TCR Series

TCR Italy: Niels Langeveld kent ups & downs op Autodromo Enzo e Dino Ferrari

lanegeveld-4

Het tweede raceweekend van TCR Italy seizoen 2022 had alles: tricky omstandigheden, snelle rondetijden, veel inhaalmanoeuvres, crashes en ook het nodige drama voor Niels Langeveld. Hij hield zijn auto knap op de baan op Imola, maar kon vanwege een falende lauch control zijn tweede startpositie niet verzilveren. Desalniettemin liet de Target Competition racecoureur zijn spierballen zien door zich terug naar voren te knokken. Aan de auto en de vechtlust ligt het niet!

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

langeveld-1


Imola kent een rijke racehistorie en ligt bijna letterlijk in de achtertuin van 's werelds meest legendarische race-/automerk. De verhalen rondom het circuit zijn even mooi als tragisch, met als dieptepunt het fatale ongeluk van Ayrton Senna. Ook het weekend van Niels Langeveld laat een dubbel gevoel achter. Op de vrijdag wist hij iedereen te verrassen, inclusief zichzelf, door op een natte baan meteen te schitteren met een solide P5. Geen verkeerde start voor iemand die hier nog nooit een meter heeft gereden. Tijdens de tweede trainingssessie kwam het talent opnieuw bovendrijven op opdrogend asfalt.
  langeveld-2

Hoogtepunt was de zaterdag, toen Niels met team Target voor het eerst kennismaakte met een droog Imola en zijn Hyundai Elantra N TCR tijdens de kwalificatie op de eerste startrij neerzette: "De auto voelde vanaf het begin goed aan en ik kon 'm precies plaatsen waar ik 'm wilde. Tot mijn eigen verbazing zag ik aan het einde van de rit mijn naam bijna bovenaan de tijdenlijst staan op een tweede plaats", aldus een uitermate gelukkige Niels Langeveld.
  langeveld-3

Race 1 zag er op papier veelbelovend uit voor de coureur, maar een haperende Launch Control gooide roet in het eten. "De software deed niet wat die moest doen, waardoor ik bij de start amper van mijn plek kwam en de auto zelfs kortstondig stil viel. Gelukkig wist ik de systemen te resetten, de motor sloeg weer aan en mijn inhaalrace kon beginnen... Vanaf plek 15." Niels Langeveld toonde zijn ware raceaard en wist de schade beperkt te houden door zich te mengen in de strijd vooraan het veld. Clashes en straffen van anderen hielpen hem uiteindelijk naar een zevende positie.

Toch kon Niels niet helemaal tevreden zijn. "We hadden vanaf P2 meteen moeten toeslaan. Helaas zijn we voor een groot deel ook afhankelijk van de techniek. Dit heeft ons veel kostbare punten gekost." In race 2 ging Target Competition voor de revanche: "Het team had het probleem met de Launch Control op tijd opgelost. Vanwege het wegvallen van één van de deelnemers vertrok ik vanaf P6. Ik merkte dat ik na de teleurstelling van de eerste race voorzichtiger van start ging. Hierdoor verloor ik kortstondig een positie, maar pakte die later weer terug. Daarna zat ik min of meer vast, doordat ik topsnelheid miste."
  langeveld-5

Op het circuit van Misano zal Niels Langeveld opnieuw toeslaan met nul baanervaring. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat goedkomen. Op Imola zaten we er immers ook prima bij, met uitzondering van de rechte lijn snelheid. En met een vierde positie in de tussenstand van het kampioenschap ligt het seizoen nog helemaal open.

Stand Kampioenschap
1. Tavano Salvatore 133
2. Volt Ruben 121
3. Tamburini Carlo 108
4. Langeveld Niels 107
5. Fernández Gil Rubén 95

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet