TCR Series

TCR: Zeges voor Jessica Bäckman en Martin Andersen in TCR Germany op Oschersleben

De Zweedse Jessica Bäckman liet afgelopen weekend alle heren achter zich en schreef met de Hyundai Velostar N TCR de openingswedstrijd in Oschersleben op haar naam. Zij versloeg de Deen Martin Andersen (27/DK/ Liqui Moly Team Engstler Honda Civic TCR) met een voorsprong van slechts 0.587 secs) Jonas Karlys (32/Lit/ Hyundai i30 N TCR) eindigde als derde. Na Michelle Halder is zij de tweede vrouw die in de TCR Germany een wedstrijd wist te winnen.

2022 Jessi Backman
De Zweedse Jessica Bäckmann is de tweede vrouw die in de TCR Germany wist te winnen. Michelle Halder was de eerste.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

Zeges voor Jessica Bäckman en Martin Andersen in TCR Germany op Oschersleben
Bäckman ging direct na de start aan Andersen voorbij en legde daarmee de basis voor haar eerste zege in de TCR Germany. Jessica Bäckman: "Dit voelt werkelijk ongelofelijk aan. Het is voor mij altijd een droom geweest om een TCR-wedstrijd te winnen. Ik wist dat ik over snelheid beschikte. Ik had een goede start en wist de wedstrijd onder controle te houden."

Andersen verknalde zijn start behoorlijk en werd door Jonas Karlys en de Pool Szymon Ladniak (Liqui Moly Team Engstler) gepasseerd. Pas in de tiende ronde wist Andersen weer aan Bäckmann aansluiting te vinden. Ondanks de geringe voorsprong van de Zweedse slaagde de Deen er niet meer in om haar te passeren en moest met een tweede plek genoegen nemen.

2022 Start Oschersleben Slechts weinig auto's in de TCR Germany.

Andersen: "Sterke wedstrijd, slechte start, zo kun je het wel samenvatten. Wij kwamen er wel goed mee klaar maar beschikten over onvoldoende snelheid om weer richting P1 te gaan. Bovendien is het hier moeilijk inhalen."

Vooral in het middenveld waren er spannende duels tussen Ladniak, René Kärcher (D/21 ROJA Motorsport by ASL Lichtbau), Robin Jahr (D/31 ROJA Motorsport by ASL Lichtbau) en de Poolse gaststarter Albert Legutko (Legutko Racing). Het duel tussen de beide Junior-rijders Kircher en Ladniak werd in het voordeel van eerstgenoemde beslist. Ladniak kwam als vijfde over de streep en Legutko wist Jahr te verschalken en eindigde als zesde terwijl Jahr in de zeventiende ronde moest opgeven. De 62-jarige Roland Hertner was met een zevende plek de beste "Trophy-rijder" Patrick Sing eindigde op zijn 30e verjaardag met een Hyundai als achtste gevolgd door de beide Audi's van Max Gruhn en (D/22 Gruhn Stahlbau Racing) en Kai Rosowski (28 K- RO
Racing).

2022 Jonas Karlys
2020 Jonas Karlys kwam nog iets tekort.

Tweede wedstrijd voor Martin Andersen
De 27-jarige Deen Martin Andersen behaalde in de tweede wedstrijd zijn eerste zege in de TCR Germany. De 27 jarige Honda-rijder versloeg de concurrentie met een voorsprong van ruim twee seconden. Direct bij de start wist Andersen zijn positie tegen Jonas Karlys te verdedigen en wist direct afstand van de concurrentie te nemen. En dit gold ook voor Karlys op P2. Kircher moest bij de start zijn positie aan Albert Legutko afstaan maar mocht uiteindelijk als derde geklasseerde het podium betreden.

Jonas Karlys: " Gedurende de kwalificatie beschikken wij over voldoende snelheid maar moeten ons in de wedstrijd nog verbeteren. Twee podiumplekken zijn wel een goed begin van het seizoen."
Junior-rijder Szymon Ladniak (19/PL/Team Engstler) eindigde op een sterke vierde plek en wist zijn zaterdagresultaat met één positie te verbeteren.

2022 Andersen 1
Mooie zege voor de Deen Andersen.

Jessica Bäckman (24/S/ ROJA Motorsport by ASL Lichtbau) moest vanwege technische problemen vanaf P13 achteraan starten en bevond zich na enkele ronden al in zevende positie. Na een sterke inhaaljacht kwam zij als zesde over de streep gevolgd door Roland Hertner die andermaal de beste Trophy-rijder was. Achter hem volgde onze zuiderbuur Vincent Radermecker (B/54 Maurer Motorsport Holden Astra) en Patrick Sing die met een achtste plek zijn zaterdagresultaat wist te herhalen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet