NASCAR

NASCAR: Trackhouse Racing maakt ambitieus programma voor internationale rijder bekend

Trackhouse Racing dat vorig jaar door Justin Marks van Chip Ganassi werd overgenomen maakte gisteren "Project 91" bekend. Nog dit jaar wil het team naast Ross Chastain en Daniel Suarez een derde auto inzetten voor een rijder die niet uit NASCAR afkomstig is.

2022 Trackhouse 2
Justin Marks (l) nam twee jaar geleden het NASCAR-Team van Chip Ganassi (r) en continueert de visie van de vorige eigenaar op nog bredere schaal.

Tekst: Willem J. Staat

Foto's: NASCAR/Trackhouse

Trackhouse Racing maakt ambitieus programma voor internationale rijder bekend
Trackhouse Racing-eigenaar Justin Marks is een man met visie die veel takken van autosport doorlopen heeft. Naast deelnames in de Xfinity-races kwam hij in het verleden ook met regelmaat voor het team van Turner Motorsports met een BMW in IMSA-wedstrijden uit.

Het team gaf gisteren een perscommuniqué uit waarin aangekondigd werd dat het team de bestemming moet worden voor "globale sterren uit de internationale racewereld die graag aan de meest populaire vorm van de Amerikaanse autosport willen deelnemen."

Justin Marks: " De missie van PROJECT 91 is om het kruispunt van NASCAR en de globale autosportcultuur te activeren. Ik geloof er in dat de Next Gen auto de kans biedt om aan het internationale autosportgesprek deel te nemen. Wij beschikken nu over een auto met internationale technologische relevantie waar coureurs uit andere autosportdisciplines op het hoogste niveau van NASCAR kunnen strijden zonder dat de steile leercurve die de vorige generatie auto's vereiste.

Het gebruik van diffusors, een onafhankelijke wielophanging, de sequentiële versnellingsbak hebben nu in een platform geresulteerd in een platform dat minder afhankelijk is van de gepatenteerde stockcar kennis die historisch gezien elke overgang naar NASCAR moeilijk heeft gemaakt.""

Nog de komende dagen zal het team naast Daniel Suarez en Ross Chastain een derde rijder aankondigen. Juan Pablo Montoya heeft natuurlijk na zijn F1 carrière met redelijk succes in de NASCAR Cup gereden. Won verschillende wedstrijden maar slaagde er niet in om op de ovals te winnen.

In een ver verleden hebben Jacky Ickx, Vic Elford, Rolf Stommelen en zelfs Lella Lombardi slechts incidenteel aan NASCAR-wedstrijden deelgenomen. Daniel Ricciardo is een grote NASCAR-fan en mocht eerder dit jaar een demo met een ex-Dale Earnhardt Sr. Chevrolet Cup-auto op COTA geven. De aankondiging van Trackhouse Racing, de komst van Hezeberg Racing en natuurlijk de Next. Gen auto heeft er toe geleid dat NASCAR zich langzamerhand gaat transformeren naar een minder gesloten klasse waar toprijders uit de gehele wereld kunnen deelnemen. Dit is de visie die ook het NASCAR management bestaande uit o.a Ben Kennedy en Steve Phelps voor ogen heeft.

2022 Trackhouse 1
Ross Chastain won eerder dit jaar al op Talladega en COTA. Overigens heeft Trackhouse Racing op haar website al een pagina voor Project 91 geopend!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet