DTM

DTM: Auer en Müller eerste racewinnaars nieuw seizoen, Bortolotti leidt in tussenstand

220501 DTM R2 Start
Een goed bezet veld voor het nieuwe DTM-seizoen

Met een veld van 29 auto's, het grootste aantal sinds 1994, zes verschillende merken en rijders uit 15 landen begon de DTM dit weekeinde aan het nieuwe seizoen op het circuit van Portimão aan de Algarve in Portugal. De Oostenrijkse Winward-Mercedes-rijder Lucas Auer won de eerste race van het jaar, op zondag zegevierde de Zwitser Nico Müller met de Audi van Team Rosberg. De Italiaan Mirko Bortolotti, vorig jaar in Assen als gastrijder al op het podium, eindigde met de Grasser Racing-Lamborghini in beide races als derde en voert na het eerste van de acht raceweekeinden van dit seizoen het rijderskampioenschap aan.

Tekst: René de Boer (vanuit Portimão, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR/Jürgen Tap

220501 DTM Bortolotti pole R1 Eerste pole-position voor Lamborghini in de DTM dankzij Mirko Bortolotti

In de kwalificatie op zaterdag gokte Mirko Bortolotti door alles op één run te zetten, geheel in afwijking tot wat al sinds jaar en dag in de DTM gebruikelijk is. De gok pakte goed uit, want op zijn eerste vliegende ronde behaalde de Italiaan gelijk de tweede plaats en op de ronde daarna had hij aan 1:39,678 minuten genoeg voor de pole-position, waarbij hij bovendien nog een verse set banden over had. De Canadese nieuwkomer Mikaël Grenier kwalificeerde zich met de GruppeM-Mercedes als tweede, zijn merkgenoot Lucas Auer behaalde de derde startplaats.

220501 DTM R1 Auer
Lucas Auer won de eerste DTM-race van het nieuwe seizoen

In de race leek Bortolotti lange tijd op weg naar zijn eerste overwinning, maar uiteindelijk zag hij zijn kansen in rook opgaan na een safety-car-fase, uitgelokt door zijn Grasser-teamgenoot Rolf Ineichen, wiens Lamborghini na de pitstop met een technisch defect langs de baan kwam te staan. Bij de herstart was het Bortolotti die plotseling geen vermogen had en daardoor moest toekijken hoe Lucas Auer de leiding pakte, met Luca Stolz in zijn kielzog. Met Maro Engel op de derde plaats hadden Mercedes-rijders zelfs een tijdlang de top drie in handen, maar Engel verloor uiteindelijk de derde plaats aan Bortolotti en kreeg later nog een tijdstraf van vijf seconden voor een incident bij de pitstop, waardoor hij als tiende eindigde. Vooraan reed Auer zijn achtste DTM-zege naar huis, gevolgd door Stolz en Bortolotti. De Braziliaanse debutant Felipe Fraga, die in de Red Bull-Ferrari vierde op de grid was, reed ook lange tijd voorin mee, maar moest uiteindelijk opgeven na opgelopen schade bij de herstart, net als drievoudig kampioen René Rast, teruggekeerd na een jaar afwezigheid.

220501 DTM R2 Mueller Fraa
Nico Müller en Felipe Fraga, eerste en tweede in de zondagsrace

Op zondag behaalde Nico Müller met de Rosberg-Audi voor het eerst sinds augustus 2020 weer eens een pole-position. Achter hem volgden Bortolotti en Fraga. Zo luidde aanvankelijk ook de volgorde in de race, maar al in de tweede ronde passeerde Fraga Borolotti en nam zo de tweede plaats over. Auer reed vierde en was een van de eersten die binnenkwam voor de verplichte pitstop, maar daarbij werd een wiel niet goed bevestigd, waardoor hij een ronde later andermaal naar binnen moest en al zijn kansen op een goede klassering verkeken waren. Müller reed een probleemloze race, die hij afsloot met zijn elfde overwinning in de DTM. Fraga eindigde als tweede, terwijl Bortolotti ondanks extra gewicht na zijn podiumplaats van daags tevoren opnieuw als derde geklasseerd werd. BMW-rijder Marco Wittmann, op zaterdag met technisch defect voortijdig uitgevallen, eindigde als vierde, voor titelverdediger Götz, die als vijfde de beste Mercedes-rijder was. Laurens Vanthoor werd zevende en zorgde daarmee voor het beste resultaat van Porsche in het eerste DTM-weekeinde van het jaar.

220501 DTM Loeb
Sébastien Loeb beleefde zijn première in de DTM

Veel aandacht ging ook uit naar negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb, die in Portimão als vervanger van Nick Cassidy (Formule E in Monaco) in actie kwam met de AlphaTauri-Ferrari. Met name op zaterdag presteerde Loeb door als 16e te eindigden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet