TCR Series

TCR: Zweedse Jessica Bäckmann alle mannen de baas in TCR Germany

De Zweedse Jessica Bäckmann won afgelopen weekend in de TCR Germany beide wedstrijden op de Red Bull Ring. Zelfs een tijdstraf in de eerste wedstrijd kon haar niet van de eerste plek afhouden. Na Michelle Halder is zij de tweede vrouw die in de TCR Germany wist te winnen.

Backmann Jahr
Teambaas en werkneemster samen op het podium.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Zweedse Jessica Bäckmann alle mannen de baas in TCR Germany
Op de Red Bull Ring behaalde Jessica Bäckmann afgelopen zaterdag haar tweede TCR Germany overwinning. Ondanks een valse start ging de Zweedse RoJa Hyundai-rijdster alsnog met de eer strijken. De 24-jarige Bäckmann had met haar Hyundai Velostar N TCR een uitstekende start maar werd daarvoor direct bestraft.

Jessica Bäckmann: "Toen ik van de straf op de hoogte werd gesteld wist ik dat ik moest pushen. Toen ik over een voorsprong van ruim zeven seconden beschikte kon ik het niet geloven" Overigens kon zij vanwege een motorwissel bij Jonas Karlys vanaf pole vertrekken. De Zweedse jongedame verkeerde al in absolute topvorm want in de trainingen was zij al bijzonder snel en kwalificeerde zich als tweede. 

Junior-coureur Ladniak kreeg overigens niet de kans om haar te passeren en eindigde als tweede. De winnaar van de Junior Challenge was na de wedstrijd zeer tevreden. "Voor mij een fantastisch moment. Ik ben erg gelukkig met het resultaat. De snelheid was zeer goed, maar niet goed genoeg voor een eerste plek."

2022 Backmann Race
Bäckmann en Jahr domineerden op de Red Bull Ring.

Achter Ladniak eindigde zijn teamgenoot Martin Andersen op de derde plek. "De Hyundai's waren in de wedstrijd zeer snel en ik had in de wedstrijd enkele spannende duels. De derde plek levert mij voor het kampioenschap belangrijke punten op" aldus de Deen. Patrick Sing eindigde vanaf een achtste startplek als vierde en hij behaalde tevens zijn beste seizoensresultaat. Voor Jonas Karlys zat er na een sterke inhaalwedstrijd met zijn Hyundai niet meer dan een vijfde plek in.

Daarachter volgden Robin Jahr (D/31 RoJa Motorsport Hyundai Velostar N TCR), Max Gruhn (D/Gruhn Stahlbau Racing Audi), Junior René Kircher (D/21 RoJa Motorsport by ASL Lichtbau Hyundai Velostar N TCR). Laatstgenoemde kon vanwege technische problemen overigens niet aan de kwalificatie deelnemen. Veteraan Roland Hertner (D/61) completeerde met zijn Honda Civic de Top9.

2022  Backmann
De typische Red Bull Ring foto.

In de tweede wedstrijd op zondag zag het er gedurende lange tijd naar uit dat Bäckmann de wedstrijd als derde zou beëindigen maar zij profiteerde van een aanrijding tussen de koplopers Martin Andersen (DK/27 Liqui Moly Team Engstler) en zijn teamgenoot Szymon Ladniak (PL/19). De beide Honda Civic-rijders vielen resp. naar de derde en vierde plek terug. Daarvan profiteerden o.a. Robin Jahr die als tweede wist te eindigen. Polesitter Jonas Karlys (Lit/32) viel met zijn Hyundai i30 N TCR na een pitstop naar de staart van het veld terug en werd nog als tiende geklasseerd.

Robin Jahr: " Alle rijders hebben hier wel een megaprestatie geleverd. Het niveau in de TCR is bijzonder hoog. Een beetje geluk hoort er natuurlijk ook wel bij. Maar het is een bijzonder gevoel om hier een dubbeloverwinning te vieren. Dankzij mijn team ben ik er in geslaagd om hier te staan." Aanvankelijk zag het er naar uit dat Liqui Team Engstler een dubbelzege zou behalen. Die ging nu voor de eerste maal naar RoJa Motorsport.

Radermecker
Vincent Radermecker behaalt nog steeds podiums in de TCR Germany.

Met een vijfde plek was de inmiddels alweer 55-jarige Vincent Radermecker (Maurer Motorsport) met zijn Holden Astra de beste Trophy-rijder. Gedurende het weekend van 17-19 juni keert TCR Germany naar Oostenrijk
terug en rijdt op de Salzburgring.

Duels
Slechts 12 inschrijvingen helaas. Maar wel "close and competitif" racing.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet