Porsche Cups

Porsche Cups: Een podiumplaats voor Kay van Berlo op Laguna Seca

220318 Berlo portret
Kay van Berlo hield op Laguna Seca de schade beperkt met eenmaal een derde en eenmaal een vierde plaats

Het is niet altijd feest. Na zijn galavoorstellingen met vier overwinningen uit vier races in de eerste twee weekeinden van de Porsche Carrera Cup North America presented by the Cayman Islands in Sebring en Long Beach moest Kay van Berlo op Laguna Seca genoegen nemen met één podiumplaats uit twee wedstrijden: in de eerste race werd hij vierde, de tweede race sloot hij als derde af. Parker Thompson won beide wedstrijden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Porsche Motorsport North America

"Een oké weekend", begint Van Berlo enigszins aarzelend zijn relaas. "De vrijdag met twee vrije trainingen en de kwalificatie was een beetje rommelig. We hebben twee belangrijke testdagen voor dit evenement gemist in verband met een clash met de ELMS. We waren op vrijdag wel snel, constant rond plek drie, vier, maar misten net dat kleine beetje. In de kwalificatie was mijn eerste run wel oké, maar ik had veel plekken waar ik nog wel wat tijd had laten liggen, dus ik zette alles op de tweede run met nieuwe banden, maar toen kwam er een rode vlag en moest ik dus genoegen nemen met de vierde plaats. Zeker op Laguna is starten vanaf de vierde plek, op de buitenste rij een drama en daar kwamen we tijdens de race snel achter. De hele binnenrij kwam er in de eerste bocht voorbij, ook mijn teamgenoot schoof nog even voorlangs. Gelukkig bleef ik wel zonder schade, maar ik was teruggevallen tot de tiende plaats. Uiteindelijk wel teruggekomen tot plek vier, dus wel weer goede punten. De snelheid tijdens de race was veel beter dan op vrijdag, maar als je van plek tien moet komen is het een moeizaam verhaal."

Op zondag startte Van Berlo andermaal vanaf de vierde plaats. "Weer aan de buitenkant, het was een kopietje van zaterdag, ik zag het al, ze kwamen direct weer naar binnen, dus opnieuw weggestuurd, maar ik kon er met wat risico toch omheen rijden. Op plek vier de eerste bocht doorgekomen, vervolgens P3 gepakt, het gaatje dichtgereden naar Riley (Dickinson) en Parker (Thompson) op de eerste en tweede plaats, maar het is op Laguna met zo weinig grip heel moeilijk aanvallen. Zeker als je achter iemand aan zit wordt het onderstuur dat je toch al hebt in de vuile lucht nog eens tien keer zo erg! Ik ging een keer wijd, waardoor ik mijn derde plek verloor, maar die kon ik snel weer terugpakken. Daarna had ik niks meer over om nog een aanval te plaatsen. Als geheel moet ik zeggen dat de snelheid super was, maar de omstandigheden maken het er erg lastig. Maar goed, toch weer goede punten gepakt en in tegenstelling tot alle anderen nog geen uitval gehad, dus ik blijf aan de leiding in het kampioenschap. Nu gaan we ons klaarmaken voor Watkins Glen, daar doe ik een dubbel programma met Carrera Cup en IMSA."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet