Formula E

Formule E: Gen3. auto officieel in Monaco voorgesteld

De toekomst van de volledige high performance autosport werd vanmiddag in de Monaco Yacht Club en de FIA onthuld. De derde generatie Formule E auto werd daar officieel aan het publiek voorgesteld.

FE 1

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Formule E

Gen3. auto officieel in Monaco voorgesteld
De Gen3. auto is 's werelds allereerste race auto die speciaal voor opgetimaliseerd is ontworpen en geoptimaliseerd is voor de stratencircuits. De auto maakt in het negende seizoeen van het ABB FIA Formule E kampioenschap zijn debuut waar enkele van 's werelds grote autofabrikanten in de meest iconische steden wiel-aan-wiel racen.

De Gen3. auto is ontwikkeld door ingenieurs en duurzaamheidsexperts van de FIA. De Formule E is het toppunt van hoge prestaties, efficiëntie en duurzaamheid. De auto is ontworpen om de wereld te laten zien dat hoge prestaties en duurzaamheid krachtig naast elkaar kunnen bestaan. Zonder compromissen pioniert de Gen3. met geavanceerde technologiën die de overstap van de stratencircuits naar de weg zullen maken.

FE 2

Terwijl de aerodynamische ontwikkelingsprogramma's al tientallen jaren centraal staan in het stimuleren van de stapsgewijze verbetering in de autosport. De lancering van de nieuwe Gen3. software engineering betekent een nieuw strijdtoneel voor autosport-innovatie en competitie. Prestatie-upgrades voor de Gen3. worden als software updates rechtstreeks geleverd aan het geavanceerd besturingssysteem dat in de auto is ingebouwd.

Zeven toonaangevende leidende fabrikanten hebben zich aan het negende seizoen van het FIA Formule E kampioenschap geconfirmeerd waaronder DS Automobiles (Frankrijk), Jaguar UK (Engeland), Mahindra Racing (India), Maserati (Italië), NIO33 (UK/China), Nissan (Japan) en Porsche (Duitsland).

- De Generatie 3 batterijen behoren tot de meest duurzame die ooit zijn gemaakt en bestaan uit duurzame mineralen terwijl de  batterijcellen aan het eind van hun levensduur worden gerecycled en hergebruikt.

- Linnen en gerecyclde koolstofvezel zullen voor het eerst in de carrosseriebouw uit de oude Gen2. auto's gebruikt worden. Dit    betekent ook een vermindering van de totale hoeveelheid koolstofvezel die gebruikt gaat worden. Dit zal de ecologische  voetafdruk van de productie van de Gen3. carrosserie met meer dan 10% verminderen. Alle afvalkoolstofvezel gaat hergebruikt    worden voor nieuwe toepassingen door middel van een innovatief proces uit de luchtvaartindustrie.

- Natuurlijk rubber en gerecyclede vezels vormen 26 procent van de nieuwe Gen3. banden. Alle banden zullen na de wedstrijden volledig worden gerecycled.

FE 3

- De CO2 voetafdruk van de Gen3. is vanaf de ontwerpfase gemeten om alle reductiemaatregelen te informeren die zijn genomen  om de impact op het milieu te verminderen terwijl alle onvermijdelijke emissies gecompenseerd zullen worden als onderdeel van de netto koolstofverplichtingen die Formule E heeft.

- Alle Gen3. leveranciers werken overeenkomstig de internationale standaard om de milieu-effecten van de productie te verminderen (ISO 14001) en een FIA milieu accreditatie met 3 sterren hebben.

FIA President Mohammed Ben Sulayem: "Zowel technisch als ecologisch stelt de Gen3. nieuwe normen in de sport. De ontwikkelingsteams van de FIA en de Formule E hebben fantastisch werk geleverd en daarbij wil ik hun bedanken voor hun harde werk aan het project. Ik ben erg verheugd dat zoveel toonaangevende fabrikanten zich hebben aangemeld voor het volgende tijdperk van het kampioenschap en ik kijk vol verwachting uit naar het competitiedebuut van de Gen 3. in het negende seizoen.

Jamie Reigle Chief Executive Officer Formule E: "Monaco is het spirituele thuis van de autosport en er is geen betere plek dan onze Gen 3. auto hier te onthullen. De Gen3. auto verstoort en daagt de conventies van de autosport uit en zet daarbij de maatstaf voor prestaties, efficiëntie en duurzaamheid zonder compromissen.

FE 4

Samen met de FIA zijn we trots om de Gen3. aan de Formule E Fans onthuld te hebben en aan de bredere sportindustrie te laten zien hoe topsport, duurzaamheid en hogere prestaties in het FIA Formule E naast elkaar kunnen bestaan. Wij kunnen nauwelijks wachten om te zien hoe onze teams en coureurs de auto's in 2023 tot het uiterste zullen drijven."

FE 5


Oprichter Alejandro Agag van de Formule E: " De Gen3. auto vertegenwoordigt het ambitieuze derde tijdperk van de Formule E en het ABB FIA Formule E Wereldkampionschap. Met elke generatie raceauto's verleggen we de grenzen en de mogelijkheden van de EV-technologie en tot nu toe is de Gen3. ons meest ambitieuze project. De ogen van de wereld zijn op het Prinsdom gericht en wij zijn er trots op om een auto te onthullen die al twee jaar in de historische thuisbasis van de autosport in de maak is. Mijn dank gaat uit naar het geweldige team dat hier in de Formule E achter zit. De toekomst van de elektrische autosport ziet er rooskleurig uit."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet