Formula E

Formule E: Abt bevestigt comeback in ABB Fia Formule E kampioenschap

ABT Sportsline bevestigde vandaag haar comeback in de Formule E en zal in het nieuwe Gen3 tijdperk aan het kampioenschap deelnemen. Hans Jürgen Abt en de Formule E-organisatie bevestigden dit vanmorgen.

2022 ABT Biermeier
Hans Jürgen Abt en Thomas Biermeier hebben er nooit geen geheim van gemaakt dat zij de FE een warm hart toedroegen. Nu keren zij met ABT Sportsline in het negende seizoen weer terug. 

Tekst: Willem J. Staat
Foto: Formule E

ABT bevestigt comeback in ABB FIA Formule E Kampioenschap
Het Duitse ABT Team nam aan de eerste zeven Formule E-seizoenen deel maar trok zich voor het achtste terug. Ondanks haar afwezigheid in het zevende seizoen behoort ABT tot één van de meest succesvolle teams binnen het kampioenschap. In totaal behaalde het team 47 podiums en in totaal 1338 punten.

In 2014 won het team met Lucas di Grassi in het Chinese Bejing de allereerste wedstrijd van het kampioenschap. In 2017 schreef Di Grassi de titel op zijn naam. Eén jaar later won ABT de teamtitel en ging met Audi een partnership aan.

Hans Jürgen Abt: " De Formule E heeft altijd een grote plek in ons hart gehad en wij hebben er nooit geen geheim van gemaakt dat we terug wilden komen. Het doel van Abt en het team is om samen Sports Marketing directer Harry Unflath en CEO Thomas Biermeier een perfect pakket samen te stellen.

Thomas Biermaier: " Na een interne "kick-off" zijn we nu in gesprek met onze huidige- en potentiële partners. Het doel is om met een sterk team naar het kampioenschap te komen zowel op als naast de baan. Wij hebben altijd met de Formule E contact gehouden en veel steun gekregen van het team rondom Alejandro Agag, Alberto Longo, Jamie Reigle en Frederic Bertrand." Het resultaat: ABT heeft de intentie uitgesproken om de twaalfde licentie voor het negende seizoen over te nemen.

Inmiddels beschikt men bij ABT over een powertrain leverancier welke op korte termijn bekend gemaakt gaat worden. Thomas Biermaier: " Met betrekking tot de rijders hebben wij duidelijke ideeën. In tegen stelling tot de laatste maal toen we als fabrieksteam aanwezig waren, zullen we nu een underdogteam zijn. Daarom is het belangrijk om snelle en intelligente rijders in de cockpit te hebben die bij ons passen. De eerste spannende gesprekken hebben plaatsgevonden en zijn positief verlopen. Ik ben ervan overtuigd dat wij ons team nu snel voor elkaar hebben."

Aberto Longo, medeoprichter van het kampioenschap: "ABT is met records en podiumklasseringen een bewezen succesverhaal binnen de Formule E zodat hun terugkeer na een seizoen afwezigheid positief is voor de fans en de sport."

Formule E CEO Jamie Reigle: " Formule E is de top van de elektrische autosport dus het is logisch dat toonaangevende teams van het kampioenschap deel uit willen maken. In het negende seizoen zullen we twee baanbrekende ontwikkelingen introduceren die ontworpen zijn om de aantrekkingskracht van het racen in het ABB Formule E kampioenschap verder te vergroten.

Eerst debuteren we met de Gen3 auto die op het gebied van prestaties, efficiëntie en duurzaamheid de norm zal stellen. Ten tweede introduceren we een nieuwe financiële regelgeving om het concurrentie-evenwicht en de financiële duurzaamheid van onze teams te ondersteunen. Samen creëren ze op de lange termijn een omgeving van competitief racen. Wij kijken er naar uit om te zien dat ABT bij haar terugkeer in de Formule E deze kansen omarmt."

Frederic Bertrand Directeur Formule E#Innovatieve Sportactiviteiten bij de FIA: "Ik ben verheugd dat een team dat sinds het begin zo nauw met de FE verbonden was duidelijk de intentie heeft uitgesproken om volgend jaar om op de eerste startgrid van het nieuwe Gen3 tijdperk in het ABB FIA Formule kampioenschap terug te keren. ABT heeft solide referenties in de serie maar nog meer in de autosport als geheel en hun inzet onderstreept de activiteit van zowel de Formule E als de Gen3 auto die onlangs in Monaco werd gepresenteerd."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet