V8 Supercars

V8 Supercars: Chaz Mostert roept op tot levenslange social media ban “dreigfans”

Na de zinderende F1 finale in Abu Dhabi eind vorig jaar regende het social media oorlogjes op de diverse platformen. Soms werden de gefrustreerde uitingen weggehaald of bleven staan. Er waren door de "dreigfans" schofferingen over en weer. Afgelopen zondag tijdens de tweede Supercarwedstrijd in Perth was er een nieuw dieptepunt in de sport dat nog veel verder ging.

2022 Mostert
Chaz Mostert deed een vanmorgen een oproep om "dreigfans" levenslang van de social media te verbannen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Holden/Shell V Power Racing/Willem J. Staat

Chaz Mostert roept op tot levenslange social media ban "dreigfans"
Mostert verloor afgelopen zondag zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap en beschikte niet bepaald over een resultaat om naar huis te schrijven. 22, 12e en 19e. Vanochtend vroeg was Mostert bezig met andere zaken.

Gedurende de wedstrijd maakte Cam Waters in de Tickford Mustang, in het gevecht om de leiding met Will Davison, een "move" die niet door de beugel kon en werd daar voor met een penalty van vijf seconden bestraft. Waters kon het tijdsverschil vanwege een safetycar situatie ook niet meer goed maken en werd als vierde geklasseerd terwijl Davison de wedstrijd won.


2022 Waters Cameron Waters ging in de tweede wedstrijd in Perth afgelopen zondag in de fout en kreeg daardoor vijf strafseconden waarmee de overwinning om zeep was.

Daarmee was de kous niet af. Oud-coureur en wedstrijdleider Craig Baird werd zelfs tijdens de wedstrijd niet alleen op de social media bedreigd maar ook telefonisch direct na het incident. Baird moest zijn beslissing maar onmiddellijk terugdraaien.

Chaz Mostert: " Ik merk dat er een heel groot probleem is en dat zo niet zelfs op de achtergrond groeit, bij onze geleefde Supercars. Het weerspiegelt zich nu ook in onze dagelijkse wereld buiten de sport die voor nu zorgwekkend is en de volgende generatie mensen. In deze wereld en in elke sport zullen er mensen zijn die aan weerszijden van het hek zullen staan. Dit hoort gewoon bij het leven.

Maar wat geeft jou als persoon het recht om iemand te targetten met haat/agressie en zelfs iemand te bedreigen die je persoonlijk nog niet eens kent. En zelfs als je ze wel kende geeft je dit nog niet eens het recht om dit in het openbaar of op een social media platform te doen. Wat voor voorbeeld geef je aan de volgende generatie? Ik vind het afschuwelijk. Ik walg ervan van wat er dit weekend gebeurd is. De wedstrijdleider heeft de moeilijkste taak en werk om voor ieders vermaak een eerlijke wedstrijd te creëren. "

2022 Baird
Wedstrijdleider Craig Baird heeft een schat aan ervaring en reed in het verleden met regelmaat op de Nordschleife.

Mostert was de afgelopen jaren duidelijk voorstander van een "No Social Hate" campagne en was hierin in het verleden volkomen duidelijk door te stellen dat agressieve haat in bedreigend gedrag op de social media platformen nu maar eens definitief uitgeroeid moet worden.

"Naming and Shaming" is niet de manier omdat dit alleen nog maar meer haat creëert. Waar ik voor pleit is om deze mensen voor een bepaalde tijd een toegangsverbod te geven en definitief van de social media te verbannen.

2022 Will Davison Will Davinson winnaar van een "omstreden wedstrijd?"

Mostert kreeg vanochtend vanuit de gehele Australische sportwereld direct bijval met zijn pleidooi. Will Davison: " Bedankt voor deze belangrijke boodschap. Het is van cruciaal belang dat de noodzaak van de veranderingen benadrukken. Want wat er nu op dit moment gebeurt is totaal onaanvaardbaar."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet