ESports

Esports: Sebastian Job wint Le Mans Porsche Tag Heuer Esports Supercup hoofdrace. Klassementsleider Diogo C. Pinto tweede

Dankzij zijn overwinning in de hoofdwedstrijd van de Porsche Tag Heuer Esports Supercup op Le Mans houdt Sebastian Job het titelgevecht spannend. Uitkomend voor het Oracle Red Bull Racing Team was de Britse simracer in staat om het gat met de leider in de tussenstand van het kampioenschap, Diogo C. Pinto, aanzienlijk te dichten. De Portugese Team Redline Porsche 24-simracer gaat met een voorsprong van 37 punten naar Monza. Eerder op de avond had Kevin Ellis Jr. de Sprintwedstrijd op zijn naam weten te schrijven. Daarmee verdedigde de Brit zijn tweede plek van de internationale merkencup op het iRacing platform.

2022 Le Mans Job
Sebastian Job maakt kans op een tweede titel dit seizoen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche

Sebastian Job wint Le Mans Porsche Tag Heuer Esports Supercup hoofdrace. Klassementsleider Diogo C. Pinto tweede
Job domineerde de kwalificatie in de virtuele 375 kW (510pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup. In de drie ronden durende Sprintwedstrijd verloor de Brit de leiding aan Kevin Ellis Jr. en viel na een crash met Coanda-coureur Dayne Warren naar de vijfde plek terug. Tot aan de finish wist Ellis Jr. zijn krappe voorsprong vast te houden. De tweede plek ging naar de Spanjaard .Alejandro Sanchez (SDK Gaming), achter hem volgde de Fransman Jeremy Bouteloup (Coanda) en de Amerikaan Zac Campbell (VRS). In een crash met Sebastian Job trok Dayne Warren ditmaal aan het korste eind en verloor heel veel posities. De leider in de tussenstand, Diogo C. Pinto, eindigde als zesde gevolgd door de Spanjaard Salva Talens (Msi Esports) en Cooper Webster. De Australiër was wederom de beste rookie.

2022 Start Le Mans Start op het  Circuit "Les 24 Heures"

Voor de hoofdrace startte de Top 8 in omgekeerde gridvolgorde. Dit betekende dat Oracle Red Bull eSports racing-coureur Webster vanaf pole mocht vertrekken. Sebastian Job ging vrij snel aan hem voorbij en in daaropvolgende vier ronden maakten de beide teamgenoten van elkaar's slipstream gebruik om hun leidende posities tegen Pinto en Campbell te verdedigen. Een duwtje wierp de Australische rookie terug. Dit promoveerde Pinto tot een sterke achtervolger. Evenals Campbell zette Job de Portugese coureur onder druk en in de allerlaatste ontvouwde zich een pakkend driemansgevecht. De Britse simracer hield echter het hoofd koel en wist de aanvallen van zijn achtervolgers af te slaan en ging als eerste over de streep gevolgd door Pinto en Campbell. Bouteloup eindigde als vierde gevolgd door Sanchez en Webster.

Voorafgaande aan de finale op Monza ziet de situatie voor de leider in de tussenstand van het kampioenschap, Diogo C. Pinto, er in de tussenstand van de Porsche Tag Heuer Esports Super Cup, er rooskleurig uit. Kevin Ellis Jr. sloot de hoofdrace in achtste positie af en beschikt over een achterstand van 37 punten. Na 2020 maakt Job opnieuw kans om een tweede titel in de Porsche Tag Heuer Esports Supercup te winnen.


2022 Casey Kirwan
Casey Kirwan won bij de All Stars.

Casey Kirwan wint All Star Hoofdwedstrijd
De contentmakers uit de Esports scene hadden wederom alle vertrouwen in de virtuele Porsche 911 GT3 R. De pole-position ging naar Tyson "Quirkitized" Meier. Na een wat chaotische start van de wedstrijd moest de Amerikaan plaats maken voor Dan "Suzuki" Sosulski, maar reed alsnog de overwinning naar huis. Sosulski verspeelde zijn tweede plek aan Casery Kirwan nadat de Amerikaan zich vanaf een elfde plek door het startveld had weten heen te ploegen.

Voor de tweede wedstrijd werd er ook met een omgekeerde grid volgorde gestart. Jaroslav "Jardier" Honzik catapulteerde zichzelf vanaf pole direct in leidende positie. eNASCAR-star Kirwan maakte handig gebruik van zijn ervaring in slipstream duels. In de allereerste ronde won hij maar liefst acht plekken en richtte vervolgens zijn pijlen op "Suzuki" Korte tijd later bevond hij zich al in tweede positie. Halverwege de zeven ronden durende wedstrijd had het gat van vijf seconden geheel weggewerkt, reed het gat naar "Jardier" dicht en pakte de leiding om als eerste te eindigen. De tweede plek ging naar Honzik en "Quirkitized" Meier eindigde als derde. In een eindsprint richting finish slaagde hij er nog in om "Dan Suzuki" te passeren.

2022 Job Ellis front
Job en Ellis op het lange rechte stuk van de Hunadieres in gevecht.

Commentaren:
Casey Kirwan (USA): " Om eerlijk te zijn ben ik nooit een fan van Le Mans geweest omdat ik er altijd moeite mee heb. De auto set-up was nogal schetsmatig om mee te rijden. Ik had mijn achterbanden snel aan flarden gereden. Alle passages waren moeilijk te hanteren. Maar toch was het leuk."

Sebastian Job (GB/Orace Red Bull Racing Esports): "Met mijn teamgenoot Cooper Webster was het werkelijk goed teamwork. Telkens als we op de rechte stukken reden vroegen we ons af van "Wat is nu het plan" We probeerden iedereen zoveel mogelijk achter ons te houden. Wij hadden niet verwacht dat Diogo C. Pinto in de vijfde ronde een "move" zou maken. Anders hadden wij het zeker anders gespeeld. Jammer dat Cooper en ik tot aan de finish niet samen konden rijden."

Diogo C.Pinto (P/Porsche24 Team Redline): "In de kwalificatie was ik al gewaarschuwd en wilde niet al teveel risico's nemen. Ik besloot om mij te focussen op het verzamelen van punten en in de Top 8 te blijven zodat ik voor de hoofdrace een goede startpositie zou hebben. De hoofdwedstrijd was meer bewogen. Ik voor Sebastian Job maar hij wist zijn voorsprong heel slim te verdedigen. Ik had gewoon geen kans. Ik ben blij met mijn tweede positie en dat ik mijn voorsprong in het kampioenschap een beetje wist te vergroten."

2022 Zac Campbell
Zac Campbell kreeg steun van zijn teamgenoot Jeremy Bouteloup.

Zac Campbell (USA/VRS): "De hoofdwedstrijd was heel interessant en tactisch. Op het rechte stuk had ik een momentje met Cooper Webster. Ik wist het onder controle te houden maar mijn auto was aan beide kanten beschadigd. Dit hinderde mij wel in de slotfase. Ik had het geluk om mijn teamgenoot Jeremy Bouteloup achter mij te hebben. Het is zijn laatste seizoen en hij hielp mij om het ding naar huis te rijden. Superprachtig van hem."

De finale van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup vindt op 4 juni a.s. op het virtuele 5.793 km lange Monza GP circuit plaats. Er zijn 85 punten te verdienen en nog vier rijders maken theoretisch kans om de titel binnen te halen.

2022 Kevin Ellis
Gaat Kevin Ellis Jr. Sebastian Job in de finale van een tweede titel afhouden?


Uitslag PESC
Circuit des 24 Heures in Le Mans (F), sprint race
1. Kevin Ellis jr. (GB/Apex Racing Team)
2. Alejandro Sánchez (E/SDK Gaming)
3. Jeremy Bouteloup (F/Coanda)
4. Zac Campbell (USA/VRS)
5. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports)

Circuit des 24 Heures in Le Mans (F), Hoofdwedstrijd
1. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports)
2. Diogo C. Pinto (P/Porsche24 Team Redline)
3. Zac Campbell (USA/VRS)
4. Jeremy Bouteloup (F/Coanda)
5. Alejandro Sánchez (E/SDK Gaming)

Tussenstand na negen van tien wedstrijden
1. Diogo C. Pinto (P/Porsche 24 Team Redline), 503 pnt.
2. Kevin Eliis jr (GB/Apex Racing Team), 466 pnt
3. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports), 455 pnt
4. Zac Campbell (USA/VRS), 428 pnt,
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet