Als er een beetje gang in de race zit, duurt de wedstrijd iets minder dan drie uren.
  rinus

"De Indianapolis 500 is, zoals ik 'm nu tweemaal heb ervaren en tweemaal heb uitgereden, een race waarin het go with the flow-principe naar voren komt. Initieel heb je natuurlijk wel een plan uitgedacht, maar met neutralisaties en andere onverwachtse zaken kan je tactische plan hier in een handomdraai veranderen. De Indianapolis 500 moet jouw kant opkomen. Pitstops zijn belangrijk en op dat vlak heeft Ed Carpenter Racing gigantische stappen voorwaarts gezet. Maandag, bij de pitstopoefeningen, konden wij ons met de allerbesten meten."

De winnaar van de Indianapolis 500 krijgt traditiegetrouw een fles melk aangereikt. Nadat drievoudig Indy 500-winnaar Louis Meyer in 1933 zijn tweede 500-zege boekte, dronk de Amerikaanse racelegende een glas karnemelk leeg. Drie jaar later, bij het vieren van zijn derde overwinning op de Brickyard, werd het glas een fles. Sindsdien is het gebruikelijk om melk te drinken na een Indy 500-victorie.

"Die specifieke karnemelk kunnen we tegenwoordig niet meer krijgen, dus daarom heb ik voor de volle melk gekozen. Die schijnt extra lekker te smaken na een race over vijfhonderd mijlen, dus ik ga mijn best doen om daar zondag een paar flinke slokken van te nemen!"

De 106th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge wordt zondagavond rond 18.30 uur Nederlandse tijd in gang gezet. De wedstrijd is live te volgen via Ziggo Sport.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet