TCR Series

TCR Italy: Vliegende start voor Niels Langeveld op Monza

2022-04-24 10.34.11 7218

Afgelopen weekend beleefde Niels Langeveld een droomstart op het circuit van Monza. Als debutant in de Italiaanse klasse van het Touring Car Championship gaf hij meteen zijn visitekaartje af door de seizoensopener op zijn naam te schrijven. De verraderlijke, natte omstandigheden waren Langeveld op 't lijf geschreven. Ook met de pure snelheid op droog asfalt zat het wel goed, gezien de keurige P2 in de kwalificatie. Vanwege de reversed grid opstelling op zondag, was Langeveld genoodzaakt om in race 2 vol in de aanval te gaan. Dat bleek niet zonder risico...

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

IMG 0761 edited


TCR staat bekend om haar spectaculaire, close-racing karakteristieken. Het eerste raceweekend van het seizoen in Italië stelde niet teleur: Niels Langeveld kwam als winnaar over de streep, maar moest er flink voor knokken. De weersomstandigheden droegen eraan bij dat hij zich heel, heel breed kon maken op Monza. Langeveld: "Vlak voor de start kwam het ineens met bakken uit de hemel. Tegen alle verwachtingen in hadden we het tot op dat moment droog gehouden. Maar dat het ineens zó glad zou worden, had ook niemand kunnen voorspellen. Toen de lichten op groen gingen stond iedereen op slicks; een pitstop maken voor regenbanden zou té veel tijd kosten, dus we namen de gok."

Race 1 van het seizoen hing aan elkaar van de glijpartijen, gele vlaggen en safety cars, maar Niels Langeveld hield zijn hoofd koel. "Het was één van de zwaarste races uit mijn carrière. Ik heb meerdere aanvallen moeten afslaan en het was constant zoeken naar het juiste rempunt. De auto's achter mij hadden misschien iets meer snelheid. Bij de start had ik echter meteen de leiding te pakken en die heb ik daarna niet meer afgestaan. Een beter scenario had ik tijdens m'n debuut bij team Target niet kunnen bedenken!"
  13

Sowieso zat Langeveld er dit weekend vanaf het begin goed bij met een P1 en P7 tijdens de vrije trainingen. De kwalificatie bracht hem op de eerste startrij, op slechts 0,05 seconden van de pole tijd. Op zondag werd hij automatisch terugverwezen naar plek 7. Nog steeds een prima uitgangspositie voor de race, al bestond er een risico dat het er heftig aan toe zou gaan in het extreem drukke middenveld. Langeveld knalde overtuigend uit de startblokken en lag één bocht later al op P5. Daarna was het dringen geblazen. Hij bleef knokken en posities winnen, totdat zijn wielophanging het begaf. In de achtervolging stuurde de Hyundai Elantra N TCR coureur té agressief over de kerbstones en moest dit bekopen met een uitvalbeurt.

Over twee weken gaat Langeveld voor de herkansing op Imola, want zo'n eerste overwinning smaakt natuurlijk naar meer. Bovendien klonk het Nederlandse volkslied er recentelijk nog in de koningsklasse; iets waar we heel snel aan kunnen wennen...

22/24 April – Monza
6/8 May – Imola
3/5 June – Misano
15/17 July – Mugello
2/4 September – Imola
16/18 September - Vallelunga
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet