V8 Supercars

V8 Supercars: Walkinshaw Andretti United met Ford? De ere lijst van de 600 Holden-overwinningen

Ryan Walkinshaw is er voor Walkinshaw Andretti United niet in geslaagd om voor de Gen3. Supercars een derde fabrikant te vinden. Walkinshaw heeft het afgelopen jaar met diverse fabrikanten gesproken maar deze gesprekken met o.a. Jaguar leverden niets op. Walkinshaw schakelt naar Ford over zoals de situatie zich nu laat aanzien.

2022 Ryan Walkinshaw
Ryan Walkinshaw trekt naar verwachting a.s. vrijdag voor het seizoen 2023 definitief de stekker uit Holden. Daarmee is de cyclus rond. Zijn vader begon ooit met de Ford Capri's.......

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Holden/WAU

Walkinshaw Andretti United met Ford? De ere lijst van de 600 Holden-overwinningen
Bij de Gen3. presentatie weigerde Walkinshaw om een auto op te stellen. In 2016 verloor WAU-de fabrieksdeal met Holden. Het Triple Eight Red Bull Ampol Racing Team kreeg de officiële deal en mocht ook de "klantenauto's" voor de andere teams opbouwen.

2022_WAU_Stickers.jpg
Dit behoort straks tot het verleden.....
Ryan Walkinshaw was bij de presentatie afgelopen jaar geen voorstander van het Chevrolet-concept. Ook het feit dat Ryan Walkinshaw niet voor de eerste tests van de Gen3. auto was uitgenodigd schijnt veel kwaad bloed gezet te hebben. Volgens de geruchten zouden er al een paar Coyote Ford-motoren bij WAU op de testbank staan. Een opmerkelijke ontwikkeling in de geschiedenis van het team. Kort nadat TWR in 1985 op Bathurst een drievoudige overwinning behaalde maakte Tom Walkinshaw van Holden een powerhouse team in de Australische Supercars.

2022 WAU Holden
Walkinshaw en Holden zijn straks geschiedenis.......

"De Rode Leeuw" Holdens werden een begrip en behaalde tussen 1998 en 2002 maar liefst vijf titels. De overschakeling van WAU naar Ford zou de gridbalans iets meer in evenwicht brengen. Op dit moment nemen slechts vier Ford teams het tegen 16 Holdens op. Saillant details in 2010 wisselde het team van Triple Eight naar Holden. Twaalf jaar later verhuist TWR dus van Holden naar Ford. A.s. vrijdag is er een persconferentie waarin de deal waarschijnlijk aangekondigd gaat worden. WAU weigert overigens elk commentaar.

2022 SVG SVG schreef afgelopen weekend Holden geschiedenis. 

De 600 Holden-overwinningen
SVG bezorgde het merk Holden afgelopen weekend haar 600e overwinning in de spectaculaire Australisch Supercars. Mogelijk bezorgt SVG het merk eind dit jaar nog een 18e titel maar daarna wordt het Holden-boek voor eeuwig gesloten en wordt het merk op de circuits door Chevrolet vervangen.

Lijst van 600 Holden overwinningen
108: VF Commodore
103: VE Commodore
70: ZB Commodore
63: VT Commodore
45: VX Commodore
37: VZ Commodore
35: VS Commodore
27: VR Commodore
23: VY Commodore
17: Torana L34, Torana A9X, VP Commodore
8: VH Commodore
7: VB Commodore
6: Torana XU-1
4: HT Monaro, VC Commodore
2: HK Monaro, Torana SL/R5000, Torana LX SS, VK Commodore
1: VN Commodore

Rijdersoverwinningen
91: Jamie Whincup
85: Craig Lowndes
80: Mark Skaife
59: Shane van Gisbergen
56: Garth Tander
46: Peter Brock
28: Greg Murphy
21: Russell Ingall
19: Todd Kelly
14: Jason Bright
12: Allan Grice, Rick Kelly
8: Bob Morris, Larry Perkins
7: Jason Bargwanna, James Courtney
6: Norm Beechey, Colin Bond, Will Davison, Paul Dumbrell, Steven Richards, Chaz Mostert
5: Fabian Coulthard
4: Jim Richards, David Reynolds, Nick Percat
3: Warren Luff, Jonathan Webb, Lee Holdsworth
2: John Harvey, Wayne Gardner Paul Morris, Tony Longhurst, Cameron McConville, Scott McLaughlin, Sebastien Bourdais, Tim Slade
1: Charlie O'Brien, Dean Canto, Ian Geoghegan, Jack Perkins, Jason Richards, Michael Caruso, Steve Owen, Alexandre Prémat, Luke Youlden, Scott Pye, Anton De Pasquale, Will Brown
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet