Formule 2

Mager weekend voor Richard Verschoor bij derde ronde FIA F2 in Imola

RVerschoor.Imola.01

Voor Richard Verschoor is de derde ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap er een geworden om snel te vergeten. In een rommelige kwalificatie bleef de Trident-piloot steken op een 19de plaats, waardoor zijn uitgangspositie voor de twee te verrijden races alles behalve rooskleurig was. In de eerste race wist het 21-jarige TeamNL-talent nog de nodige plaatsen goed te maken, maar zat vervolgens vast in een treintje waardoor hij als dertiende de finish passeerde. In race twee vielen de safetycarperioden voor Verschoor precies op het verkeerde moment waardoor hij genoegen moest nemen met een vijftiende positie. Een flinke tegenvaller voor Verschoor die in de eerste twee ronden van de Formule 2-titelstrijd met een zege en tweede plaats juist zo goed aan het seizoen was begonnen.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Na de twee ronden in het Midden-Oosten kwam het FIA Formule 2 kampioenschap dit weekend voor het eerst dit jaar op Europese bodem in actie, en wel op het klassieke Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Met een overwinning in Bahrein en een tweede plaats in Djedda op zak, en daarmee de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap, waren zowel TeamNL-talent Richard Verschoor als zijn team Trident, dat in Italië een thuiswedstrijd reed, vol goede hoop op opnieuw een mooi resultaat.

RVerschoor.Imola.02

Op de vrijdagochtend waren de weersomstandigheden in Imola zo slecht, dat de vrije training moest worden uitgesteld. Toen deze uiteindelijk wel van start kon gaan, werd de training niet alleen ingekort, maar ook nog eens drie keer door een code rood onderbroken. Daarmee was er nauwelijks tijd om een aantal snelle ronden te rijden en aan de afstelling van de auto te werken. Ook de kwalificatie moest op een natte baan worden afgewerkt en die verliep voor Verschoor alles behalve naar wens. Na enige tijd op een elfde positie te hebben gestaan, moest de 21-jarige Nederlander uiteindelijk genoegen nemen met een 19de positie, terwijl zijn teamgenoot bleef steken op plek twintig. "Een teleurstellende kwalificatie voor ons. We moeten kijken waarom het in deze omstandigheden niet ging, zodat het beter gaat als we weer in deze condities moeten rijden", blikte een teleurgestelde Verschoor, in Djedda nog goed voor de tweede startpositie, op de kwalificatie terug.

RVerschoor.Imola.04

Omdat twee rijders na afloop van de kwalificatie werden bestraft, mocht Verschoor vanaf de 17de plaats aan de onder droge condities verreden sprintrace beginnen. Meteen wist de Trident-piloot op te rukken naar plek veertien om na negen ronden als 13de door te komen. Verschoor zat vervolgens vast in een treintje dat nagenoeg even snel was en omdat inhalen op Imola een lastige aangelegenheid is, passeerde de Nederlander ook op deze positie de finish. De voor de Trident-rijder weinig enerverende race leverde daarmee geen punten op voor het kampioenschap.

RVerschoor.Imola.05

In de eveneens op een droge baan verreden featurerace wachtte de Nederlander vanaf startplaats 19 opnieuw een flinke opgave. Maar omdat in de Formule 2 van alles mogelijk is, had Verschoor de moed nog zeker niet opgegeven. Helaas zat het de Trident-piloot opnieuw niet mee. Gestart op de hardere band, moest Verschoor hopen op een laat in de race te vallen safetycarperiode, om zo in de slotfase te kunnen profiteren van een wissel naar de zachte banden. Hoewel de wedstrijd werd onderbroken door diverse safetycar en virtual safetycar momenten, vielen deze voor Verschoor precies op het verkeerde moment. De Nederlander lag op plek zeven toen hij zijn verplichte stop moest maken en viel daardoor terug naar plek achttien. Op de zachte band was de snelheid vervolgens goed, waarbij Verschoor zelfs de op een na snelste ronde van de wedstrijd liet noteren, maar meer dan een vijftiende plaats zat er voor het TeamNL-talent niet in. Daarmee waren er opnieuw geen punten voor Verschoor weggelegd en kwam er een einde aan een weekend om snel te vergeten.

RVerschoor.Imola.06

"Uiteindelijk hebben we nog geluk gehad. De rijders om mij heen in het kampioenschap scoorden ook slecht waardoor de schade beperkt is gebleven. In de kwalificatie zaten we te ver van de goede afstelling af en dat was met één pitstop niet meer te herstellen. Race één was saai, want inhalen is hier op Imola gewoon heel lastig. In de tweede wedstrijd viel die virtual safetycar precies op het voor ons verkeerde moment, wat veel plaatsen kostte. Bemoedigend was dat de snelheid opnieuw goed was, zeker aan het slot van die tweede race. Hopelijk hebben we alle pech nu in één weekend gehad", vatte Verschoor zijn weekend pakkend samen.

In de tussenstand van het kampioenschap moest Verschoor twee posities prijsgeven en staat nu vijfde. De volgende ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap is over een kleine maand op het circuit van Barcelona.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet